Zaterdag en zondag 1 en 2 april

Fiets in de loop van de ochtend in de miezer naar de Frederik Hendriklaan voor een paar boodschappen. Werk de rest van de ochtend aan de inhoud van de loodgieterstassen. Ben de gehele zaterdagmiddag en route met Marjolein (kabinetszaken).

Begin aan de Hellingweg bij de 50-jarige Jachtclub Scheveningen. Draag in het drijvende clubhuis bij aan de opening van het vaarseizoen en de start van de actie ‘Proef de Zee‘; spreek de aanwezigen toe en luid samen met aantal kinderen drie keer (‘drie glazen slaan’) een enorme scheepsbel.

Met de actie Proef de Zee kunnen jongeren kennismaken met watersport op zee: roeien, zeilen, vissen en duiken. De jachtclub is betrokken bij grote watersportevenementen zoals de North Sea Regatta en IJspegel- en IJskegel-wedstrijden in de winter. En dit jaar ook het WK Zeilen en The Ocean Race. Bestuursvoorzitter Marcel Schuttelaar en bestuurslid Anton van Schendel leiden me rond. Bezoek alle stands op de jubileummarkt, waaronder die van Boeg Nautic en Vrolijk Watersport, en begroet de koks in de keuken. Geniet van een visje en ga aan boord van de KNRM-reddingsboot Kitty. Indrukwekkend.

Meteen door naar het Atrium in het Stadhuis. Draag aldaar op uitnodiging van Jacqueline Meijer (directeur stichting Atrium) met het beantwoorden van een aantal vragen van dirigent Merel van Geest bij aan de start van de Haagse Kindermuziekdag in het kader van Kindermuziekweek.

Het Atrium staat bol van muziek. Jonge muzikanten en zangers kunnen naar elkaars muziek luisteren, meezingen en zelf instrumenten uitproberen in de instrumententuin. Het Stadsorkest The Residents, de Brass Academy, de Galvani singers en het leerorkest van de Van Ostadeschool treden op.

Zing mee met het refrein van het Kindermuziekweek-lied ‘Iedereen verstaat muziek’.

De volgende bestemming is de Architect Duikerstraat in Houtwijk. Wens in het gelijknamige verpleeghuis aldaar de 100-jarige Truus Vermaat-Kuijper van harte geluk met haar verjaardag. De geboren Haagse antwoordt op mijn vraag wat haar geheim is: “Gewoon doorgaan.”

Ze kreeg drie kinderen; twee zoons en een dochter. Dochter Yvonne is niet alleen aanwezig, maar net als haar moeder vandaag ook jarig. Teamleider Melissa doet me in- en uitgeleide. Hans van der Vet (directeur Veiligheid) belt in verband met de actualiteit.

Bezoek ten slotte samen met rugby-fan Simone op uitnodiging van voorzitter Sebastiaan ten Hagen de Haagsche Rugby Club (HRC) aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan in het Benoordenhout. De club is een begrip in het Nederlandse rugby. Dames 1 en Heren 1 behoren tot de top van Nederland. Krijg een rondleiding door het nieuwe clubgebouw. Twee deskundige leden van de bouwcommissie leiden me rond.

Ze vertellen met trots over de inzet van talloze vrijwilligers. Draag vervolgens buiten in de regen bij aan de symbolische opening van de nieuwe buitentrap van het clubhuis.

Maak kennis met de voorzitter en de coach van de Franse partnerclub Sporting Union Agen Lot-et-Garonne. Zij zijn op bezoek om de band tussen beide rugbyclubs officieel te bevestigen, een partnership agreement te ondertekenen en een plaquette met hun logo te onthullen. Aldus geschiedt. Loop dan door een ‘poortje’ gevormd door jeugdleden – eervol hoor – het veld op richting de tribune en geniet van de wedstrijd HRC 1 tegen The Dukes 1 (55-0) uit Den Bosch.

Zit naast clubicoon Zeno Kieft. Hij speelde jarenlang in Frankrijk bij La Rochelle. Zeno startte na het beëindigen van zijn profcarrière De Harde Leerschool.

Hij legt tijdens de wedstrijd uit wat er op het veld gebeurt. Prima middag. Neem afscheid. Zwaai ook naar de meest enthousiaste The Dukes-fan. Hij draagt een heuse gouden ketting.

Hij belooft me bij gelegenheid de groeten te doen aan ambtgenoot Jack Mikkers. Simone bereidt, later op de avond terug thuis, een heerlijke aspergemaaltijd.

Vermaak me zondag in de privésfeer. Zit een deel van de middag buiten in het zonnetje, houd een beetje oog op het verloop van de voetbalcompetitie en werk aan de bloemen en planten op mijn balkons en in de voortuin beneden.

M’n dochter belt. Gezellig. Brandweercommandant Esther Lieben belt ook. Over een actualiteit.