Zaterdag en zondag 24 en 25 februari

Fiets zaterdagochtend vroeg naar de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen voor het weekend. Begin aan de inhoud van de twee bomvolle loodgieterstassen. Ga aan het eind van de ochtend samen met Simone richting het Stadhuis. Drink samen met Won Yip en zijn partner Heleen Jeremiasse een kop koffie op mijn werkkamer. Gezellig. Lopen tegen half twaalf naar het fraai versierde Atrium. Ben samen met de Chinese ambassadeur Z.E. Tan Jian eregast bij de opening van de 20e editie van de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar in het Atrium. Comité-voorzitter Lili Dong, Monique Knapen (voorzitter Vereniging Nederland-China), Ed van der Feer en Cees van den Oosten (beiden actief bij de stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland) begroeten me vriendelijk. Het is druk. De belangstelling is met andere woorden groot. Premier Mark Rutte draagt met een videoboodschap bij aan de opening. Geef een interview aan China Central Television (CCTV). Het komend jaar is het jaar van de Draak. Benadruk in mijn toespraak dat Den Haag thuis is in de wereld en omgekeerd: de wereld thuis is in Den Haag. Neem deel aan een traditionele ontwaakceremonie. Beschilder een oog van een van de draken… Neem afscheid van Lili en ambassadeur Tan Jian.

Ontvang op mijn werkkamer Karel Spitsbaard en zijn zoon Marciano en kleindochter Juna. Karel schreef de autobiografische fictieroman ‘Oma’s die katten eten’. Het verhaal speelt zich deels af in Den Haag. Neem uit handen van Karel een exemplaar in ontvangst. Eervol.


‘ …Karel groeit op in een groot en arm gezin, waarbij fraude welig tiert en waarbij opvoeding en zorg op gespannen voet staan met overleven in een wereld die niet van iedereen is. Overleven in een omgeving waar alcohol, geweld en drugs heersen, is niet gemakkelijk voor Karel. Naarmate de jaren verstrijken neemt hij het heft in handen en probeert hij zich los te weken uit een wereld die leidt naar armoede, criminaliteit of zelfs de dood. Karel weet dat hij andere keuzes moet maken om te overleven. De overleden personages vertellen hun dramatische levensverhalen, waarbij duidelijk wordt dat een leven zonder lijden, armoede en verdriet niet voor iedereen maakbaar is en dat armoede, geweld en verslavingen vaak van generatie op generatie overgaan. Oma’s die katten eten is de debuutroman van Carolus Spitsbaard. Hij weet met onconventioneel taalgebruik en onwaarschijnlijke gebeurtenissen van evenzo onwaarschijnlijke personen de lezer te boeien. Het bittere leven wordt door cynisme en humor met een rauw randje bekritiseerd. Als je leven niet over rozen gaat, kun je dan toch een rooskleurig leven creëren? Carolus Spitsbaard (1966) is docent Nederlands, ondernemer en gemeenteraadslid…’.


Wandel samen met Simone, Won en Heleen rond half twee richting het Rabbijn Maarsenplein. Daar vindt voor het eerst sinds drie jaar weer de lokale viering van het Chinees Nieuwjaar plaats. Chang Wong, voorzitter van de stichting BIZ Chinatown Den Haag, en zijn collega Atom Zhou doen me in- en uitgeleide. Ook hier is de belangstelling erg groot. Spreek de aanwezigen toe en sla op de gong om het nieuwe jaar officieel in te luiden. Chinees vuurwerk knalt en de draken en leeuwen beginnen met hun dans. Mooi. Geef een videointerview aan 070online.

Blik op Instagram terug met een korte video. Neem afscheid van Won en Heleen en ga richting huis.

Woon ’s avonds op uitnodiging van landelijk JOVD-voorzitter Mauk Bresser als erelid een bijeenkomst bij op Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord. Het is de dies natalis van de inmiddels 75-jarige politieke jongerenorganisatie (‘baldadig’). Zie vele bekenden van toen en nu. Maak in de Cremerzaal aan tafel kennis met Romein de Klerk uit de ‘Baronie van Breda’. De hooggeleerde voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruyn spreekt, speelt piano en zingt. Geef na afloop in het Koetshuis een interview over de 75-jarige en neem deel aan de groepsfoto op het bordes.

Ochtendwandel zondag vroeg in de wijk. Het miezert. Beeldbel met m’n kleindochter Florien in Houten. Stap in de loop van de ochtend op de fiets. In de Dibbetsstraat doet de pedicure haar heilzame werk. Vermaak me overigens met de stukken uit de loodgieterstassen van het Stadhuis. Werk bijvoorbeeld aan de beantwoording van 223 vragen van de gemeenteraad over de rellen van vorige week zaterdagavond. Comes with the job.