Woensdag 14 september

Trek m’n zwembaantjes in het zwembad aan de Seinpoststraat. Heb via MS Teams een overleg met Manon en Anne van de Vereniging voor OverheidsManagement. Bereiden de ‘Dragons Den’ – op weg naar de verkiezing van de beste overheidsorganisatie van het jaar 2022 – van aanstaande vrijdag voor.

Ben even na negenen in het Nutshuis aan de Riviervismarkt. Begroet Eddy Habben Jansen en Evalien Timmers, respectievelijk voorzitter en directeur van het festival. Draag in de Commissarissenzaal samen met de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, bij aan de opening van het Prinsjesfestival met een toespraak. Sta daaraan voorafgaand Goedemorgen Nederland (WNL) te woord. Spreek met verslaggever Mark over democratie, het belang daarvan en de activiteiten in de aanloop naar Prinsjesdag. Cameravrouw Annelies legt alles, met beperkte hoeveelheid batterij, vast.

Groningen is dit jaar partner van het festival. Groninger koek mag dus niet ontbreken.

De stadsdichter van Groningen, Myron Hamming draagt het Prinsjesgedicht voor. Liesbeth van de Wetering vertelt hoe zij mensen die niet zo snel van zich laten horen een stem geeft (‘Aangeharkt burger losloop gebied’). De voorzitter van de jury van de PrinsjesPrijs, Jetta Klijnsma (in het dagelijks leven Commissaris van de Koning in Drenthe) reikt PrinsjesPrijs van dit jaar uit aan Herman Tjeenk Willink. Herman’s dankwoord getuigt opnieuw van zijn grote klasse.

Wip binnen bij drogisterij Van der Gaag aan de Dagelijkse Groenmarkt.

Ontvang rond het middaguur in de collegekamer in het Stadhuis samen met directeur Sport Peter van Veen twee betrokken bewoners. Onderwerp van het gesprek is hun zwemwens. Bel met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) en met plv. politiechef Tolga Koklu.

Draag in de Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan, tijdens het hybride congres ‘iBestuur over digitalisering en de menselijke maat‘ met een toespraak bij aan de opening. Zo’n 500 mensen zijn fysiek aanwezig, 700 mensen nemen online deel. Het congres gaat over digitalisering van de samenleving en het bestuur van ons land. Het iBestuur congres is in Nederland toonaangevend op het gebied van de iOverheid en bedoeld voor bestuurders en professionals. Het congres wordt georganiseerd in opdracht van de ministeries van Binnenlands Zaken, Justitie en Veiligheid, Economische Zaken en Klimaat, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Interprovinciaal Overleg.  Staatssecretaris Koninkrijkrelaties en Digitalisering, Alexandra van Huffelen spreekt meteen na mij over de ambitie van het kabinet om oog te blijven houden voor de menselijke maat in het proces van digitalisering.  Zodat mensen en bedrijven met vertrouwen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt en zodat de regels die er offline zijn ook online gelden. Neem na de toespraak van de staatssecretaris afscheid. Moet naar het provinciehuis.

Daar opent Z.M. de Koning het gerenoveerde Provinciehuis van Zuid-Holland. Doe samen met Kamerheer in de provincie Zuid-Holland Adri Bom-Lemstra de Koning in- en uitgeleide. Commissaris van de Koning Jaap Smit en gedeputeerde Willy de Zoete zijn vanmiddag de terecht trotse gastheer en -vrouw. Bekijk in de vernieuwde Statenzaal een aardige show waarin de historicus Tijmen Dokter ons in vogelvlucht meeneemt door de geschiedenis van de provincie. Dit wordt afgewisseld door spectaculaire beelden en met dans en zang. Met een rondleiding door het gebouw wordt de openingsplechtigheid afgesloten. De provincie maakte een sfeerverslag.

De rest van de dag en een deel van de avond staan in het teken van een bijeenkomst van de commissie integriteit waarvan ik samen met Joan Leemhuis-Stout en Kitty Nooy als voorzitter deel uitmaak. De Saurin-zaal in het pand van COAP aan het Lange Voorhout is de plaats van handeling. Eleonore Stockmann en Ronald van der Mark van Berenschot en Esther Teunissen begeleiden de werkzaamheden van de commissie. Duik ’s avonds laat in de inhoud van de tassen van het Stadhuis. Gemeentesecretaris Ilma Merx belt, net als goede bekende Fred Teeven.