Woensdag 14 juni

Vandaag is de tweede en laatste dag van het VNG Jaarcongres. Hoofdmoot van het programma is de Algemene Ledenvergadering. Sta vroeg op. Pak mijn tassen en koffers in. Bespreek tijdens het werkontbijt om zeven uur de laatste logistieke zaken.

Neem, aangekomen op de congreslocatie, een de tekst van mijn jaarrede door. Spreek de agenda van de ledenvergadering door met VNG-medewerker Frans van der Waart. Frans is zijn stem bijna kwijt. Het is hard werken deze dagen. Loop langs de visagie en begroet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Hanke Bruins Slot. Het programma begint net iets later dan gepland. Praat in de zaal bij met vele goede bekenden. Geniet van de terugblik op de eerste congresdag en het mooie ‘schilderij’.

Luister naar de bijdrage van de hooggeleerde Nobelprijswinnaar Ben Feringa en beleef de verkiezing van de winnaar van GemeenteDelers 2023. Vertel over het ontvangen bericht van Z.M. de Koning en spreek mijn achtste en laatste jaarrede uit.

Luister aandachtig naar de reactie van de minister. De Algemene Ledenvergadering vangt na de pauze aan. Probeer het tempo er een beetje in te houden. Er staan veel (agenda)punten en collega’s die iets naar voren willen brengen op het programma. Draag (bijna) aan het einde van de vergadering, met de overdracht van de door mij nooit gebruikte voorzittershamer, het voorzitterschap over aan Sharon Dijksma.

Krijg als kadootje het erevoorzitterschap en een jaarlijkse lezing voor Lokale Politieke Partijen aangeboden. Ben er blij mee. Zie ook een lieve film over de afgelopen acht jaar, met strijdmakker Hubert Bruls als voice-over. Het zit erop. Feliciteer ambtgenoot Mark Boumans (Doetinchem) met zijn verkiezing tot vicevoorzitter, neem afscheid en reis terug naar Den Haag. Sharon Dijksma, de nieuwe voorzitter van de VNG, blikt op Instagram terug op deze bijzondere dag. Wens haar alle goeds toe.

Onderweg terug belt Willem Vos. Bel zelf met chef kabinet Mariëlle de Vuijst (Utrecht). Heb ook telefonisch overleg met H.E. Carolina Olarte, ambassadeur van Colombia in Nederland. Dit ter voorbereiding van mijn dienstreis naar Bogotá voor de VNG in de laatste week van deze maand. Neem in Bogotá deel aan het World Forum of Cities and Territories of Peace als executive president van de UCLG, de wereldvereniging van gemeenten. Bespreek met de ambassadeur de situatie in Colombia en stem af over het programma.

Ben aan het eind van de middag terug in Den Haag. Zet thuis m’n spullen neer en fiets bijna meteen richting de Visafslag Scheveningen. Komen daar met het college van burgemeester en wethouders bijeen in de sorteerhal. Een unieke locatie want vanochtend is hier nog vis geveild. Nu is het het toneel voor een gemeentelijke ontvangst ter gelegenheid van The Ocean Race. Draag met een korte toespraak bij aan de opening van de ontvangst. Doe dit vanaf een van de sorteermachines.

Deze week is Den Haag onderdeel van The Ocean Race, onze stad is de laatste tussenstop voordat de race finisht in het Italiaanse Genua. Ben onder de indruk van de verhalen van Gerd-Jan Poortman over deze zwaarste zeilrace ter wereld – hij nam zelf drie keer deel aan de race. Vijf dagen lang zijn de Eerste en Tweede haven in Scheveningen het middelpunt van watersport en van duurzaamheid. Het beschermen van onze oceanen gaat havensteden aan het hart. Onderteken in aanwezigheid van een Italiaanse delegatie, waaronder ambtgenoot Marco Bucci (Genua), een verklaring ter ondersteuning van de ‘Universal Declaration of Ocean Rights’. Het is een zonnige start van de zomerperiode. Er zijn internationale zeilevenementen; in augustus volgt het WK Zeilen. In de Keizerstraat is van alles te doen en er is het geliefde Festival Classique. Wij hebben vanavond een voorproefje: Jelena Popovic en Jannelieke Schmidt treden voor ons op.

(fotograaf: Sebastiaan Nederhoed)

Even later wint het Nederlandse team JAJO de in-port race in de VO65-klasse. Van harte. Het team vaart de haven binnen. Iedereen begroet hen met applaus vanaf de kade. Loop na afloop van de ontvangst samen met m’n Italiaanse ambtgenoot Marco Bucci en Johan Strid (director The Ocean Race) richting de net binnengevaren VO65-boot van Genua. Groet de zeilers en wens hen succes met het vervolg van de race. Begroet ook de Haagse vrijwilligers, waaronder Patrick Pool, herkenbaar aan het speciale teamshirt. Doe, ’s avonds terug thuis, een paar huiselijke klussen. Is nodig na een aantal dagen afwezigheid. Zie flarden van de voetbalinterland tussen Nederland en Kroatië. De einduitslag is een pijnlijke 2-4 nederlaag. Als ik in de rust met m’n moeder in Edam bel staat het nog 1-0. Het is zoals het is.