Woensdag 1 november

En toen was het alweer november. Trek m’n zwembanen aan de Klatteweg. Werk een deel van de ochtend thuis. Bereid me voor op de vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur van vanmiddag. Bel met Caroline van Saplab, met de bestuursadviseurs Nathalie Felix en Maarten Beks en met mevrouw Stien (de Bruin). Ze was ooit de uitbaatster van het legendarische restaurant Chez Jacqueline.

Fiets aan het eind van de ochtend naar WOX aan het Lange Voorhout. Verwelkom er de leden van de Metropool Amsterdam Club (MAC), de netwerkorganisatie van amsterdam&partners. Ze brengen een bezoek aan Den Haag. Wethouder Economie Sofyan Mbarki (Amsterdam) en directeur Geerte Udo leiden de omvangrijke delegatie van ondernemers (privaat en publiek) en lokale bestuurders (waaronder mijn ambtgenoten van Alkmaar, Amstelveen, Zandvoort en Haarlem) uit de Amsterdamse regio. Zie veel goede bekenden uit mijn Amstelveense tijd. De dames en heren hebben een leuk werkbezoek voor de boeg. Marco Esser (directeur The Hague& Partners) verzorgt een inleiding. Maak na afloop kennis met chef Lucien Bastiaan.

Wacht ’s middags in mijn werkkamer – al lezend, schrijvend en bellend – af of mijn agendapunten in de raadscommissie nog aan de orde komen. Dat is helaas niet het geval.

Bezoek aan het begin van de avond sportvereniging Die Haghe aan de Wijndaelerweg. Honderd jaar geleden werd sv Die Haghe opgericht als ‘Sportvereniging Buitenlandse Zaken’. Sinds 2000 zet voorzitter Ton van der Starre zich bestuurlijk in voor de club. Ton is een van de drijvende krachten achter het ‘weer op de kaart zetten’ van Die Haghe; een verbindende voorzitter die van grote waarde was en is voor de club. Reik aan Ton namens het gemeentebestuur de Stadspenning uit. En dat is niet alles. Die Haghe is op andere terreinen ook een voorbeeld. Als een van de eerste clubs begonnen zij met vrouwenvoetbal en met G-voetbal voor mensen met een beperking. De club telt zo’n 60 verschillende nationaliteiten en ruim 300 vrijwilligers. Mensen voelen zich thuis bij Die Haghe, een constante factor in het amateurvoetbal. Feliciteer de vereniging met het 100-jarig jubileum en reik de versierselen uit die horen bij de Koninklijke Erepenning. Zeer verdiend. Maak na afloop kennis met erevoorzitter Gijs de Wit, met oudgediende Ger van Vliet en met Wijnand Kraaijestein sr. Wijnand is 70 jaar lid van de vereniging.

Race terug naar het Stadhuis. Woon in de raadzaal de vergadering bij van de Algemene Raadscommissie. Aan de orde is de afronding van de eerste termijn over de raadsenquête Amare.

Een lange zit. Fiets aan het eind van de avond naar huis. Ga meteen naar bed.