Woensdag 6 juli

Ga in alle vroegte richting het Stadhuis. Begin online met een overleg met wethouder Martijn Balster en stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa (Laak). Een online vergadering van de ’taskforce’ rivaliserende jeugdgroepen, met Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels en districtschef van politie Chiu Man en mijn ambtgenoten Michel Bezuijen (Zoetermeer) en Marja van Bijsterveldt (Delft) volgt.

Ontvang in de collegekamer samen met Jesse van Velzen (directie internationaal), Lauren Sorkin en Lina Liakou van het Resilient Cities Network. Den Haag maakt samen met steden als New York, Parijs en Kyoto deel uit van een netwerk dat zich inzet om de veerkracht en weerbaarheid van de stad en haar bewoners te vergroten. Spreken over de rol van Den Haag in dit netwerk.

Installeer mij rond 11.00 uur, samen met medewerkers Tanaquil Arduin (Chief Data Officer) en beleidsmedewerker van Internationale Zaken Tona Belderbos in mijn werkkamer achter het beeldscherm voor een videoconferentie met mijn Taiwanese ambtgenoot Wen-Je Ko (Taipei). De representatives Hsing Hsing Chen (Taipei Representative Office) en Guido Tielman (Netherlands Office Taipei) sluiten ook aan. De videoconferentie is onderdeel van de serie ‘City Exhibition’, waarin ambtgenoot Ko zeven gesprekken voert met burgemeesters uit allerlei steden in de wereld om ervaringen uit te wisselen. In ons gesprek staat het onderwerp ‘Digital Governance – A Smart Solution to New City Challenges’ centraal. Het is een thema dat zowel in Taipei als in Den Haag hoog op de agenda staat. Siren Chen treedt op als moderator. Leerzame presentaties volgen. Ben trots op Tanaquil. Sluiten tegen het middaguur de conferentie af.

Loop naar het Atrium van het Stadhuis. Een medewerker van Primera van der Zwaan maakt een pasfoto. Tja, heb sinds het afgelopen weekend een nieuw rijbewijs nodig.

Maak, terug op mijn werkkamer, kennis met coördinator Nynke en de leden van het Top X team. Het Top X team heeft als doel om de jonge aanwas van ondermijnende criminaliteit te voorkomen. Het is een team met professionals vanuit verschillende disciplines die jongeren begeleiden. De resultaten zijn positief, hoop dat het lukt de aanpak uit te rollen. Kijk aansluitend met de medewerkers Lisette en Piet van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en bestuursadviseur Sjoukje terug op de twee werkontbijten met vertegenwoordigers uit de sfeer van projectontwikkelaars, corporaties, verhuurders en investeerders.

Aan het begin van de middag staan de Haagse zanger John Medley en cameraman Ron op het voorplein van het Stadhuis gereed voor een muzikaal moment. Krijg John’s nieuwste single, een moderne versie van de klassieker O, O, Den Haag, overhandigd. Heb voor de gelegenheid de originele versie van Harry Jekkers meegenomen. Nemen een kort stukje op, dat John en Ron gaan gebruiken in de nog te verschijnen videoclip van het nummer.

Krijg na afloop van John namens Carolien en Dave Ebben een sjaal in ADO-kleuren kado. Op de sjaal staat de lijfspreuk van hun zoon Dani (‘Zonder strijd geen overwinning‘). De jonge ADO-fan Dani overleed na een lange strijd tegen een zeldzame vorm van kanker …

Praat, terug op mijn werkkamer, bij met directeur veiligheid Hans van der Vet en brandweercommandant Esther Lieben. Spreken over verleden, heden en toekomst van onze veiligheidsregio. Fris me thuis even op en geef als voorzitter van de VNG een telefonisch interview aan de journalist Merijn van Nuland van Trouw over de financiële positie van gemeenten en de gevolgen voor het vormen van nieuwe colleges. Heb ook via de telefoon overleg met Peter van Toor (juridische zaken).

Ga aan het eind van de middag samen met chef kabinet Eline naar sociëteit De Witte aan het Plein. Bezoek een ontvangst ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. Begroet diplomatiek vertegenwoordiger van Vlaanderen Filip D’havé en zijn echtgenote en luister naar zijn toespraak. Filip gaat onder andere in op de nauwe banden tussen Nederland en Vlaanderen. Zie vele bekenden. Spreek onder andere met oud-collega René Smit. Senior management assistant Hella Zoutenbier doet me in en- uitgeleide.

Haast mij vervolgens naar het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Turfmarkt. Bezoek als VNG-voorzitter op de achtste verdieping de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Alexandra van Huffelen. Doe dat samen met VNG collegabestuurder en ambtgenoot Peter Snijders (Zwolle) en de plaatsvervangend directeur van VNG international Renske Steenbergen.

Wandel aansluitend naar het Haags Historisch museum aan de Lange Vijverberg om (samen met Simone) aanwezig te zijn bij het jaarlijkse Schuttersdiner met de leden van het Sebastiaan Genootschap. De leden van het genootschap ondersteunen het museum bij het verwerven, behouden en presenteren van het Haagse erfgoed voor een breed publiek. Qualitate qua ben ik ere-voorzitter van het genootschap. Museumdirecteur Tjeerd de Vrij verzorgt een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling ‘Rampjaar 1672’ over de moord op de gebroeders Johan en Cornelis de Witt. Een aanrader. Maak in de Schutterszaal kennis met de leden van het genootschap. Avondeten Indisch. Heerlijk.

Sluit de dinsdagavond af op Kasteel Wittenburg in Wassenaar. Draag op uitnodiging van Annette Wijdom bij aan de lancering van de Nederlandse editie van Forbes Magazine. Maak kennis met Luiz Costa Macambira (licentiehouder van Forbes) en met Wittenburg-directeur Ralph Meppelder. Spreek de aanwezigen kort toe en onthul samen met de maker Hayo Sol een kunstwerk met daarop de cover van de Nederlandse editie van Forbes. Ontmoet na afloop de uit Monaco afkomstige kunstenaar Marcos Marin. Poseer samen met hem bij zijn Nederlandse drieluik met Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan. Lange werkdag zit er op.

FORBES LANCERING