Zaterdag en zondag 17 en 18 december

Begin in alle vroegte met een paar huishoudelijke klussen (stofzuigen, de was en de strijk). Daarna werk ik aan de inhoud uit de twee bomvolle loodgieterstassen. M’n moeder belt. Ze bedankt voor het kerststukje dat mijn broer Koos en ik haar stuurden. Ga in de loop van de ochtend richting Nijmegen. Bel onderweg met m’n dochter die onderweg blijkt naar Den Bosch.

Bezoek in hartje Nijmegen filmcentrum LUX aan het Mariënburg. Treed in de grote zaal op uitnodiging van Guus Versteegen op tijdens een symposium over politieke media. ‘ … Er wordt steeds vaker over gesproken: de rol van de media op de politiek. Maar wat is die rol nou precies? En hoe beïnvloeden de media en politiek elkaar? …’. Begrijp dat Jan Paternotte (D66) eerder vandaag te gast was. Neem zelf deel aan een paneldiscussie met mijn ambtgenoten Hubert Bruls (Nijmegen) en Paul Depla (Breda). Later vanmiddag treedt Arendo Joustra (Elsevier) nog op. Leuk om te doen en eervol om te zijn gevraagd door de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen en de JOVD Rijk van Nijmegen c.a.


Ga na afloop op de foto met Landelijk JOVD-voorzitter Michiel Suijker en een aantal leden (Noah Gijsman, Tim Pompstra, Mauk Bresser, Elif Yükselen en Bram van Bon) van zijn hoofdbestuur. Dat ik inmiddels 61 ben word pijnlijk duidelijk als een van de aanwezige jongeren – Morris heet ie geloof ik, keurig in het pak – mij beleefd vraagt of ie met me op de foto mag. ‘Ja, het is voor m’n oma, die is zo’n fan van u …’. Korte nazit met woordvoerder Jan en ga dan snel naar huis. Pim Tolmeijer (voorzitter JOVD Rijk van Nijmegen) doet me in- en uitgeleide.

Terug in Den Haag stap ik op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Het laatste stuk ga ik aan de wandel in verband met de gladheid. Zie delen van de voetbalinterland Kroatië-Marokko (2-1) en begin met het optuigen van de kerstboom.

Maak zondagochtend een ontbijtje voor Simone. Ben ’s middags op uitnodiging van Louis de Leeuwe, secretaris van de Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda, aanwezig bij de viering van de eerste dag van Chanoeka. Er zijn kaarsjes, er zijn kinderen. Er wordt gezongen. Spreek in de Glazen zaal van de monumentale Portugese synagoge aan de Prinsessegracht een Chanoekawens uit.

Wens de aanwezigen toe dat de lichtjes van Chanoeka juist in deze tijd waarin we ons over veel dingen zorgen maken, vreugde en geborgenheid schenken. ‘Happy Chanukah!’. Na afloop leiden rabbijn Marianne van Praag en voorzitter Alejandro Banks mij rond door de synagoge. Een lust voor het oog.
Avondeet thuis. Zie een deel van de beelden van de zinderende WK-finale tussen Frankrijk en Argentinië (3-3).


Woon later op de avond de zesde editie bij van de Kerst-Sing-Along. Ontmoet in een uitverkocht Atrium van het Stadhuis Gregor Bak, Francis Broekhuizen, Philippe Elan en een eenmalig samengesteld koor van 350 mensen. Draag zelf ook zingend bij. Geniet, net als de 1.100 mensen in het publiek, van een mooie avond. Sta na afloop Perry Hokke van het AD Den Haag te woord. Op 23 en 26 december wordt de Kerst-Sing-Along uitgezonden bij Omroep West.