Woensdag 29 mei

Trek m’n zwembaantjes aan de Klatteweg. Tank in de Duinstraat en groet Kevin van Eeden van Vishandel van Eeden. Op het Stadhuis is mijn eerste afspraak een interview met twee voormalig redacteuren (Arie van der Veen en Leo Smits) van Status Quo, het faculteitsblad (rechtsgeleerdheid) van de Vrije Universiteit. Spreken vrijuit over mijn studententijd – ruim veertig jaar geleden – en over de balans tussen democratie en de rechtsstaat. Halen uiteraard herinneringen op uit onze studietijd. Het jubileumnummer van Status Quo verschijnt op 13 juni tijdens het alumnifestival van de Vrije Universiteit.

Politiechef Karin Krukkert belt in verband met de actualiteit. Ontvang ambtgenoot Bouke Arends (Westland). Praten bij over de MRDH. MRDH-medewerker Lennert Onvlee vergezelt ons.

Gebruik in Zarautz aan de Prins Willemstraat de lunch met Jan Franssen, voormalig commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Draag in de loop van de middag in het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt samen met Hermien Schuring en Frans van Min bij aan een vrolijk moment in het leven van Astrid Oranje en Eric Kempff. Bij het naar buiten lopen vliegen acht gevechtshelikopters over. Kijk onwillekeurig naar boven. Begrijp dat het om een training gaat. Gelukkig.

Bel met directeur Veiligheid Herke Elbers en (terug) met goede bekende Simon Timmerman. Drink een kopje koffie op het (zonnige) terras van De Posthoorn aan het Lange Voorhout. Reik in de nabijgelegen Raad van State aan de Kneuterdijk de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding aan de hooggeleerde Nico Schrijver. Spreek Nico (en vicepresident Thom de Graaf) met veel plezier in de bomvolle Gotische Zaal toe. Yvo Senden doet me in- en uitgeleide.

Gebruik – opnieuw op het terras in de zon – een versnapering bij PuuRR aan de Binck. Doe ondertussen een aantal stukken af. Bezoek ’s avonds de Hindoetempel van de stichting ASAN aan de 1e van der Kunststraat. Was hier al een paar keer eerder, nu voor het eerst op een doordeweekse dag. Woon de zevende editie bij van de halfjaarlijkse netwerkbijeenkomst van allerlei religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Het zijn belangrijke partners die weten wat er speelt in de stad. De wethouders Mariëlle Vavier, Hilbert Bredemeijer en Nur Icar vergezellen me. Vandaag komen zo’n veertig vertegenwoordigers van allerlei gezindten en uit allerlei windstreken samen. Een werkgroep heeft de thema’s voor de bijeenkomst voorbereid, zoals huwelijksdwang en achterlating, eergerelateerd geweld en vrouwelijke genitale verminking. Open, na een welkom door Amresh Baldewpersad Tewarie (gastheer en voorzitter van stichting ASAN), de bijeenkomst. Dank Hassan al-Ghazi voor de organisatie van de bijeenkomst. Hij gaat binnenkort na 41 jaar met pensioen. Na mij spreekt wethouder Vavier over de inzet van de gemeente op het gebied van zorg. Jeannette Jansen (GGD Haaglanden) geeft een toelichting op de situatie in Den Haag. Neem deel aan de workshop over eergerelateerd geweld. Stadsdeeldirecteur Laak Lawrence Eghosa leidt de workshop en Janine Jansen, hoofd onderzoek Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de Nationale Politie, geeft de inhoudelijke toelichting. Wethouder Bredemeijer sluit de netwerkbijeenkomst plenair af.

Bel terug thuis met voormalig raadslid Linda Roos, met wnd. directeur directie Internationaal Peter Kievoet en met Renske Steenbergen van VNG International. Zie in de media berichtgeving over het plan voor een standbeeld voor Paul van Vliet. En verneem verdrietig nieuws over de Haagse actrice en zangeres Wieteke van Dort. Wieteke heeft in de media laten weten dat ze ernstig ziek is.