Zaterdag en zondag 2 en 3 oktober

Fiets op een druilerige zaterdagochtend naar de Thomsonlaan en de Fredrik Hendriklaan. Haal er mijn gerepareerde bril op en doe een paar boodschappen. Werk aan de stukken uit de tassen van het Stadhuis. Drink rond het middaguur een kopje koffie met Mariëlle de Vuijst (‘Moet uurtje stukslaan want heb m’n zoon Jens en drie hockeyteamgenoten zojuist bij HCKZ afgeleverd …’). Gezellig. Ben zaterdagavond op uitnodiging van het Residentie Orkest samen met Simone te gast bij het tweejaarlijkse The Hague Grand Gala. Het gala wordt georganiseerd om fondsen op te halen voor een specifiek project van het orkest. Dit jaar zijn dat de leerorkesten, The Residents. Spreek in de concertzaal de genodigden toe en geniet daarna van een mini-concert van het Residentie Orkest. Krijgen in groepjes een muzikale rondleiding (Roos Meijer treedt op), gebruiken het avondeten en zijn getuige van een veiling voor het goede doel. Paula Udondek praat het geheel aan elkaar.

Zondag is het weer opnieuw druilerig. Vermaak me in huiselijke kring. Mijn dochter belt. Is net terug uit het Griekse Kos. Ben ’s middags op uitnodiging van Bastiaan Staffhorst bij de presentatie van de vijfde en voorlopig laatste jaarlijkse aflevering van ‘Stadsoogst‘, een initiatief van Staffhorst gedistilleerd en het Utrechts Stadsdichtersgilde. In de bistro van Grand Hotel Karel V aan het Geertebolwerk lezen Ingmar Heytze, Alexis de Roode en Fred Penninga gedichten voor. Kees Wennekendonk vertelt over de pentekening die hij voor deze gelegenheid heeft gemaakt. Ben zeer vereerd met de allereerste fles ‘Pommeau de Jean’ die ik uit handen van Bastiaan uitgereikt krijg. In het distillaat is de allerlaatste kweekappeloogst uit mijn Rijnsweerdse tuin geconserveerd.

Bastiaan vertelt: ‘In coronatijd hebben veel momenten niet de ‘omlijsting’ gekregen die ze verdienden. Jongeren haalden diploma’s zonder uitreiking of feest, schrale uitvaarten, mensen gingen na een leven lang werken zonder afscheid met pensioen. Burgemeesters zwaaiden af en verlieten via de achterdeur de stad, als een dief in de nacht. Aan deze gedachte is deze aflevering van Stadsoogst gewijd, om nog een keer rustig stil te staan bij de momenten die ‘omlijsting’ hebben gemist’.

Foto’s: Ton van den Berg

Ingmar Heytze leest vervolgens een gedicht voor en Kees Wennekendonk presenteert een tekening. Beide refereren aan afscheid nemen tijdens de lockdown. Van je baan, een dierbare, van je school. Of van je stad zoals in mijn geval. Voel me geroerd door al deze lieve aandacht. Zeg iedereen gedag.

Gebruik, terug thuis in Den Haag, het avondeten gezellig met Simone. Bel met m’n ouders in Edam. Later op de avond belt de algemeen directeur van de VNG Leonard Geluk over de actualiteit. Schrijf een in memoriam over Judy Fransen-van Galen.

Maakte vanaf begin 1990 vele jaren samen met haar deel uit van de gemeenteraadsfractie van de Utrechtse VVD.