Zaterdag en zondag 22 en 23 juni

Doe in alle vroegte een paar huishoudelijke klussen en fiets heen en weer naar de Keizerstraat voor het doen van een paar boodschappen. Het is Vlaggetjesdag vandaag op Scheveningen. Fiets daarom in de loop van de ochtend richting de Schokkerweg. Begroet in Phuket de ambassadeur van Colombia H.E. Carolina Olarte Bacares, voormalig wethouder en minister Bruno Bruins en een aantal leden van de gemeenteraad. Jaap Pronk, werkgroephoofd van Scheveningen Dorp, krijgt dit jaar de Gouden Haring uitgereikt. Kindertheaterkoor De Zeesterren zingt en Gert-Jan van den Ende presenteert. Draag zelf met een korte toespraak bij aan de officiële opening. Doe dat samen met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher, commissaris van de Koning Jaap Smit, stadsdeelwethouder Scheveningen Saskia Bruines en de leden van het bestuur van de stichting Vlaggetjesdag Gerbrand Voerman, Marie-Anne van der Toorn en Miranda Vink. Krijg na mijn toespraak op het podium het traditionele tonnetje burgemeestersharing overhandigd. Proeven met z’n allen de allereerste nieuwe haring.

Sta na afloop John Kerster te woord voor een Videoland-documentaire over haring. Loop na het officiële programma langs de kades waar kraampjes zijn met oude Scheveningse ambachten. Groet Henk Patat en Peter Boelhouwer en zijn medewerkers. Maak kennis met Jolanda Hoekstra van Nogeda Cadeaushop en bewonder de kleurrijke manden van Aminata uit Senegal. Ga de trappen van de SCH81 Carolien van de firma Cornelis Vrolijk op.

Begroet CEO Annelieke Vrolijk (“Wij hopen met deze open dag nieuwe medewerkers te interesseren voor het bedrijf”). De twee schippers verzorgen een rondleiding (“Stap in de wereld van de pelagische visserij”) door het enorme schip. Zeer de moeite waard. Wandel terug langs de kade. Bezoek de kramen van de politie en onze handhavingsorganisatie. Ook zij zoeken nieuwe collega’s. Maak kennis met vwo-leerling Linn. Linn wil een droomreis maken met het Masterskip. Ze is een crowdfundingsactie begonnen. Wens haar veel succes en draag iets bij. Vlaggetjesdag deelt een fotoimpressie op Instagram. Deel zelf een video. Gebruik ter afsluiting samen met Carola en Marjolein (kabinetszaken) een versnapering op het boventerras van Phuket en fiets naar huis.

Ronnie Tober belt over een actualiteit, net als plv. politiechef Chiu Man. Werk de rest van de middag thuis aan de stukken uit de loodgieterstassen van het Stadhuis. Heb via MS Teams overleg met de naaste medewerkers Michael, Annelou, Peter en Maarten. Even nodig. Gebruik samen met Simone het avondeten bij Zarautz. Altijd gezellig. Zien, terug thuis, België met 2-0 van Roemenië winnen. Mooie wedstrijd. Raadslid Richard de Mos belt, bel zelf met m’n moeder in Edam.

 

Maak zondagochtend in alle vroegte een wandeling door de wijk. Het weer is heerlijk. Vermaak me ’s ochtends vooral in de privésfeer. Bel uitvoerig met life time friend Cees van Beers en met m’n dochter.

Bezoek in de loop van de middag HBS Craeyenhout in de Bosjes van Pex aan de Daal en Bergse Laan. De hockeyafdeling van de omnisportclub (er wordt ook voetbal en cricket gespeeld) bestond op 28 februari 50 jaar. Dit weekend staat de club er uitvoerig bij stil. Algemeen voorzitter Jacco Visser en hockeyvoorzitter Martijn Franssen verwelkomen me. Vanmiddag staat de wedstrijd tussen het huidige dames 1 en oud-dames 1 op het programma. Spreek voorafgaand aan de wedstrijd de aanwezigen toe. Wens HBS Craeyenhout van harte geluk met het 50-jarig bestaan. Zet drie vrijwilligers, Annemarie van Oorschot, Linda Geenen (online vanuit een regenachtig Zuid-Frankrijk aanwezig) en Isis Warmerhoven, in het zonnetje. Reik hen voor alle verdiensten voor de club de stadsspeld uit. Zeer verdiend. Praat na afloop in het zonnetje bij met Madeleine Hemmes. Wijlen haar echtgenoot Ruud was zeer betrokken bij de club. De wedstrijd eindigt overigens met een 4-0 overwinning voor de huidige dames 1. Krijg na afloop een exemplaar van de lustrumeditie van het clubblad Craeyenhout kado. Attent. De club deelt een verslag op Instagram.

Foto’s: Remco van Oosterom

Meteen door naar de Klatteweg. Het is tien jaar geleden dat hockeyclub Klein Zwitserland (HCKZ) het International Grand Master Hockey Festival organiseerde. Draag vanmiddag bij aan de opening van de tweede editie. Hannie Dalhuisen, Robert Roosken, Jaap Quarles van Ufford en Constant van Kretsnar van Veen ontvangen me allerhartelijkst namens het bestuur en de organisatie van het festival. Zo’n 800 hockeyers van boven de 60, uit 16 verschillende landen, beginnen morgen hun toernooi. Een toernooi met 53 teams, vier teams met tachtigjarigen. Het toernooi is het slotstuk van het 50-jarig bestaan van de club. HCKZ is in 1974 tot stand gekomen door een fusie van twee andere clubs (TOGO, Tot Ons Genoegen Opgericht, en HHIJC, Haagsche Hockey en IJshockeyclub), die nu respectievelijk 115 en 90 jaar oud zouden zijn geweest. Krijg het vuistdikke jubileumboek ‘Een gouden huwelijk’ aangeboden, houd een korte toespraak en druk op een rode knop. Wens alle aanwezige talentvolle senioren een sportief verblijf in Den Haag.

Zonnig weekeinde vloog voorbij.