Woensdag 6 september

Opnieuw een warme dag. Ga zwemmen aan de Klatteweg. Heb om negen uur via MS Teams een overleg met de burgemeesters uit de G4. Bezoek in de loop van de ochtend Mijn Buuf aan de Wilhelmina van Pruisenweg. Het is een sociale onderneming die ‘geïsoleerde’ vrouwen met een migratieachtergrond stimuleert in hun zelfredzaamheid. Nooria, Husna, Fatima, Amira en Freweyni vertellen over hun ervaringen en laten zien wat zij creëren van gebruikte materialen. Dankzij Mijn Buuf hebben – onder andere – deze vijf vrouwen een plek om elkaar te ontmoeten en creatief bezig te zijn.

Petra Prent-Hofker en de dames van SchuldHulpMaatje Den Haag vertellen over de uitdagingen die er zijn om mensen te bereiken. Rombout Alkema (directie Veiligheid) belt in verband met de actualiteit.

Begeef me rond het middaguur richting de Schilderswijk. Loop met Greet van Vliet en enkele andere bewoners – in de hitte – een ronde door de Schilderswijk. Tijdens een stadsdeelontmoeting sprak Greet mij aan over het onderhoud van haar buurt en vroeg ze aandacht voor haar plannen. Op mijn uitnodiging lopen stadsdeeldirecteur Hassan el Houari, stadsdeelmedewerker Els Vermeulen en Jeanot Kant van Wijkz mee. Ben blij dat ook complexbeheerder van Staedion Chantal Sital ons vergezelt; samen met Haag Wonen heeft Staedion veel woningen in de wijk. Wijkz heeft samen met enkele bewoners gewerkt aan een plan voor verbeteringen in de buurt. De wandeling start bij bibliotheek Schilderswijk aan de Koningstraat. Lopen over de Hoefkade tot bij Tanger aan de Doedijnstraat. Gaan achter de winkels langs waar weesauto’s staan en dak- en thuisloze mensen soms verblijven. Dan naar het Hannemanplantsoen waar de bewoners aandacht vragen voor het onderhoud en het groen. Tijdens de ronde lopen we langs Greets woning, waar het portiek er mede dankzij haar inspanningen mooi uitziet. Ondertussen zien we de nodige scheefliggende tegels vanwege wortelopdruk. Op een later moment zullen een groenbeheerder en wegbeheerder van het stadsdeel dit aanpakken. Loop met het gezelschap in iets hoger tempo verder over de Hoefkade naar de dagbesteding van Confiarzorg tegenover het Vennepark aan de Van der Vennestraat. Snoep daar van een heerlijke watermeloen. Verfrissend op deze warme dag. Goed om de betrokkenheid bij de wijk te zien en kijk ernaar uit weer terug te komen om (nog meer) verbeteringen te zien. Ga met een aantal buurtbewoners op de foto bij kapsalon Favori en ga dan snel terug naar het Stadhuis. Heb telefonisch overleg met minister Rob Jetten.

In een grote stad als Den Haag is er elke dag wel iemand jarig. Vandaag zijn we állemaal een beetje jarig want het is de 781e verjaardag van Den Haag. Graaf Willem II stuurde op 6 september 1242 een kort briefje vanuit ‘Haga’. Het is de oudste schriftelijke vermelding van Den Haag en daarom is 6 september uitgeroepen tot de verjaardag van de stad. Heb vanwege deze verjaardag Raymond Schütz van het Haags Gemeentearchief uitgenodigd om in de collegekamer met een kop koffie en iets lekkers stil te staan bij de rijke geschiedenis van Den Haag. Ook een paar medewerkers van de gemeente komen langs: André, Jos (vandaag jarig) en Janneke (gisteren jarig). Gezellig.

