Zaterdag en zondag 19 en 20 november

Stap even door half acht op de fiets. Ga heen en weer naar de President Kennedylaan. Bezoek er fysiotherapeut Nick in verband met de pijn in mijn linkerknie. Gaat overigens inmiddels stukken beter dan een paar weken geleden. Kleed me, terug thuis, om en ga richting de Van Nellefabriek aan de Van Nelleweg in Rotterdam. Woon daar een deel bij van het najaarscongres van de landelijke VVD. De belangstelling is groot. Willem-Jan Swinkels controleert mijn entreebewijs. Groet vele bekenden. Race aan het begin van de middag terug naar Den Haag. Spreek in de grote aula van het crematorium aan de Ockenburgstraat tijdens de uitvaart van ereburger van Den Haag, Rudi Hemmes. Condoleer voorafgaand aan de plechtigheid weduwe Madeleine, haar kinderen en (achter)kleinkinderen. Zit in de aula naast de charmante ‘gastvrouw’ Nelleke Swinkels en zwaai naar ambtsvoorganger Jozias van Aartsen en Hare Koninklijke Hoogheid prinses Irene. Het is een emotievol afscheid met militaire eer omgeven. AD Den Haag doet verslag.  Bel, in de loop van de middag terug thuis, met m’n dochter in Houten. Gezellig.

Werk zondagochtend aan de stukken uit de loodgieterstassen van het Stadhuis. Neem ’s middags in de Koninklijke schouwburg aan het Korte Voorhout het boek ‘Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag’ in ontvangst. Doe dat in aanwezigheid van een aantal raads- en collegeleden.

De uitreiking is aan het eind van een programma waarin alle aspecten van de Haagse geschiedenis aan bod komen. Aspha Bijnaar praat het aan elkaar. Jong en oud treden op. Er is zang, dans en muziek.

Als ik het boek in ontvangst heb genomen spreek ik de aanwezigen toe. In het kort komt het hier op neer. Ongeveer twintig procent van de bevolking van Den Haag stamt af van slachtoffers van koloniale onderdrukking of van slavernij. Heb, als burgemeester van Den Haag, stad van vrede en recht, namens het college, mijn welgemeende excuses aangeboden voor de wijze waarop voorgangers van ons het systeem van kolonialisme en slavernij hebben ondersteund en ervan hebben geprofiteerd … Excuses kunnen niet het onnoemelijke leed ongedaan maken dat de voorouders van zoveel Hagenaars en Hagenezen is aangedaan. Benadruk dat geen van de huidige inwoners van Den Haag schuld draagt voor de daden van Haagse inwoners en bestuurders van toen. Geef aan dat wij er van zijn doordrongen dat het leed uit het verleden bij de nazaten doorwerkt tot de dag van vandaag. Het wetenschappelijk onderzoek is daarom pas een begin. Een begin van een groter programma om de herinnering aan kolonialisme en slavernij een vaste plaats te geven in de Haagse herdenkingscultuur. In de hoop dat wij op basis van het gezamenlijk verwerkte verleden nog beter kunnen bouwen aan een gezamenlijke toekomst. Tot zover in het kort. Praat na afloop met deze en gene. Het verdriet en de emoties is in de ogen te lezen. Mag met velen op de foto. Tenslotte ook met de jongeren Betty, Marlin, Maya, Marcus en Maud die de slotact verzorgden. Top. Wordt vervolgd. Er is nog veel te doen.

Stap, terug thuis, meteen op de fiets. Haal een paar boodschappen in huis. Bereid het avondeten. Geniet er samen met Simone van. Bel met m’n moeder en ga bijna meteen naar bed. Enerverende week zit er op.