Woensdag 13 september

Werk na mijn zwembeurt een deel van de ochtend thuis. Bereid de vergadering van de raadscommissie Bestuur van vanmiddag voor. Op de agenda staan de jaarlijkse werkbespreking met aansluitend het politieke veiligheidsdebat. Fiets in de loop van de ochtend naar het Stadhuis.

Tijdens de werkbespreking vanmiddag geven de hoofdofficier van justitie, Margreet Fröberg, en de politiechef van de politie-eenheid Den Haag, Karin Krukkert, een presentatie. Dit jaar is op verzoek van de raadscommissie ook Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), uitgenodigd om een presentatie te geven over het thema maatschappelijk ongenoegen.

De commissieleden maken uitgebreid van de gelegenheid gebruik om vragen te stellen aan de drie gasten. Ook de vijf insprekers worden uitvoerig bevraagd door de commissieleden. Het leidt ertoe dat er voor het politieke veiligheidsdebat nauwelijks tijd over is. De commissie besluit het agendapunt te verplaatsen naar een ander moment. Jammer. Het is niet anders.

Fiets aan het begin van de avond naar Dudok aan de Hofweg. Draag bij aan de opening van de 10e editie van het Prinsjesfestival. De komende dagen staat Den Haag in het teken van het vieren van de democratie. Spreek de aanwezigen toe. Hijs daarna met Noor, de burgemeester van Madurodam, de voorzitter van stichting Prinsjesfestival Eddy Habben Jansen en Ria Oosterop-van Leusen, bestuurslid van stichting Prinsjesfestival, de vlaggen langs de Hofvijver. Een boot van De Ooievaart ligt voor deze gelegenheid in de Hofvijfer, met aan boord het koperensemble van de Koninklijke Marechaussee.

Demissionair minister van Buitenlandse zaken Hanke Bruins Slot ontvangt de Prinsesprijs, door de jury onder voorzitterschap van Jetta Klijnsma toegekend aan de politicus die in optreden of handelen van bijzondere betekenis is geweest voor onze democratie. De jury prijst Hanke voor haar ‘hard en inhoudelijk gedegen werk’. Terecht. Deel een terugblik(video) op Instagram. Fiets naar huis. Begin meteen aan de inhoud van de loodgieterstas.