Woensdag 30 maart

Stap op de fiets voor m’n zwembeurt. Begin op kantoor met een telefonisch overleg met de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Word in de trouwzaal bij het Atrium bijgepraat over de voorbereidingen voor het raadsonderzoek naar Amare. Onder andere de hooggeleerde Jacques Sluismans verzorgt een inleiding. Maak terug op mijn werkkamer samen met Esther Teunissen kennis met Leonie Heres, bijzonder hoogleraar integriteit van het lokaal bestuur. Ontvang daarna in de collegekamer op initiatief van Maarten Hinloopen, samen met wethouder Saskia Bruines, Steven van Lummel en David Schoch van PIP. We wisselen van gedachten over hun ‘Inter-City’ plan.

Gebruik de lunch bij de Nieuwe of Literaire Sociëteit De Witte aan het Plein. Als burgemeester van Den Haag word je qualitate qua lid van de vereniging. Door alle coronaperikelen was het er nog niet van gekomen om ‘officieel’ kennis te maken. Hoog tijd dus. Voorzitter Frederik van Nouhuys en bestuurslid Boudewijn Baert ontvangen mij bij binnenkomst allerhartelijkst. Zij begeleiden me naar binnen, laten de locatie zien en vertellen over het reilen en zeilen binnen de sociëteit. Nuttige kennismaking.

Gemeenteraadslid Richard de Mos informeert mij aan het begin van de middag over de stand rond de voorbereiding van de vorming van een nieuw college. Koppel terug aan raadsgriffier Lilianne. Loop aansluitend naar het Haags Historisch Museum. Dat ligt vlakbij. Om de hoek eigenlijk. Aan de Korte Vijverberg. Voor de allereerste keer begeleidt Carola mij in haar nieuwe functie bij kabinetszaken. Museumdirecteur Tjeerd Vrij begroet me bij de voordeur. Krijg een toelichting op en rondleiding door de twee tentoonstellingen. ‘Macht, 800 jaar Binnenhof’ is een interactieve tentoonstelling over de historie van het Binnenhof als strijdtoneel van de macht. Een bijzondere Haagse vrouw staat centraal in de tweede tentoonstelling ‘Fotograaf Alexine Tinne – haar wereldbeeld’. Ze reisde met haar hele huishouding en huisraad rond het Middellandse Zeegebied en Centraal-Afrika als eerste vrouwelijke ontdekkingsreiziger en fotograaf. De schrijver J.G. Kikkert maakte een boek over haar leven (‘Een Haagsche dame in de Sahara’). Zijn zoon Martin deed me het boek ooit kado. Heb het gelezen. De tentoonstelling was dus eigenlijk een soort van hernieuwde kennismaking. Schrijf in het gastenboek en neem afscheid.

Ga meteen door naar de Hellingweg. Ga op bedrijfsbezoek bij rederij Van der Zwan. Eigenaar Willem van der Zwan, CFO Gerard Zwijnenburg (CFO) en zijn zoon Lars leiden me rond en informeren me over het bedrijf. De medewerkers Wim, Casper en Hielke (allen van Economische Zaken) vergezellen me. Spreken over het ontstaan van Van der Zwan. Over pelagische vis (vis van open zee). Over het voeden van miljoenen mensen in Afrika met duurzaam gevangen vis. En over wat nu en straks nodig is om Scheveningen gezamenlijk te ontwikkelen tot een aantrekkelijke plek om te leren, te werken en te innoveren. Krijg na afloop een miniatuur van de ‘Scheveningen 6’ kado. Ben vereerd.

Neem aan het eind van de middag vanuit huis via MS-Teams deel aan een overleg in VNG-verband over Oekraïne (‘Kopgroep bestuur’). Heb vervolgens, ook via MS-Teams een overleg met Emilia Saiz, secretaris-generaal van de wereldorganisatie van gemeenten UCLG. Een overleg met raadsgriffier Lilianne en directeur belastingzaken Peter volgt.

Ben aan het begin van de avond terug op het Stadhuis. Zit de zogenaamde installatieraad voor. Beëdig de nieuwe ploeg van 45 zittende en kersverse gemeenteraadsleden. Zij hebben de komende vier jaar de mooie maar ook verantwoordelijke taak de inwoners van onze stad te vertegenwoordigen. Spreek hen toe en wens ze veel succes bij het dienen van het lokale publieke belang in onze fraaie stad Den Haag. Ze komen in zes groepjes in de ring van de raadzaal aan me voorbij en leggen de eed of de belofte en verklaring af. Doe even later de beëdiging van de 19 fractievertegenwoordigers. Maak na afloop tijdens een informele nazit met zoveel mogelijk van de nieuwe raadsleden kennis. Begroet ook de Haagse fotograaf Erwin van der Lem.

Bel, later op de avond terug thuis, uitvoerig met m’n ouders en met mijn broer Koos.