Zaterdag en zondag 11 en 12 november

Ochtendwandel heen en weer naar het Vredespaleis. Heb geluk, het blijft droog. Tank bij Haan aan de Duinstraat en begeef me in m’n Fiatje richting Edam. Drink er aan de Lingerzijde een kopje koffie bij en met m’n moeder. Altijd gezellig de 90-jarige te zien en te spreken. Het is m’n opa-ochtend. Ga daarom vanuit Edam door naar Houten. Begroet m’n dochter en haar partner en natuurlijk Florien en Jolein, oftewel Flo en Jo. Beleef een vrolijke ochtend en middag. Wandelen richting het centrum. Op kleine of iets grotere schoenen.

Tussen de bedrijven door informeert Chiu Man van de politie mij over de actualiteit. Rijd in de loop van de middag terug naar Den Haag. Doe een paar huiselijke klussen en ga aan de slag met de inhoud van de loodgieterstassen. Bereid Simone het avondeten.

Begin ook de zondagochtend met een wandeling door de wijk. Het miezert en het is waterkoud. Ga in de loop van de ochtend naar het Bingoal Stadion van ADO Den Haag. Martin van Zaanen schreef er gisteren al enthousiast over op de regiosportpagina in het AD/Haagsche Courant (“Het Zuiderpark gloeide elke wedstrijd van trots”): het lanceringsevenement van het ADO Den Haag clubboek. Mag vanochtend in de Ernst Happel Lounge met een korte toespraak het eerste officiële ADO Den Haag clubboek onthullen. Het is een indrukwekkend boekwerk waarin de geschiedenis van de club wordt beschreven. Alles staat erin. Het is een eerbetoon aan meer dan 100 jaar clubliefde en saamhorigheid; alle wedstrijden, opstellingen en doelpunten. Een groot aantal clubiconen is aanwezig. Om er een paar te noemen: Lex Schoenmaker, Sjaak Roggeveen, Rob Baan, Tom Beugelsdijk, Timothy Derijck en Lucienne Reichardt (manager vrouwenvoetbal KNVB en oud-speelster van ADO Den Haag). Maak na de onthulling (nader) kennis met onder anderen voetbaljournalist Jan-Hermen de Bruyn, oud-voetballer Martin Woldman en niemand minder dan Jopie Jochems (ging ooit van Velox naar ADO). Kortom: een aangename ADO-bijeenkomst waarbij de liefde voor de club duidelijk voelbaar is.

Gebruik beneden de lunch met eerdergenoemde clubicoon Lex en zijn echtgenote Corrie, Wim van Laar, stadionspeaker Wietze Smid, algemeen directeur Natascha van Grinsven-Admiraal en technisch directeur Joris Mathijsen. Neem afscheid en ga richting de Emmauskerk aan de Leyweg in Morgenstond. Eigenlijk dus van Alles Door Oefening (ADO), meteen door naar Oefening Baart Kunst (OBK). Zo heet namelijk de 100-jarige mandoline-vereniging O.B.K. die vanmiddag een jubileumconcert verzorgt. Verenigingsvoorzitter Janny Vermeer ontvangt me allerhartelijkst. De orkestleden zijn druk in de weer met stemmen. Spreek met een van de leden. Mevrouw is al 80 jaar lid van het orkest. Chapeau.

Zwaai ook naar Annie Weijers van Uitgaansgroep Haagse Hout. Woon met aandacht en plezier een deel van het concert onder leiding van dirigent Domenico Di Lella bij. Het programma is gevarieerd. Van Bach tot een medley van Elvis. Hierna neemt het koor VocAnimo (dirigent Loek Ruijters) het over. Neem afscheid. Een dankbaar zondagprogramma zit erop. Werk terug thuis aan de rest van de inhoud uit de loodgieterstassen van Stadhuis. Beluister ondertussen het eind van ADO Den Haag- Cambuur (1-2). Helaas. Ga op tijd naar bed. Morgenochtend vroeg weer zwemmen. Vandaar.