Woensdag 29 september

Stap rond half zeven op de fiets voor m’n zwembeurt. Werk een deel van de ochtend thuis. Doe aan het eind van de ochtend een paar boodschappen in de Badhuisstraat en de Keizerstraat. Fiets bepakt en bezakt terug. Ga vanuit huis naar Hotelschool The Hague aan de Brusselselaan op Scheveningen. Draag bij aan de opening van de vernieuwde campus. De hotelschool werd in 1929 opgericht door de horecasector, onder de naam Hogere Hotelschool Den Haag. De school begon met 17 studenten die er 15 vakken konden volgen. In de jaren zeventig groeide de hotelschool snel van 400 naar 900 studenten en de school ontwikkelde zich meer en meer tot de internationaal gerenommeerde instelling die het nu is. Tegenwoordig is de hotelschool wereldwijd bekend als Hotelschool The Hague.

De President van de Board of Directors van de Hotelschool, Regine von Stieglitz en Arend Hardorff (lid van de Board of Directors) verwelkomen me bij de ingang. Ze stellen me voor aan de medewerkers Stella van Toor en Nina de Graaf, die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de opening. Bewonder de nieuwe ontvangstruimte in het souterrain. Hier kunnen zowel studenten, medewerkers als mensen van buiten genieten van een hapje en drankje en worden daarbij bediend door studenten van de Hotelschool. Leer een nieuw woord (‘Skotel’) en begroet een aantal goede bekenden, waaronder good old Martin Bal en Emmy Stoel van The Grand in Amsterdam.

In het Auditorium van de Hotelschool verwelkomt docent Paul Griep het gezelschap. Er is een korte filmpresentatie en de student-ambassadeurs Lars van der Meer, Sander van der Geest en Lara Sarlette verzorgen inleidingen. Gaan dan opnieuw aan de wandel. Naar buiten nu. Spreek in weer en wind vanonder een tentdoek net als Regine de aanwezigen toe. Plant daarna, samen met Regine en Hans Meyer, oprichter van Zoku Hotels en alumnus van de Hotelschool, een boom op het nieuwe voorplein. Neem afscheid en wens de studenten veel succes en plezier tijdens hun studie. Ga meteen door naar de Amerikaanse residentie aan de Tobias Asserlaan. Woon er de verlate ontvangst (‘barbecue’) bij ter gelegenheid van Independence Day. Praat bij met Chargé d’Affaires Marja Verloop, begroet political analyst Brita Louwrier en zie in de prachtig ingerichte tuin een groot aantal bekenden. Bel onderweg naar het Stadhuis met Maarten Hinloopen en met bestuursadviseur Bernadette.

Woon op het Stadhuis een deel bij van de vergadering van de gemeenteraadscommissie bestuur. Beantwoord rondvragen van de fractie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Trek terug op mijn werkkamer snel mijn magentaroze gympen aan voor een bezoek aan het nabijgelegen Amare. Een delegatie van T-Mobile bezoekt vanmiddag Amare voor een rondleiding. Sluit op verzoek van Brenda Dirkse aan voor een korte begroeting van onder andere CEO Søren Abildgaard. Kreeg ooit van Søren de gympen. Hij herkent ze onmiddellijk. Maak kennis met Miriam van Deursen (externe betrekkingen T-mobile) en Martijn Teekens (Directeur Sales B2B – T-Mobile Nederland). Directeur Jan Zoet (Amare) en Tineke Franck (stichting Amare) leiden het gezelschap rond. Bekijken de zalen en luisteren naar de akoestiek. Die is ook zonder optreden mooi.

Zwaai onderweg naar Nico Hemelaar van het AD. Terug op het Stadhuis komt de plaatsvervangend chef van de politie-eenheid Den Haag, Paul Entken, langs op mijn werkkamer. Voeren een afscheidsgesprek. Hij vertrekt, helaas. Bedank hem voor de zeer prettige samenwerking. Neem met Ilona Kalksma, hoofd van het RIEC, een aantal dossiers door. De medewerkers Sjoukje, Ingrid en Fleur praten me bij over de actualiteit.

Breng aan het begin van de avond een bezoek aan de Fokkerterminal aan de Binckhorstlaan. Draag bij aan de opening van Art The Hague. Na twee jaar is de kunstbeurs voor moderne kunst terug van weggeweest. Directeur Axel Lemmens begroet me bij de entree. Terwijl we in de rij staan om de QR-code voor de coronacheck te laten scannen, begroet ik de nieuwe ambassadeur van Duitsland Z.E. Cyrill Jean Nunn en zijn vrouw Tina. Maken kort kennis. Ontvang de excellentie volgende week. Binnen ben ik verrast door de sfeervolle aankleding van de Fokkerterminal. Axel neemt mij mee over de beurs langs een aantal stands van de ruim 40 deelnemende galeriehouders. Begroet onderweg voormalig grootmeesteres Martine van Loon. Dochter Phillipa heeft een stand met prachtige kunst. Vandaar. Bewonder werken waarin mijn lievelingskleur blauw de boventoon voert. Er is ook fraaie kunst uit Afrika. Lopen door. Word aangesproken door twee enthousiaste galeriehouders die uit Utrecht komen. Leuk. Mag vervolgens de gasten toespreken en de beurs officieel openen.

Mijn volgende en laatste bezoek van de avond is aan het Kunstmuseum aan de Stadhouderslaan. Neem deel aan het avondprogramma van de jaarlijkse European Police Chiefs Convention (EPCC) van Europol waar deelnemers spreken over onderwerpen als georganiseerde misdaad, financiële misdrijven en internationale politiesamenwerking. Het is de tiende editie van de Conventie, zo’n 100 nationale hoofden van politie en hoofdcommissarissen uit alle EU-lidstaten nemen deel.

Zit aan tafel bij de Executive Director van Europol Catherine de Bolle, Aleš Hojs, de minister van Binnenlandse Zaken van Slovenië en Ylva Johansson, de Zweedse Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken. Spreek de aanwezigen toe. Onderdeel van de avond is de uitreiking van de Europol-prijzen voor uitmuntendheid in innovatie. De winnaars zijn de undercover avatar in het Fortnite spel: een nieuw online mechanisme om kindermisbruik te bestrijden, ingezonden door de Franse politie en de ontmanteling van Emotet Malware en Botnet, ingezonden door het Amerikaanse Ministerie van Justitie, Criminal Division, Computer Crime and Intellectual Property Section. Sacha Felix-Kiestra (directie Internationaal) doet me in- en uitgeleide.