Zaterdag en zondag 27 en 28 november

Werk zaterdag aan de inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis. Het regent bijna de gehele ochtend. M’n dochter belt uit Houten. Bel zelf met goede bekende Gerro de Boer uit Edam. Zie ’s middags flarden van de Nederlandse voetbaldames die uit spelen tegen Tsjechië (2-2). Ga rond vier uur met Simone richting de Denneweg. Geniet in Benkei, samen met m’n kinderen, van hun kadootje voor m’n 60e verjaardag: leren sushi maken. Sushi eten is een vaardigheid waarover wij al geruime tijd beschikken. Superlief van ze. En het Japanse restaurant – de juf doceert vriendelijk maar beslist en de kok is een kunstenaar – is een aanrader. Dit geheel terzijde. De kadootjes die ik woensdagavond in The Hague’s Finest kocht vallen in goede aarde bij de jongelui.

Wandelen even voor achten met z’n allen naar buiten en nemen afscheid. Terug thuis, later op de avond, belt politiechef Paul van Musscher over de actualiteit.

Bereid zondagochtend vroeg – het stortregent en waait nog steeds – een ontbijt. Ga in de loop van de ochtend richting de Van Hogenhoucklaan. Heb aldaar, vanaf de ‘kansel’ in de Duinzichtkerk, de eer dominee Ad van Nieuwpoort na de dienst in het zonnetje te zetten. En dat temidden van alle (nagebleven) kerkgangers, echtgenote Mirjam, dochter Trui, vader Leendert en zus Gerdine. Ouderling Jan Willem Thuis kondigt me aan. Reik na een korte toespraak Ad de versierselen uit die horen bij het Koninklijke Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn echtgenote en dochter spelden de onderscheiding op.

Dominee Van Nieuwpoort oefent inmiddels 25 jaar dit mooie ambt uit en heeft veel meer gedaan dan van een predikant verwacht mag worden. Door al zijn activiteiten en initiatieven heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het (mentale) welzijn van zowel de leden van zijn kerkelijke gemeenten (in Amsterdam, Amstelveen-Buitenveldert en Bloemendaal) als ook van de mensen daarbuiten. Een predikant die midden in de maatschappij staat en zich zeer betrokken toont bij iedereen in onze samenleving. Kortom zeer verdiend. Ouderling Sam Boelens doet me in- en uitgeleide. Bel, terug thuis, uitvoerig met lifetime friend Cees. Ga dan op uitnodiging van de hoofdrolspeler zelf naar Carré.

Woon de allerlaatste voorstelling ‘Hier ben ik’ van Claudia de Breij bij. Ontroerend. Heintje Davids terug in Carré. Wie had dat kunnen denken. ‘Heb lief. De rest is ruis’ is de slotzin van de voorstelling. Complimenteer Claudia na afloop. Op een afstandje. De omstandigheden zijn zoals ze zijn. Verregend weekend ging snel voorbij.