Woensdag 9 februari

Bij de ingang van het zwembad controleert Fouad m’n coronatoegangspas. Fiets na het zwemmen terug naar huis. Douche, kleed me ‘aan’ en ga meteen door naar de statige ambassade van Kameroen in de Amaliastraat. Spreek, in het gezelschap van Sacha Felix (directie internationaal beleid), ambassadeur H.E. Madeleine Liguemoh Ondoua. Madeleine is de tweede vrouwelijke ambassadeur die tot hoofd van de diplomatieke missie van Kameroen bij het Koninkrijk der Nederlanden en het Groothertogdom Luxemburg is benoemd. De ambassadeur vraagt aandacht voor ‘de week van Kameroen’ die zij begin mei organiseert. Ga er vanuit dat het allemaal van de grond komt, bijvoorbeeld met de steun van het Netherlands-African Business Council (NABC) en VNO-NCW, dat samen met MKB Nederland een Afrika strategie heeft ontwikkeld. Breng voor alle zekerheid ook het Embassy Festival, dat in september zal plaatsvinden, onder de aandacht. Dit is hét Haagse moment om de cultuur van alle landen die hier een ambassade of consulaat hebben onder de aandacht te brengen. Plezierig gesprek.

Maak, in de loop van de ochtend ten Stadhuize, samen met stadsdeeldirecteur (Centrum) Hassan el Houari (nader) kennis met Abdellah Choukod, een actieve Schilderswijker die zich graag voor de wijk inzet.

Bespreek met Sandra, Anita en Eline (allen van kabinetszaken) de lintjesregen en de uitreiking van de jeugdlintjes van eind april. Overleg langs digitale weg met Jessie en Bert (van de VNG en van VNG International). Ontvang rond het middaguur Jan-Willem Beaujean, directeur-generaal Migratie bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bel ’s middags met Christel Mourik, directeur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), over de Haagse input voor de MRDH tussenevaluatie. Woon via webex het bestuurlijk overleg ‘maatschappelijke onrust en ongenoegen’ bij. Voer het overleg samen met een aantal ambtgenoten met de ministers Hanke Bruins Slot, Dilan Yeşilgöz en Karien van Gennip. Hanke, de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, zit de bijeenkomst voor. Leerzaam overleg.

Draag aan het eind van de middag aan de Burgemeester Patijnlaan bij aan de uitreiking van de versierselen behorend bij een Koninklijke onderscheiding aan Johan Bodrij, ‘een politieman in hart en nieren’. Johan Bodrij was tot voor kort hoofdinspecteur van de Politie Nederland in de eenheid Den Haag. Hij leverde de afgelopen 44 jaar, naast zijn ‘reguliere’ werk, onder meer een belangrijke bijdrage aan het team politieonderhandelaars, aan de professionalisering van de uitvaartbegeleiding van politiemensen en aan de emancipatie van de LHBTIQ-gemeenschap binnen de politie. Johan is vandaag jarig. Net als zijn aanwezige tweelingzus Pauline. We zingen beiden toe. Echtgenoot Philip speldt de versierselen op. Johan is zeer verguld. En terecht.

Ga meteen terug naar het Stadhuis. Handel een aantal (teken)stukken af en zie dat aan het begin van de avond de gemeenteraadsvergadering zoals afgesproken keurig op tijd is geschorst. Dank na afloop Chris van der Helm en Ralf Sluijs voor hun plaatsvervangend voorzitten vandaag. Bel in de loop van de avond, terug thuis, met m’n ouders.