Zaterdag en zondag 23 en 24 december

Start de zaterdag voor kerst met een ochtendwandeling. Er waait een stevige wind. En doe daarna een aantal kerstboodschappen. Fiets onder andere naar Meesterbakker Remmerswaal Roodenrijs in de Badhuisstraat. Het is gezellig druk en het ruikt er heerlijk naar versgebakken brood.

Vandaag is het 70 jaar geleden dat Joop en Nel Krijgsman-Michels in het huwelijk traden. Bezoek hen thuis in de Leersumstraat (in Leyenburg, Escamp). Wens hen samen met kabinetschef Eline van harte geluk. De bruid en bruidegom zitten er stralend bij met dochter Ine (“Ja, we vonden het destijds goed toen m’n ouders meldden dat ze boven ons kwamen wonen”), zoon Klaas en de (achter)kleinkinderen. Joop komt oorspronkelijk uit Waddinxveen en Nel uit Nijmegen. Via haar broer die onderdeel uitmaakte van de Prinses Irene-brigade ontmoetten ze elkaar voor het eerst. Ze hebben sindsdien altijd in Den Haag gewoond, waar Joop een ijzerwarenwinkel had aan de Dreven in Zuidwest. Nel werkte mee in de zaak en werkte later bij een drogisterij. Ben onder de indruk van de vingerhoedjesverzameling van Nel, vele honderden zijn het er inmiddels. Ze maken het goed samen en het is een gezellige ontmoeting. En passant laat bruidegom Joop de attributen zien die horen bij zijn hobby vliegvissen.

Meteen door naar De Haagse Markt (‘Werelds winkelen sinds 1920’). Daar worden in de Boerenstraat voor de zesde keer door Ap’s services voedselpakketten uitgedeeld voor de voedselbank (‘Kerst-vers’). Enkele van mijn naaste medewerkers hebben gisteren geholpen met het vullen van de pakketten die vandaag worden uitgedeeld. Complimenteer initiatiefnemer Appie El Massaoudi en zijn medewerker Mustapha (Moessie) met het initiatief. Ook de wethouders Martijn Balster en Mariëlle Vavier zijn aanwezig, net als gemeenteraadsleden van bijna alle politieke kleuren. Kim Schofaerts en Farshad Khan van MKB Den Haag zijn er ook aan het werk. Fantastisch dat dit mede mogelijk wordt gemaakt door zoveel partners zowel vanuit De Haagse markt als bijvoorbeeld stichting Lotje. Den Haag FM doet verslag. Appie deelt zijn dank via Facebook.

Fiets in de loop van de middag naar de Frederik Hendriklaan. Het is er gezellig druk in bijna alle zaken. Sla m’n slag traditiegetrouw bij Rituals, Etos en Douglas. Fiets op de weg terug naar de Marcelisstraat. Koop bij viswinkel De Lange versgebakken lekkerbekjes (kabeljauw) ten behoeve van de avondmaaltijd. Chiu Man (politie Den Haag) belt in verband met een actualiteit. Bewonder samen met Simone de kerstboom van en bij buurvrouw Angeliek Mulder. Bereid het avondeten en kijken naar Love Actually. Blijft heerlijk vermaak. Ondertussen won ADO Den Haag vanavond uit tegen Jong AZ (1-2).

 

Tijdens de wandeling zondagochtend miezert het. Ben even na zevenen bij Simonis aan de Visafslagweg. Er zijn meer mensen die op dit vroege tijdstip hun kerstinkopen doen. Slagerij Van den Broek aan de Obrechtstraat is mijn volgende bestemming. Slager P.J. laat mij achter de schermen de enorme logistieke operatie zien. Lijsten met codes van talloze bestellingen sieren de wand.

Tank een beetje benzine bij tankstation Haan aan de Duinstraat. Stap, terug thuis, op de fiets. Haal aan de Badhuisstraat groente en fruit. Bel met m’n dochter. “Help! Bij mij in de winkel zijn de aardbeien op. Kun jij ff kijken?”

Bezoek aan het eind van de ochtend de ASAN Mandir, een hindoeïstische tempel aan de 1e van der Kunststraat. Vandaag organiseert ASAN Nederland een bijzonder evenement vanuit de Vedische filosofie. ‘Vishva Shānti Mahā Yajña’ oftewel een oproep tot wereldvrede. Vanuit de grondgedachte van deze filosofie dat de wereld een grote familie is, is het voor hen een poging vanuit een collectieve verantwoordelijkheid voor de wereldvrede zoveel mogelijk mensen op te roepen tot bezinning en zelfreflectie. Sarita Jhinkoe-Gena en Baldewpersad Tewarie, secretaris en voorzitter van ASAN Nederland, doen me in- en uitgeleide. Laat m’n schoenen staan en ga op sokken naar boven, waar in de grote zaal de plechtigheden zijn begonnen. Pandit Suraj Biere leidt de plechtigheid. Voorzitter Tewarie krijgt het woord. Spreek zelf enkele woorden over het belang om elkaar te zien en erkennen als basis voor vrede. Neem deel aan een yogameditatie. Maak kennis met een aantal aanwezigen. Zet onder anderen de heer en mevrouw Baldew – zij zijn morgen 50 jaar getrouwd – op verzoek van hun dochter Renuka Lachman in het zonnetje.

Bel met m’n moeder in Edam. Het nog steeds maar ‘net aan’ als het gaat om haar mentale en fysieke gezondheid.

Ga in de loop van de middag, vanuit huis, in de stromende regen richting station Den Haag HS. Neem de trein naar Haarlem CS. Heb vanavond met Simones familie kerstavond. Eerst in een zaaltje in woonzorgcentrum Reinaldahuis, daarna is het genieten van de gastvrijheid bij Nina en Joris thuis. Met kadootjes onder de boom.

Rijden na afloop terug naar Den Haag. Een latertje. Lig ruim na enen in bed.