Zaterdag en zondag 18 en 19 september

Bezoek zaterdagochtend het Prinsjesontbijt aan de Lange Vijverberg. In de aanloop naar Prinsjesdag vinden er in de week voorafgaand verschillende evenementen in de stad plaats. Dit is er één van. Spreek vanaf de boot van De Ooievaart, die presentator Nicolette Krul, Peter Duivesteijn en mij, naar het midden van de Hofvijver vaart, de gasten van het ontbijt toe. Dit jaar mag de Ooievaart gedurende een week lang mensen over de Hofvijver varen. Uniek om Den Haag – het Torentje vanaf het water bijvoorbeeld – vanaf deze kant te zien. Terug aan wal loop ik over de Lange Vijverberg langs alle verschillende tafels en praat met mensen uit alle acht Haagse stadsdelen. Mooi om te zien dat zoveel bewoners naar het ontbijt zijn gekomen. Ook een aantal stadsdeeldirecteuren, wethouders en gemeenteraadsleden zitten aan tafel om met Hagenaars en Hagenezen in gesprek te gaan. Onderweg spreek ik onder anderen met Ellen en Niels uit Leidschenveen, vrijwilligers die zich actief inzetten voor de bewonersorganisatie. Ontmoet vrijwilligers van de Ambassade van Den Haag, de Hofdames, de gastheren en gastvrouwen van ROC Mondriaan, een meneer van de ‘vrienden van het Zuiderpark’, praat met de lichtpuntjes uit Mariahoeve en met vertegenwoordigers van het Wijkberaad Kraayenstein uit Loosduinen. Ga op de foto met de mannen van de Noordster uit Scheveningen en beluister de drijvende (en zingende) diva. Praat uitgebreid met de dames en de ene meneer uit de zorg. Het zijn speciale gasten dit jaar. Wat goed dat ze hierbij aanwezig zijn en ik dank hen voor al het harde werk dat zij de afgelopen tijd, én nog steeds, verrichten. Zwaai naar de mevrouw van het Haags KunstAtelier en naar Caroline van het Saplab en neem afscheid.

Bijna meteen door naar de Binckhorst. Bezoek aan de kade bij de Saturnusstraat de open dag van Zeekadetkorps Den Haag. De open dag staat in het teken van het 100-jarig bestaan van het korpsschip ‘Enterprise’. Voorzitter Theo Zelisse verwelkomt mij bij aankomst. Maak kennis met Bart Escher (landelijk) voorzitter van het Zeekadetkorps Nederland. Krijg van Theo en Daniëll Blok, de commandant van het schip, een rondleiding in en rond de 100-jarige ‘Enterprise’. Ga met de neus naar de trap het ruim in … Het Haagse Zeekadetkorps levert een bijdrage aan het creëren van kansen voor jongens en meisjes van 9 tot 24 jaar in Den Haag. Het uitgangspunt hierbij is dat ieder kind de kans moet krijgen zich naar eigen mogelijkheden en in eigen tempo te ontplooien en zijn of haar talenten te ontwikkelen. Spreek na de rondleiding de aanwezige zeekadetten, ouders en vrijwilligers toe en ‘pop’ daarna de kurk van de confetti champagne. Krijg bij het afscheid van de jongste zeekadet, Eva Scherpenzeel, een mok met een beeltenis van de Enterprise overhandigd. Aardig bezoek aan een goed initiatief op een verborgen plek in de stad.

Reis, aan het begin van de middag terug thuis, samen met Simone naar het Gelderse Ruurlo.

Woon er de viering van de 61e verjaardag bij van mijn goede vriend Cees. De hooggeleerde geniet in zijn tweede onderkomen (een ‘boerderette’) aldaar aan Wolbarg samen met zijn vrouw Astrid van het groen en de omgeving. Vandaag doet Cees dat temidden van zijn moeder Annie, zus Christine en tante José, overige familie en vrienden. Gezellig samenzijn. Zie mooie zonsondergang onderweg terug.

Ga zondagochtend in de loop van de morgen op bezoek bij Frans en Corrie Zuidam-Vrolijk in Brinckhaeghe aan de Loosduinse Uitleg in Loosduinen. Wens hun van harte geluk met hun 70-jarig huwelijk. De bruid komt uit Scheveningen, de bruidegom uit Den Haag. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op de Gouverneurlaan. ‘Dat was destijds een vrolijke wandelstraat waar veel jongeren kwamen’, vertelt Corrie. Maak kennis met de dochters. Eén is aanwezig, begroet de ander (op vakantie in Frankrijk) via het beeldscherm. Spreek een van de vijf kleinkinderen (‘Ja, inderdaad ik heb een aantal jaren op het eiland Hawaii gewoond. Hoop er ooit weer voor langere tijd heen te kunnen. Mijn man is surfer, begrijpt u?’). Het bruidspaar heeft vanaf de achtste verdieping een fraai uitzicht op Den Haag. Mooie ontmoeting.

Heb over de actualiteit telefonisch contact met Anja de Bruin en Paul Entken van de politie en met directeur veiligheid Hans van der Vet.

Bezoek aan het eind van de middag in Diligentia aan het Lange Voorhout de première van het Prinsjescabaret 2021 van Pieter Derks en Patrick Nederkoorn. Met als gasten Kiki Schippers, Teun van den Elzen en Sophie Straat. Pieter en Patrick verzorgen in een razendsnel tempo politiek cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder Prinsjescabaret. De belangstelling en het enthousiasme van het publiek is groot. En zo vliegt het weekend voorbij.

Bel later op de avond met mijn loco-burgemeester Kavita Parbhudayal en met mijn vader en moeder in Edam.