Zaterdag en zondag 12 en 13 november

Fiets zaterdag in alle vroegte heen en weer naar de President Kennedylaan. Breng in verband met de pijn in mijn linkerknie een bezoek aan fysiotherapeut Nick. Kleed me, terug thuis, om. Begeef me in de loop van de ochtend op uitnodiging van secretaris Ingeborg Schuitemaker naar de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. Daar vindt de landelijke ledenbijeenkomst plaats van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Maak bij binnenkomst kennis met de voorzitter van de regio Den Haag Cees Haasnoot en landelijk voorzitter Peter Hesseling. Heet de bijna 500 aanwezige leden van het genootschap – zij hebben de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela volbracht of willen deze nog gaan lopen – van harte welkom in Den Haag. Den Haag heeft Sint Jacob als beschermheilige. Toepasselijker kan niet. Krijg na afloop uit handen van Cees Haasnoot de publicatie ‘De gids voor de pelgrim’ kado. Attent. Ja, je weet maar nooit of ik de route ooit zal lopen.

Van Sint Jacob meteen door naar Sint Nicolaas.
Verwelkom in de tweede binnenhaven samen met vele duizenden kinderen langs de kade en de Spaanse ambassadeur H.E. Consuela Femenía Guardiola Sinterklaas en zijn pieten op Scheveningen. Pakjesboot 070 is er op tijd, met Peter Boelhouwer en zijn team staat de organisatie plezierig strak.
Ernst en Bobbie en Fred Zuiderwijk zorgen voor een vrolijk programma op het podium.De meeste kinderen zingen uit volle borst mee, een enkeling toont een gespannen snoetje. De conditie van de vaders en moeders testen Ernst en Bobbie met het lied ‘Hij is voor groot en klein’. Het valt niet mee met een kind op de schouders door de knieën te zakken en weer overeind te komen.
Na de warme onthaal in de haven begint de Sint zijn route door de stad. Deels te paard en deels met de tram. Onder andere Omroep West  doet verslag.

Stap aan het eind van de middag op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Breng ’s avonds in het Amstelveense Westwijk een bezoek aan Fien Kamphuis. Fien is de weduwe van de recent overleden (voormalige) burgemeester van Amstelveen, Harry Kamphuis. Op 1 juli 2005 volgde ik Harry op als burgemeester van Amstelveen. Kon helaas niet bij de afscheidsbijeenkomst van mijn ambtsvoorganger aanwezig zijn. Betuig alsnog ‘live’ mijn medeleven. Fien maakt het naar omstandigheden goed. Gebruik het avondeten met de oud-collega’s Rudel en Linda in het nabijgelegen ‘Aan de Poel’ aan de Handweg.

Verricht zondagochtend leeswerk en klus een beetje in de voortuin. Verwijder de herfstbladeren bijvoorbeeld. Woon ’s middags op uitnodiging van penningmeester Andrew Mackay een deel bij van het jubileumconcert (‘Een duik in het verleden’) van de 50-jarige Woodstreet Big Band in theater De (nieuwe) Regentes aan de Weimarstraat. Geniet van de band en het heerlijke repertoire (bijvoorbeeld Senorita Blues, I’ve got you under my skin, Rain down on me en Caravan). Natascha de Jong en Roger Eilbracht zingen, Herma Hulst presenteert en Stanislav Mitrovic dirigeert. De zaal zit vol. Het concert is compleet uitverkocht (er zijn mensen die speciaal uit Frankrijk zijn overgekomen).
Wens in een korte toespraak de bandleden van harte geluk met hun jubileum en reik aan voorzitter (en saxofonist) Laura Wijninga namens het gemeentebestuur de Stadspenning van Den Haag uit. Zeer verdiend.

Ga aansluitend naar de Marktweg. Het is opnieuw een van de mooiste Oranjestraten van Nederland. Het WK-voetbal werpt zijn schaduwen vooruit. De straat is bijna volledig oranje gekleurd. Het is nog indrukwekkender dan toen ik er juni 2021 samen met Z.M. de Koning op bezoek was. Danny Zwennes en zijn ‘jongens’ hebben zich weer enthousiast ingezet met hulp van veel buurtbewoners, winkeliers en ondernemers. Een vrolijk programma met optredens is gaande. Groet de wijkagenten en Henk Bres en maak kennis met ‘Oranje-indiaan’ Graat Hindriks uit Emmen. Draag samen met kinderdansgroep ‘Hugo’ bij aan de opening. Het enthousiasme van jong en oud is groot. Nu de Marktweg is geopend kan het WK-voetbal beginnen… Karen de Mooij doet me in- en uitgeleide.
Zet ’s avonds, terug thuis, m’n leeswerk voort en bereid het avondeten. Spruitjes dit keer. Heerlijk zo aan het eind van het weekend.