Vrijdag 8 september

Ga zwemmen. Neem even voor half negen met Pauline (bestuurssecretariaat) en kabinetschef Eline een aantal agendaverzoeken door. Raadsenquête-commissievoorzitter Arjen Dubbelaar komt langs. Hij informeert mij over wat er zo meteen bij de presentatie van zijn eindrapport te gebeuren staat. Dank hem en zijn collega’s voor de enorme inzet en wens Arjen succes bij de presentatie. Wandel samen met Arjen naar de ‘Haagse lobby’, een vergaderruimte op de tiende verdieping boven de bibliotheek. Neem aldaar in een bomvolle zaal als voorzitter van de gemeenteraad het eindrapport van de raadsenquête over de totstandkoming van Amare in ontvangst van voorzitter Arjen. Spreek enkele welgemeende dankwoorden uit aan de leden van de raadsenquête-commissie en de medewerkers Jaap en Jasper en sluit af met de opmerking “Welke lessen kunnen wij trekken uit dit onderzoek?”.

Moet meteen door naar Schipluiden. Zit in de Anna van Raesfeltstraat in de raadzaal van de gemeente Midden-Delfland de vergadering voor van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Ambtgenoot Bram van Hemmen treedt op als gastheer. Aan het eind van de vergadering verzorgt Inez Rijnhart een presentatie over het thema energietransitie.

Bel onderweg met m’n moeder in Edam. Race ondertussen door naar Bergschenhoek. Gebruik daar aan de Rottebandreef bij de Hooge Rotterdamsche de lunch met de vorige en huidige leden van het dagelijks bestuur van de MRDH (metropoolregio Rotterdam-Den Haag). Bel met m’n dochter in Houten. In hetzelfde Bergschenhoek volgt in de loop van de middag een vergadering van het algemeen bestuur van de MRDH. Plaats van handeling is de raadzaal in het gemeentehuis van Lansingerland aan de Tobias Asserlaan. Ambtgenoot Pieter van de Stadt treedt op als gastheer. Heb, onderweg terug naar Den Haag, telefonisch overleg met Pieter Jeroense, directeur van VNG International. Tweede Kamerlid Ingrid Michon belt.

Fiets aan het begin van de avond richting Plein 1813. Breng een bezoek aan het monumentale Pakistan House. Ambassadeur H.E. Suljuk Mustansar Tarar stelt zijn residentie morgen open ter gelegenheid van Open Monumentendag zodat iedereen de mogelijkheid heeft het monument te bezichtigen. Aan de vooravond van de openstelling organiseert de ambassadeur voor een aantal gasten een informele voorontvangst. De ambassadeur leidt mij rond. Spreek de aanwezigen toe. Besteed aandacht aan de 75-jarige diplomatieke relaties tussen Pakistan en Nederland. Schrijf in het gastenboek en sta na afloop een vertegenwoordiger van de Pakistaanse media te woord. Gemeenteraadslid Adeel Mahmood is een van de gasten.

Ontdoe me na het afscheid buiten van de ambtsketen, m’n stropdas en colbert. Fiets terug naar huis. Minister Rob Jetten belt. Het is heet in mijn werkkamer. Begin (toch) aan de loodgieterstassen voor het weekend.