Raymond heeft veel verhalen en anekdotes om te delen en roept die ook bij zijn toehoorders op. Moet zelf denken aan mijn eerste maanden hier in Den Haag, (tijdelijk) wonend aan het Louis Couperusplein. Liep toen geregeld een rondje langs het Lange Voorhout en de Kloosterkerk en kwam er tot mijn verbazing achter dat Fahrenheit hier ligt begraven. “We zijn altijd heel bescheiden geweest over onze Haagse geschiedenis”, vertelt Raymond Schütz die vanuit het gemeentearchief ook dit jaar weer een mooie expositie heeft samengesteld die de komende maanden te zien is in ‘De Galerij’ in de tramtunnel bij halte Spui. 


‘Ga niet over één nacht ijs!’, een verhaal van Raymund Schütz, historicus en onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief. “In de 13e eeuw waren de winters koud, waren wij allemaal katholiek en was Den Haag nog een dorpje. Graaf Willem II van Holland (1227-1256) zorgde ervoor dat Den Haag een bestuurlijk centrum werd. Hij bouwde het klooster bij Oude Eik en Duinen, waarvan op de huidige begraafplaats nog een muur staat. Voor de paus was duidelijk: Willem was een goed katholiek vorst. Onder het Binnenhof liggen de fundamenten van de Grote Zaal (Ridderzaal). Hij bouwde ook de Gevangenpoort, want als machthebber word je alleen serieus genomen als je de orde kunt bewaren. In 1248 werd Willem tot koning gekroond.

Ook internationaal stond hij als koning van het Heilig Romeinse Rijk in aanzien en in 1254 wilde de paus hem tot keizer van het Heilige Roomse Rijk benoemen. Wat Rome toen was, dat is nu Brussel. Nu hebben we Wopke, toen hadden we Willem. Maar dit verhaal kent een tragisch eind.

Willem wilde wel, maar had nog een appeltje te schillen met die lastige, opstandige West-Friezen nadat hij in 1254 het opstandige Vlaanderen had verslagen. Willem wilde die noorderlingen een kopje kleiner maken – in de winter, want dan kon je makkelijker de bevroren rivieren oversteken. Helaas, hij ging over één nacht ijs en zakte er met paard doorheen. De West-Friezen sloegen hem de hersens in. Ze schrokken zich een hoedje toen ze erachter kwamen wie hij was en verborgen zijn lijk in een boerderij in Hoogwoud.

Koning Willem werd geen keizer Willem. Wel hebben we aan hem te danken dat Den Haag een bestuurlijk centrum werd. En vanwege de vermelding in de memorialen weten we dat Haga/Den Haag al in 1242 bestond. Dat is natuurlijk een benadering. Verder – en dat is de moraal van dit verhaal – weten we dankzij koning Willem II dat je vooral niet over één nacht ijs moet gaan. En dat is in de huidige politieke omstandigheden nog steeds een prima uitgangspunt.”


Praat bij met woordvoerder Robin en Pauline van het bestuurssecretariaat. Mijn agenda is in verband met de actualiteit een beetje vrijgemaakt opdat ik me thuis kan voorbereiden op een rondetafelgesprek morgen in de Tweede Kamer. Mijn laatste activiteit vandaag is een bezoek aan de Groote Sociëteit “Haagsche Club – Plaats Royaal”, de oudste herensociëteit van Den Haag (en Nederland). Fiets daartoe vanuit huis heen en weer naar het Lange Voorhout. Een hete klus. Clubpresident Maarten Reuchlin en clubbestuurder Christiaan de Beaufort ontvangen me en leiden me rond door het fraaie pand. Maak op de binnenplaats buiten kennis met een groot aantal leden. Spreek de heren voorafgaand aan hun maanddiner toe. Wens de sociëteit van harte geluk met haar 275-jarig bestaan. Krijg na afloop de publicatie ‘Le Club: tijdverdrijf of politiek? Groote Sociëteit – Haagsche Club’ overhandigd door de schrijver (en clublid) Pim Waldeck. Terug thuis neem ik het programma voor morgen door.