Woensdag 13 april

Fiets heen en weer naar de Seinpoststraat voor m’n zwembeurt. Overleg, via MS Teams, met ambtgenoot Carola Gunnarsson uit Sala (Zweden). Maak met Carola onderdeel uit van de Europese vereniging van gemeenten CEMR en de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Praat in mijn werkkamer op het Stadhuis bij met beeldend kunstenaar Daniël Roozendaal. Kocht een door hem gemaakt portret dat hij vanochtend in hoogst eigen persoon komt overhandigen. Vrolijke ontmoeting.

Woon in de loop van de ochtend een vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad.

Spreek met Camilla en Eline van kabinetszaken over uitnodigingen van verschillende ambassades en de kennismakingslunches met nieuw aangetreden ambassadeurs. Goed dat die nu weer kunnen plaatsvinden. Heb ’s middags telefonisch overleg met de staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen. Praat bij met goede bekende Peter Rauwerda. Drink een kopje koffie met de Jonge Democraten (JD) Victorine en Joanne. We ontmoetten elkaar eerder dit jaar, toen ik een bijdrage mocht leveren aan het congres van de JD. Het congres vond geheel digitaal plaats. Plezierig gesprek met twee ambitieuze jonge dames.

Race in de loop van de middag op uitnodiging van Anne Schroën naar Studio B voor de aftrap van het Scholierendebat georganiseerd door de Boekenbon Literatuurprijs. Draag hier samen met Sam Hermans, directeur Bibliotheek en Archief van de gemeente en Lily Knibbeler, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek aan bij. Marcel Verreck treedt op als presentator en gastheer. Het Scholierendebat is een Haags initiatief dat door verschillende andere steden wordt overgenomen, zoals Amstelveen, Leeuwarden en Middelburg. Tijdens zo’n debat gaan scholieren met de auteur van een boek in gesprek. Tobi Lakmaker was vorig jaar één van de deelnemende auteurs en is vanmiddag ook aanwezig. Ontvang de debuutroman ‘De geschiedenis van mijn sexualiteit’ uit handen van de schrijfster zelve. Zij wenst mij toe dat het bij mij ontroering zal oproepen. Ga het snel lezen.

Terug op mijn werkkamer informeren de medewerkers Sophie en Pepijn (beiden van directie Veiligheid) mij over de inzet in de Scheveningse haven op ondermijning.

Aan het eind van de middag valt mij in Nieuwspoort aan Lange Poten de eer te beurt de Prijs van het Vrije Woord uit te mogen reiken aan onderzoeksjournalist Huib Modderkolk. Richt enkele woorden tot hem en het in groten getale aanwezige publiek. De jury onder voorzitterschap van Inge Brakman heeft Huib de prijs toegekend omdat hij een belangrijke stem is in het debat over slinkende privacy en de oprukkende digitale wereld. De prijs is een in brons gegoten tweeluik, gemaakt door Harm Bruggenwert. Ook in deze tijd is het niet altijd vanzelfsprekend dat iedereen zich vrij kan uiten. Eveline van Rijswijk, theatermaker en politiek historica illustreert dit aan de hand van een aantal voorbeelden. Begroet vele bekenden waar onder Han Polman en Wilco Boom.

Neem tijdens het avondeten bij D-cuisine aan de korte Houtstraat samen met een aantal collega’s van VNG International afscheid van Frédéric Vallier. Frédéric was tot voor kort secretaris-generaal van de Europese vereniging van gemeenten, CEMR (Council of European Municipalities and Regions). Het laatste onderdeel van mijn lange agenda vandaag betreft rond tien uur een bezoek aan het benefietconcert ‘Dutch Help for Ukraine’ dat door de ambassade van Polen en Van der Feltz advocaten is georganiseerd in de oude raadzaal aan de Javastraat. Musici van Oekraïense, Poolse en Nederlandse afkomst treden op. Spreek de aanwezigen kort toe en maak een mooi optreden mee van de Oekraïense pianiste Anna Nebabe.

Onder de ervaren leiding van Willem-Jan Hoogsteder van Hoogsteder & Hoogsteder vindt vervolgens een veiling plaats waar gul op geboden wordt. Begroet de initiatiefnemers Willem van der Werf en Z.E. Piotr Samerek, Chargé d’Affaires van Polen, zwaai naar het Oekraïense ambassadeursechtpaar Kononenko en naar Laurens Jan Brinkhorst en zijn vrouwelijke gasten. Maak kennis met de honorair consul van Oekraïne Karel Burger Dirven en met de kunstenares Dorota Roszkowska. De opbrengst van de avond komt ten goede aan het getroffen Nationale kinderziekenhuis in Kiev. Prachtig, initiatieven als deze. Neem afscheid. Een latertje.