Woensdag 22 september

Sla het zwemmen helaas over, want moet om kwart over zeven naar het Kurhaus om te kunnen bijdragen aan de 21e editie van het Miljoenenontbijt van VNO-NCW West. Tijdens het ontbijt maken een aantal inleiders de vertaalslag van de miljoenennota naar de betekenis voor de ondernemers in onze stad en regio. Het is een mooie coproductie van VNO-NCW Regio Den Haag, MKB Den Haag en de gemeente Den Haag. Kim Schofaerts (voorzitter MKB Den Haag) doet me in- en uitgeleide. Begroet wethouder Saskia Bruines en Corina Holla (voorzitter VNO-NCW Regio Den Haag). Sta politiek verslaggever Frank van Leeuwen (WNL) te woord, die voor het programma Goedemorgen Nederland live verslag doet van het evenement. Geef hem een reactie op de miljoenennota van gisteren.

Foto’s: Fotostudio Vlekke

Vervolgens begint het officiële programma onder leiding van dagvoorzitter Donatello Piras. Spreek de aanwezige ondernemers toe en beantwoord vragen uit de zaal. Het thema van dit jaar ‘Ondernemer op de troon’ moeten we niet te letterlijk nemen, maar geeft aan dat de ondernemer een cruciale rol heeft in het herstel na de coronacrisis. Ik vind het belangrijk dat ondernemers die rol kunnen pakken.

Beluister een deel van de toespraak van VNO/NCW voorzitter Ingrid Thijssen, krijg van ‘Baron’ Jan van der Laan van de Haagsche Hopjesfabriek een Haags pakketje kado en race dan richting Schilderswijk.

Bezoek basisschool ’t Palet. Draag daar op uitnodiging van Silvia van der Voort-Leenheer op het schoolplein aan de Vaillantlaan bij aan de opening van de Nationale Kraanwaterdag. Deze dag is een landelijk initiatief van de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven. Op het schoolplein (en tijdens een waterles) krijgen de leerlingen uitleg waarom kraanwater lekker en gezond is.  De leerlingen zingen het waterlied en doen mee aan een waterquiz. Onthul samen met leerlingen uit groep 3 en Wim Drossaert (directeur Dunea) het watertappunt en spreek de kinderen toe. Maak ondertussen (nader) kennis met José Oliehoek (directeur van de basisschool), Hertha Spoelman-Kort (coördinator Gezonde School en presentatrice), Edward Verheij (manager marketing en communicatie bij Dunea), Sanne ten Bokkel-Huinink (directeur Fonds 1818) en Marjon Suijker (GGD Haaglanden). Goed om te weten dat de leerlingen al zoveel over water weten en hun bidons vanaf nu op het schoolplein kunnen vullen met kraanwater. Sta de studenten Demi en Michel te woord. Zij maken een reportage in het kader van hun studie aan de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Krijg na afloop van Elizan, Estina en Epbmi vrolijke kleurtekeningen kado. Erg aardig.

Terug op het Stadhuis staat bijna de gehele middag in het teken van de gemeenteraadscommissie bestuur, waar Ronald van der Mark en Laurens Vellekoop van bureau Berenschot tijdens een werkbespreking een toelichting geven op, en vragen beantwoorden over het rapport over het faillissement van de stichting Energie Academie. Dit gebeurt vooruitlopend op de politieke beraadslaging in de gemeenteraadscommissie samenleving van morgen. Na afloop belt plaatsvervangend brandweercommandant Martin Evers in verband met de actualiteit. Fiets aan het begin van de avond naar huis. Woon in de loop van de avond een ingelaste vergadering van het Veiligheidsberaad bij. Doe dat vanuit mijn werkkamertje thuis langs de digitale weg. Zie flarden van de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer op televisie en bel met m’n ouders.