Vrijdag 8 april

Ga zwemmen. Als vaker is het druk in de banen op vrijdag. Ben ruim voor negenen in het ‘bestuurscentrum’ van de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan de Emmastraat. Zit in een zaaltje ergens boven de vergadering voor van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden. Krijg, terug op het Stadhuis, charmant bezoek van de voormalig voorzitter en huidig voorzitter van het Nationaal Monument Oranjehotel. Dineke Mulock-Houwer heeft na 12 jaar het voorzitterschap overgedragen aan Pia Dijkstra. Inmiddels is het Oranjehotel uitgegroeid van herdenkingsplek naar Nationaal Monument. Spreken over de grote waarde van het monument. Het is een icoon. Heel veel scholieren bezoeken de locatie en er zijn ruim 80 vrijwilligers actief. Heb telefonisch overleg met wethouder Robert van Asten. Praat bij met een paar naaste medewerkers.

Maak aan het begin van de middag kennis met luitenant-kolonel Joost Hubbers, commandant van het garderegiment Grenadiers en Jagers, met Charles Kool voorzitter van de stichting handhaving tradities Garde Grenadiers en Jagers en met Thijs van Leeuwen, adviseur Koninklijk en Militair ceremonieel. Praten informeel bij over de historische band tussen het regiment en Den Haag en de voorbereidingen voor de jaarlijkse herdenking op 10 mei bij het monument Grenadiers en Jagers aan het Böttgerwater. Op 10 mei 1940 speelde het regiment een belangrijke rol in de verdediging van de stad bij de vliegvelden Ockenburg en Ypenburg die op die dag door de Duitsers vanuit de lucht werden aangevallen. Ook de actuele situatie in Oekraïne  en de bijdrage van het regiment komt aan de orde. Aardig gesprek.

Ga dan naar de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. Reik de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding voor vaatchirurg Alexander de Mol van Otterloo. Betreed de kerk onder muzikale begeleiding van de H+MC (Haaglanden Medisch Centrum) huisband en spreek de decorandus toe.

Directeur belastingen Peter van Heerwaarden belt, net als ambtgenoot Peter Oskamp (Capelle aan den IJssel).

Bezoek aansluitend op uitnodiging van decaan en bestuursvoorzitter Paul Frissen de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur aan hetzelfde Lange Voorhout. Paul informeert mij over het wel en wee van de school en de prestigieuze opleidingen die er kunnen worden gevolgd. Krijg bij het afscheid de publicaties ‘Engelen bestaan niet’ en ’30 jaar NSOB, dé politiek, netwerken en het politieke’ kado. Meteen door naar de Haagse Hout. Bezoek in buurtcentrum Bezuidenhout aan de Johannes Camphuysstraat een  bijeenkomst ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van uitgaansgroep Haagse Hout. De groep organiseert voor eenzame ouderen uitstapjes, concerten, musea en er is maandelijks een gezamenlijk avondeten op zondag. De groep telt 130 leden met allen een memorabele leeftijd. De initiatiefnemers Anny en Henk Weijers stralen. Wens de aanwezigen van harte geluk met het jubileum en maak een praatje als ik bij een aantal tafels langs ga. Waardevol initiatief.

Woon aan het eind van de middag in Kasteel Amerongen aan de Drostestraat in Amerongen op uitnodiging van Commissaris van de Koning Hans Oosters de jaarlijkse bijeenkomst bij van alle burgemeesters (en hun partners) in de provincie Utrecht. De bijeenkomst vond in 2020 en 2021 niet plaats. Neem daarom vanavond (pas) afscheid. Er is een rondleiding door het kasteel, gaan op de foto op het bordes en gebruiken het avondeten in de voormalige paardenstallen. Krijg na afloop het boekje ‘Mijn heer en liefste hartje’ van Dave Pezarro kado.