Maak m’n ochtendwandeling. Het is lekker zonnig vandaag. Fiets tegen achten naar de Keizerstraat. Haal er mijn boodschappen (m’n dochter en haar gezin komen vanmiddag eten). Stap rond negen uur opnieuw op de fiets. Nu samen met Carola (kabinetszaken). Praat bij met mijn Belgische ambtgenoot Bart Tommelein (Oostende) en zijn kabinetschef Margot Neyskens. Doe dat met een kopje koffie bij strandpaviljoen Copacabana. Bart is hier op uitnodiging van het crowd control team Scheveningen. Hij is blij met de uitgebreide informatie die hij gisteren kreeg van onze medewerkers.
Moet meteen door naar het Yi Jun Peace museum aan de Wagenstraat. Yi Jun is 115 jaar geleden overleden, het museum bestaat 25 jaar, het is 77 jaar na de bevrijding van Korea en dit jaar zijn er 60 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Korea. In een speciale bijeenkomst worden deze vier momenten herdacht. De heer en mevrouw Lee, oprichters van het museum, en de ambassadeur van Zuid-Korea, H.E. Yeondoo Jeong, ontvangen mij bij de voordeur. Ga op stoep voor het museum met alle aanwezigen op de foto. Kyeongbeom Kim presenteert de bijeenkomst, Du nam Cho zingt. Hij blijkt een geweldig bariton te zijn. Spreek, net als de ambassadeur, de aanwezigen toe.
Na mijn toespraak ga ik naar de Plaats. Vandaag wordt daar tijdens een bijeenkomst het Rampjaar 1672 en de moord op de gebroeders De Witt herdacht.
Drink eerst bij Vienna een kopje koffie met Wouke van Scherrenburg. Zij geeft later vanochtend een interview aan de presentator van de bijeenkomst, Eveline van Rijswijk.
Spreek, na te hebben genoten van de carillonklanken van stadsbeiaardier Gijsbert Kok, bij het standbeeld van Johan de Witt de aanwezigen toe. Mijn complimenten aan de stichting Haagse Historie en Erfgoed voor de organisatie en het bijeenbrengen van alle partijen en personen die deze herdenking mogelijk hebben gemaakt. Zeer de moeite waard. Den Haag Centraal en Omroep West doen verslag. Sta na afloop de journalist Hans Nijenhuis (Algemeen Dagblad) te woord over de parallellen tussen 1672 en nu.
Breng dan aan het begin van de middag in de Thuishaven aan de Neptunusstraat een bezoek aan de 100-jarige Elisabeth de Groot-Visser. Wens de geboren Venhuizense van harte geluk. De eeuwelinge is dochter van de in West-Friesland zeer bekende schrijfster van streekromans Jannetje Visser-Roosendaal, kreeg zelf negen kinderen en vertelt over haar 102-jarige zuster (‘Zus’ geheten) die nog steeds in Venhuizen woont. Leuke ontmoeting met een nuchtere West-Friezin.
Werk ’s middags aan de inhoud uit de tas van het Stadhuis. De bedoeling was dat m’n dochter en haar gezin bij mij thuis zouden komen eten. M’n kleindochter Florien heeft koorts, dus draaien we het om. Stop het avondeten in twee koeltassen en rijdt aan het eind van de middag heen en weer naar Houten. Erg gezellig.
Het is zondagochtend stil onderweg als ik mijn wandeling maak. Nauwelijks collega-lopers. Heb een rustige ochtend. Bel met m’n moeder in Edam. Reis rond het middaguur naar Breda. Maak daar op uitnodiging van de Commissaris van de Koning, Ina Adema, en ambtgenoot Paul Depla de derde etappe van La Vuelta mee. Kabinetschef Eline vergezelt mij. Begroet op het oude Stadhuis Ina en Paul. Ook Simone is er. Gaat goed. Na een groepsfoto op het bordes loopt het gezelschap naar de Grote Kerk waar de tentoonstelling ‘Koerstrui in de Kerk’ te zien is. De tentoonstelling is samengesteld uit een selectie wielertricots van de verzamelaar Henk Theuns en gaat in op de relatie tussen renners en religie. Mooi. Groet staatssecretaris Eric van der Burg, ambtgenoot Liesbeth Spies (Alphen aan de Rijn), dijkgraaf Kees Jan de Vet, rekenkamervoorzitter Arno Visser en voormalig ambtgenoot Ed Nijpels. Wethouder Daans Quaars (Breda) leidt me rond. Poseer samen met Daan bij de wielerjurk van modeontwerper Mattijs van Bergen.
Mattijs is ook de ontwerper van de rode trui voor La Vuelta Holanda. Loop dan met wethouder Jeroen Bruijns (Breda) richting het Chassé theater aan de Claudius Prinsenlaan. Zit er gezellig met Joop en Dany Zoetemelk. Joop won de Vuelta in 1979. Goed ook om Jan Janssen te zien, hij won de Vuelta in 1967. Praat aan een tafeltje met hem bij. Mart Smeets bevraagt de twee wielerlegenden naar hun ervaringen van toen. Onvergelijkbaar met hoe het er nu aan toe gaat. Loop tenslotte naar de finish locatie. Prachtig om de finish van zo dichtbij mee te maken. Passeer de muzikale dames van LaTuniña (‘Guantanamera, guajira Guantanamera’).
Praat bij met oud-wethouder Klaas Verschuure (Utrecht). Hij is trots. En terecht.
Zie ondertussen de Ier Sam Bennett (net als gisteren) de etappe winnen. Complimenteer tenslotte Ron Looy en zijn collega’s met het goede werk van de afgelopen dagen. La Vuelta gaat nu verder in Spanje. Snel terug naar Den Haag. Heb een rustige avond thuis en ga vroeg naar bed.