Woensdag 1 juli

Word wakker worden tussen de verhuisdozen in Den Haag met het geluid van de meeuwen op de achtergrond. Woordvoerder Jan Sinnige haalt mij thuis op en samen fietsen wij naar het stadhuis.

Een aardige route over het Lange Voorhout en langs de Hofvijver. Gemeentesecretaris Ilma Merx staat bij de ingang te wachten. Gastheer Ben heet mij welkom met de ellebooggroet. Wandelen naar mijn werkkamer.

Maak kennis met mijn (nieuwe) team Carola, Marion en Melenie van het bestuurssecretariaat en de chauffeurs Marcel en Tuti. Bespreken praktische zaken, ochtend gaat snel voorbij. Lunch bij galerie Pulchri en praat bij met alle acht wethouders. Maak, terug op het stadhuis, kennis met de schrijvende pers uit Den Haag. Spreek met Jeroen van Raalte van Den Haag Centraal, Lex de Jonge en Jan-Willem Navis van AD Haagsche Courant en Tanja Verkaik van de Telegraaf. Martijn Beekman maakt portretfoto’s voor de gemeentewebsite. Met en zonder ambtsketen. Lois Nieuwenhoven filmt een videoboodschap voor alle medewerkers. De boodschap wordt vanavond op het intranet gedeeld. Kan hopelijk ook snel persoonlijk met hen kennismaken zodra de richtlijnen van het RIVM het toelaten.

Vanwege coronamaatregelen vindt de raadsvergadering vanavond niet in raadszaal maar in het atrium plaats. Samen met Marjolein en Kevin, medewerkers kabinet, griffier Lilianne Blankwaard-Rombouts en voorzitter van het presidium Chris van der Helm nemen wij het programma van de beëdiging door. Heb kort de tijd om naar huis te gaan, Simone op te halen en me een beetje op te frissen.

Beëdiging komt dichterbij. De Griffier komt naar mijn werkkamer en samen met Johan Remkes en zijn Nicolette nemen wij de trap naar het atrium. Het is een bijzonder moment. Ben blij dat mijn ouders, mijn broer, mijn dochter en natuurlijk Simone (en haar twee zussen) aanwezig zijn. Mijn zoon is helaas verhinderd. Ook naaste medewerkers uit Utrecht die in de afgelopen jaren nauw met mij hebben samengewerkt zijn er vanavond bij.

Chris van der Helm, voorzitter van het presidium opent de vergadering. Emotioneel afscheid voor mijn voorganger Johan Remkes door Jaap Smit, commissaris van de Koning en wethouder Boudewijn Revis. Remkes krijgt de Gouden Erepenning en is vanaf nu ereburger van de stad. Een afscheidstoespraak door Remkes zelf volgt. Gevolgd door een korte schorsing. Griffier Lilianne Blankwaard-Rombouts leest het koninklijk besluit voor waarin ik officieel ben benoemd. Leg de gelofte af. Chris van der Helm overhandigt mij het ambtsketen en houdt een toespraak.

Er zijn vriendelijke woorden van hem en van loco-burgemeester Boudewijn Revis, burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt. Daarna is een video van inwoners van Den Haag die mij welkom heten, een geslaagde verrassing. Sluit de raadsvergadering af met toespraak. Breng een toost uit en ga dan even gedag zeggen tegen m’n familie, vrienden en (oud)medewerkers. Maak vervolgens kennis met de raadsfracties. Sta in de nabijgelegen bibliotheek een aantal journalisten te woord die daar de vergadering digitaal hebben gevolgd. Inmiddels is het donker buiten. Ga huiswaarts en gebruik nog wat met Simone op ons balkon.