Woensdag 26 april

Fiets in alle vroegte heen en weer naar het zwembad. Douche thuis, kleed me om en fiets richting theater Diligentia aan het Lange Voorhout. Het is Lintjesregen vandaag.Arriveer tegen half negen. Neem met Erik, Govert en Tamara (medewerkers van Diligentia) de techniek (‘soundcheck’) door, met Eline en Sandra (kabinetszaken) de logistiek. Drink een kopje koffie boven in de ‘directiekamer’ en bereid me voor.

Het theater loopt inmiddels vol met decorandi – zij die gedecoreerd gaan worden – en hun familie en vrienden. De zaal zit bomvol. Begin om tien uur.
Iedereen zit klaar op het podium en Anke Prevoo speelt op de piano. De spanning stijgt. Reik vandaag namens Z.M. de Koning aan tientallen inwoners de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Een eervolle taak; deze mensen zijn belangrijk voor de stad en voor de samenleving. Houd 33 zo persoonlijk mogelijke toespraken (“Maarten is een enthousiast lid van de sproeiploeg rondom het appartement”).Tijdens de uitreiking wordt bekend dat ereburger Paul van Vliet is overleden. Sta stil bij dit trieste nieuws en laat een korte verklaring uitgaan naar de media waarin ik de rol van deze markante inwoner memoreer. Denk met veel plezier terug aan mijn laatste ontmoeting met hem op mijn werkkamer op 12 januari jl. Gebruik de lunch bij Barlow aan het Plein met een paar naaste medewerkers. Bedank de medewerkers voor hun inzet bij de lintjesregen en post een videocompilatie op Instagram.

Fris me thuis even op. Heb via Webex samen met collega-voorzitter Jaap Smit overleg met de bewindspersonen Hanke Bruins Slot en Marnix van Rij. Ga aan het eind van de middag op uitnodiging van Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, en Robert-Jan Woltering, directeur van hotel De L’Europe, naar Amsterdam waar aan de Nieuwe Doelenstraat in hotel De L’Europe de traditionele Koningsdagbijeenkomst van het dagblad plaatsvindt. Ontmoet vele goede bekenden uit de politiek en het bedrijfsleven, zowel uit Amstelveen als uit Utrecht en mijn eigen Den Haag. Wens aankomend hoofdredacteur Kamran Ullah veel succes met zijn benoeming tot hoofdredacteur. Geslaagde bijeenkomst.

Heb na afloop telefonisch overleg met wethouder Saskia Bruines. Bezoek, ’s avonds terug in Den Haag, het festival The Life I Live dat op het Lange Voorhout en op andere plekken in de stad is georganiseerd aan de vooravond van Koningsdag. De stemming is vrolijk. Begroet voormalig nachtburgemeester René Bom en maak kennis met Rob Andeweg.

Ben rond half tien telefonisch te gast bij Volgspot op Radio 5. Het programma staat twee uur lang in het teken van het overlijden van Paul van Vliet. Samen met presentator Hijlco Span spreek ik over Pauls betekenis voor Den Haag. Een waardige afsluiting van dag.