Woensdag 15 mei

Max Health Club is mijn eerste bestemming vandaag. Werk vanochtend thuis. Het is een regenachtige dag dus de schilders zijn er vandaag (en de rest van de week) helaas niet. Neem in de loop van de ochtend via Zoom deel aan een vergadering van de European Working Group van de Europese vereniging van gemeenten CEMR. Spreken over hoe gemeenten kunnen samenwerken en bijdragen aan de activiteiten van de wereldvereniging van gemeenten (UCLG). Fabrizio Rossi (Secretary General van CEMR) en Gunn Marit Helgesen (voorzitter van CEMR) leiden de vergadering. Michelle ter Meer van de VNG staat mij online bij. 

Bezoek ’s middags samen met Roy Cohen, bestuurslid van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), en Meindert Stolk, gedeputeerde van Zuid-Holland, de expositie Levend Joods Erfgoed in het Provinciehuis aan het Zuid-Hollandplein. De expositie toont het dagelijkse leven rond de sjabbat en de rituelen die daarbij horen. Er is ook een collectie foto’s te zien van onder andere het Haags Gemeentearchief over het Joodse Leven in Den Haag. Een fraaie expositie die voor educatieve doeleinden verder zal worden ontwikkeld. De moeite waard.

Krijg na afloop de publicaties ‘Dichter bij Zuid-Holland’ van Edwin Grootscholten en ‘Kinderen van de Haagsche dierentuin’ ten geschenke. Attent. Heb telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard. Plv. politiechef Chiu Man belt, net als raadspresidiumvoorzitter Dennis Groenewold.

Woon in de Mesdagzaal in Pulchri aan het Lange Voorhout het Europese IDAHOT+ Forum bij. Het is een conferentie over de positie en mensenrechten van queer personen. Gedurende twee dagen is hier gesproken over wat overheden, ngo’s en lokale gemeenschappen kunnen doen om de queergemeenschap te versterken en te ondersteunen. Doe samen met de commissaris van de Koning, Jaap Smit, H.M. Koningin Máxima in- en uitgeleide.

Het Forum wordt vandaag afgesloten met een ministeriële verklaring. Demissionair minister van OCW Robbert Dijkgraaf leest de verklaring voor die is ondertekend door 32 landen. Deze landen committeren zich aan de verschillende doelstellingen op het gebied van queer beleid. Een mooi resultaat.

Fiets aan het begin van de avond – in de regen, het is niet anders – naar de Frederik Hendriklaan. Woon daar bij Paagman een boekpresentatie bij. Dat zit zo: gebruikte op 31 oktober 2023 bij Seoul Garden aan de Bagijnestraat het avondeten. Ontmoette daar het ondernemersechtpaar dat dat restaurant runt. Zette ook toen Juni-Ha Yoo (87) en Myung-Ki Min (bijna 78) in het zonnetje. Inmiddels nam hun dochter Sang-Ah het initiatief om de kookrecepten van haar moeder en het levensverhaal van haar ouders te verwerken in een kookboek. Ze is er twee jaar intensief mee bezig geweest. Eervol om de presentatie bij te wonen en uit handen van beide ouders het allereerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen. Houd een korte toespraak en neem het boek in ontvangst. Paagman-medewerker Fréderique leidt de bijeenkomst in goede banen. ‘De bijbel van de Koreaanse keuken‘ is een aanrader.

Maak na afloop kennis met Ruth Visser en Arjan Weenink van uitgeverij Carrera Culinair en begroet goede bekende Sana Song. Ze was ooit directeur van de Koreaanse school in Amstelveen. Neem afscheid. Doe even verderop een paar boodschappen. Stap op de fiets. Kom kletsnat thuis. Duik in de inhoud van de tassen met stukken van het Stadhuis.