Zaterdag en zondag 25 en 26 mei

Ochtendwandel in alle vroegte in de wijk. Het regent. Loop daarom voor het eerst met paraplu. Begin aan de stapels stukken uit de loodgieterstassen. Ga aan het begin van de middag op stap. Ken Sientje van ´t Veer uit Scheveningen. Zij had daar haar ‘woonkamerwinkel’. Haar droom was ooit een eigen naaiatelier met een kledingcollectie geïnspireerd op Scheveningse klederdracht te beginnen. De creatieve dame heeft het inmiddels voor elkaar, vandaag gaat haar winkel Atelier Sientje in de Herenstraat in Voorburg ‘officieel’ open. Wethouder Astrid van Eekelen (Voorburg) knipt een lint door. Sientje nodigde mij uit als haar ‘buurman’ aanwezig te zijn en de prachtige collectie te bewonderen. Doe dat samen met familie en vrienden van Sientje. Het is top. Net als Sientje openen ook de nabijgelegen edelsmederij Orfèvre en Ambiance et Plus hun deuren. Neem bij beide zaken een kijkje. Maak kennis met edelsmid Manda Willems en met Edwin Zethof en zijn zonen. Fotograaf Ap de Heus legt alles vast op beeld.

Vandaag vindt de 16e editie van ShoppingNight Den Haag in de binnenstad plaats. Bureau Marketing Haagse Binnenstad organiseert deze activiteit. Draag op uitnodiging van voorzitter Edwin Wilkens en chef bureau Daphne Wray-Browne in de Grote Marktstraat met plezier bij aan de opening. Loop, na een korte toespraak, op de catwalk met kinderen die in naaiatelier Josephine tasjes hebben genaaid van ingezamelde stoffen. Niet voor niets is het thema dit jaar ‘remix’ – winkelen in Den Haag combineren met cultuur en restaurants. Kortom: er is veel te genieten in Den Haag.

Ben aan het eind van de middag te gast bij de Spaanse Arbeidersvereniging. Vanmiddag staat de vereniging stil bij het Spaanse Lentefeest, oftewel het traditionele ‘Feria de La Haya’. De bestuursleden Juan Carlos Suarez, Myrthe van Meerten, Albert de Wolff en Joan Hoexum ontvangen mij allerhartelijkst in hun mooie pand aan de Korte Lombardstraat. De vereniging is er voor alle Spaanstaligen in Den Haag. Er is van alles te doen voor alle leeftijden, bijvoorbeeld Spaanse en Nederlandse taalles. Vandaag verwacht de vereniging zo’n 650 gasten. En die zijn er ook. Van jong tot oud. Kok Paco bereidt een enorme paella. Miaki, een rasechte Hagenaar, zingt geweldig Spaans. Vrolijke happening. Krijg een rondleiding door het pand, luister naar muziek (met dans) en spreek de aanwezigen toe. Zet de vrijwilligers in het zonnetje.

Zie ’s avonds thuis flarden van de voetbalwedstrijd in de play-offs tussen Excelsior en ADO Den Haag. Het loopt niet goed af. ADO verliest met 7-1. Ook het gedrag van een aantal ADO-supporters tegen het eind van de wedstrijd is beneden alle peil. Wat een treurigheid allemaal. Heb in de loop van de avond in verband hiermee veelvuldig telefonisch contact met Dennis den Os van de politie.

 

Wandel zondagochtend vroeg in de wijk. Het is lekker weer. Stap tegen negenen op de fiets. Ga vanaf het stadsdeelkantoor Scheveningen ‘kuieren‘. Doe dat voor de tweede keer op uitnodiging van Jan Brand (in het dagelijks leven groenteboer). Wandel met het kuierteam (Bert, Lucien, Peter, Trishtan en eerdergenoemde Jan) door de Badhuisstraat en omgeving. Jan vertelt, stelt vragen en vertelt verder. Het gaat over het verleden, het heden en de toekomst van Scheveningen.

Beantwoord ook vragen van de luisteraars. Aardig (en leerzaam) om te doen. De live-uitzending is via Facebook te bekijken. Drinken na afloop een kopje koffie op het terras van Zarautz. Neem afscheid en fiets samen met plv. woordvoerder Annelou naar huis.

Begeef me in de loop van de middag naar woonzorgcentrum Oostduin aan de Goetlijfstraat in het Benoordenhout. Wens Bep Groen-Soyer van harte geluk met haar 100e verjaardag. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog leerde zij haar uit Friesland afkomstige echtgenoot Anne Groen kennen bij de korfbalvereniging. Broer Jan emigreerde in 1953 tot haar verdriet naar Australië. Vandaag zijn Jans dochters (Beps nichtjes) Geeske en Marianne aanwezig. Ze kwamen speciaal voor haar verjaardag over. We zingen met allerlei andere (achter)kleinkinderen, buren en vrienden Bep toe. De eeuwelinge geniet. Leuk gezelschap. Medewerkster Lonneke doet Anita van Zee (kabinetszaken) en mij in- en uitgeleide.

Terug thuis belt m’n dochter voor de ‘gezellie’. Haar partner genoot gisteravond van het laatste optreden van Youp van ’t Hek. Hij bofte. Werk aan het begin van de avond – te midden van een wolkbreuk – opnieuw aan de stukken voor morgen. Weekend voorbij.