Woensdag 8 september

Ga zwemmen, fiets terug naar huis. Het is mooi weer. Werk een deel van de ochtend thuis. Bereid de gemeenteraadscommissievergadering van vanmiddag voor. Fiets aan het eind van de ochtend in de Keizerstraat een paar boodschappen in huis en fiets dan naar het Stadhuis. Ontvang rond het middaguur in het Atrium een aantal leden van de commissie Nieuw Waldeck. Zij bieden mij een petitie aan die meer dan 1.600 keer is ondertekend. De petitie is gericht tegen de mogelijke komst van een coffeeshop aan de Oude Haagweg. Beloof de gemeenteraad via de raadsgriffie over de petitie te informeren.

Wandel tegen half twee naar de raadzaal. Woon de vergadering bij van de gemeenteraadscommissie bestuur. Leonie Gerritsen (Partij voor de Dieren) bevraagt me over de catering tijdens de verkiezingen en Koen van Haeften (ChristenUnie/SGP) heeft de demonstratie die gisteren bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer plaatsvond geagendeerd. Tot zover de actualiteiten. Luister, bij het volgende agendapunt, naar de vele insprekers over het coffeeshopbeleid. Wissel daarna met de raad van gedachten over de verschillende onderwerpen. Moet alle zeilen bijzetten. Tegen half zeven is de vergadering afgelopen. Fris me op en begeef me richting het Johan de Witthuis (‘Het Huis van Staat’) aan de Kneuterdijk. Ontvang daar samen met wethouder Kavita Parbhudayal, de President en First Lady van de republiek van Suriname, Chan Santhoki en Mellisa Santhoki-Seenacherry.

Onze stad kent een grote Surinaamse gemeenschap en is daardoor sterk verbonden met het land. Nu de onderlinge banden weer worden aangehaald bezien ook de gemeente Den Haag (en de VNG en VNG International) de mogelijkheden tot nieuwe vormen van samenwerking. Het is bijzonder samen met vertegenwoordigers van Surinaamse organisaties en instellingen, de gemeenteraadsleden Janice Roopram (HvDH/GdM) en Kavish Partiman (CDA) en de oud-wethouders Ram Ramlal en Rabin Baldewsingh het presidentiële echtpaar te ontmoeten. Spreek net als de President de aanwezigen kort toe en vermaak me met de gasten. De President stelt me voor aan zijn ministers van Buitenlandse Zaken, Landbouw, Justitie en Politie en Volksgezondheid. Begroet onder anderen Gerard van den Tweel en de ambassadeurs van beide landen, Henk van der Zwan en Rajendre Khargi. Krijg na afloop de publicatie ‘Hoe wij hier ook samen kwamen’ kado van Kathleen Ferrier.

Foto’s: Martijn Beekman