Woensdag 21 september

Blijf iets langer liggen dan gebruikelijk. Ontvang in de loop van de ochtend ambtgenoot Sacha Ausems (Waalwijk). Hebben een vrolijk en boeiend gesprek over de invulling van ons ambt. Komen al pratende tot de conclusie dat de manier waarop je het invult, veelal samenvalt met hoe je bent als persoon. Dat komt ook omdat er niet echt een theoretische leergang is tot ‘het worden van burgemeester’. Goed om op deze manier ervaringen te kunnen uitwisselen.

Heb een overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard en gemeentesecretaris Ilma Merx. Maak kennis met Rabbijn Mendel Katzman en zijn echtgenote. Zij zijn anderhalf jaar geleden vanuit New York (terug)verhuisd naar Den Haag. Spreken met elkaar over de Joodse gemeenschap in Den Haag en alles wat daarmee samenhangt. Bel met goede bekende Ferry van Schoonhoven.

Chiu Man (politie) belt in verband met de actualiteit.

Neem aan het begin van de middag met directeur veiligheid Hans van der Vet en een paar naaste medewerkers een aantal actuele dossiers door. Ontvang Aart Jan de Geus, bestuursvoorzitter, en Liselotte Pesch, bestuurssecretaris van de Goldschmeding Foundation. Spreken over het doel van de stichting: werken aan een betere wereld door mens, werk en economie. Verkennen met elkaar een aantal Haagse projecten waarbij de stichting op een praktische manier – want dat is de insteek – zou kunnen ondersteunen. Wordt vervolgd. Begroet in de collegekamer mijn Turkse ambtgenoot Uğur İbrahim Altay (Konya). Maak samen met Uğur deel uit van de presidency van de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Vandaar.

Woon in Amare de opening bij van een symposium ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Haagse Sociale Fondsen. Al vijftig jaar kunnen Hagenaars en Hagenezen in ernstige financiële nood een beroep op deze fondsen doen. Word ontvangen door voorzitter Henk Kool. Krijg in de zaal een plaatsje naast directeur Scarlett Zwartkruis. Sadik Harchaoui van het Schuldenlab treedt op als dagvoorzitter. Vertel hem over de zorgen omtrent stijgende prijzen en energiekosten. En de noodzaak van het (landelijke) Bureau Urgente Noden. Het bureau is eerder vanochtend opgericht. Top.

Praat, terug op het Stadhuis, bij met gemeentesecretaris Ilma Merx en wethouder Robert van Asten en vervolgens met Jessie Post en Bert van Vijfeijken van VNG international en met Emilia Saiz secretaris-generaal van de wereldvereniging van gemeenten UCLG.

Woon aan het eind van de middag op uitnodiging van Gert-Jan Aleman het einde bij van de tiende editie van het Haags gemeentelijk Golfevent. Het vindt plaats bij Golfvereniging Leeuwenbergh aan de Elzenlaan. Cruz van Santen en Jan-Paul van Duijn van het ARBO-centrum van de gemeente Den Haag zijn de initiators. Begroet René Krijt (voorzitter van de golfvereniging) en spreek de ongeveer 150 (voormalige) medewerkers van de gemeente toe. Besteed speciale aandacht aan de enorme inzet – al meer dan tien jaar – van Niek Vrouwenvelder. Zonder Niek zou het Golfevent er niet zijn.

Wethouder Kavita Parbhudayal belt in verband met een actualiteit.

Ga meteen door naar Vlaardingen. Woon in poppodium de Kroepoekfabriek aan de Koningin Wilhelminahaven de laatste van drie roadshows van de metropoolregio Rotterdam-Den Haag bij. De nieuwe Strategische Agenda van de MRDH is het onderwerp waar gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters van de 23 aangesloten gemeenten hun opvattingen over kunnen laten horen. Wethouder (gastheer) Bart Bikkers (Vlaardingen) en MRDH- directeur Jan-Willem Immerzeel trappen af. Ambtgenoot Martijn Vroom (Krimpen aan de IJssel) licht het concept voor de agenda toe.

Dagvoorzitter Monique Verhoef stelt vragen (en stelt gerust). Onderstreep zelf in een korte bijdrage het belang van samenwerking. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag. Woon een aantal deelsessies bij. Goed zoveel betrokkenheid bij velen uit onze regio te bemerken. Ook deze derde en laatste roadshow lijkt me erg vruchtbaar. Fotograaf Emmy legt de roadshow vast op beeld en Susan doet me in- en uitgeleide. Krijg een bloemetje mee voor thuis.

Aardig. Heb, terug thuis, telefonisch overleg met tekstschrijver Bas over een toespraak die ik begin volgende week moet houden.