Woensdag 5 juli

De Klatteweg is mijn eerste bestemming vanochtend. Ben de enige in de zwembanen. Het stormt en het regent. Zodanig dat code rood is afgekondigd en verkenner Arie Slob dus helaas niet op het afgesproken tijdstip in den Haag kan zijn. Heb daarom samen met raadsgriffier Lilianne Blankwaard een uitvoerig telefonisch overleg met hem. Bespreek om negen uur met Chris Schaapman, directeur Nationaal Programma Den Haag Zuidwest, en wethouder Martijn Balster een aantal actualiteiten rondom Zuidwest. Kijken terug op de afgelopen vergadering van de Alliantieraad.

De rest van de woensdagochtend, middag en het begin van de avond staan in het teken van de vergadering van de gemeenteraad. Spreek aan het begin van de vergadering een in memoriam uit over de (voormalige) raadsleden Carmen Boersma-Weiss en Lien Vos-Van Gortel. Begroet de beide families en vrienden. Begroet later tijdens de raadsvergadering Manus Twisk en Robert Jaap Voorn van de onze Rekenkamer. Tijdens een van de schorsingen aan het begin van de middag komt verkenner Arie Slob langs. Goed hem alsnog live te kunnen zien en spreken. Maak, terwijl raadslid Ralf Sluijs als ondervoorzitter de gemeenteraad voorzit, samen met Bert Klerk en algemeen directeur Stadsbeheer Martiene Branderhorst (nader) kennis met Roel de van der Schueren. Roel is de nieuwe havenmeester van Den Haag. Ontvang in de collegekamer vertegenwoordigers van de stichting Nationaal Monument slachtoffers Bersiap. Michaël Lentze vertelt over de ervaringen van zijn familie.

Spreek ten slotte in een vergaderzaal op de vierde verdieping op uitnodiging van Shahenda El-Naggar de deelnemers toe van een training van The Hague Academy for Local Governance.

De deelnemers zijn medewerkers van gemeenten en ministeries uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In het kader van een training over lokaal bestuur zijn zij vandaag op het Stadhuis voor een toelichting op het Living Lab Scheveningen.

Wandel terug naar de raadzaal. Woon de stemmingen bij. Gebruik het (Italiaanse) avondeten op de entresol samen met de leden van de gemeenteraad. Zoek contact met Willem Vos, bel met m’n dochter en met Caroline Wittenberg.

Woon op uitnodiging van de Spaanse ambassadeur H.E. Consuelo Femenía de kick-off bij van het Spaans voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout.

Bekijk het kunstwerk ‘Guernica de la Ecología’ van Claudy Jongstra en geniet van het optreden van musici uit Spanje, Portugal en Nederland en tenor André Cruz. Onder leiding van de Utrechtse stadscomponist Jonás Bisquert omlijsten zij de kick-off muzikaal.

Wip ten slotte in Schlemmer aan de Lange Houtstraat aan bij een ontvangst van de 40-jarige Soumaya Sahla. Begroet Sham Ahmed, Frits en Femke Bolkestein en maak onder andere kennis met Gilbêrt van Lierop, ambassadeur van Suriname bij de Europese Unie.