Zaterdag en zondag 29 en 30 april

Stap even na zevenen in mijn Fiatje en ga richting Utrecht. Maak bij stadion Galgenwaard gebruik van de autowasstraat aan het Herculesplein en rijd dan naar mijn oude woonbuurtje. Het eerste jaar nadat ik vanuit Amstelveen terugkwam naar Utrecht woonde ik in de Reyer Anslostraat, een zijstraat van de Jutfaseweg in Rivierenwijk. Mijn slager uit die tijd ben ik trouw gebleven. Het ondernemersechtpaar Hélène en Dick van Schip sluit vandaag hun deuren.

Ga vandaar in alle vroegte even bij hen langs. Praten bij in de coulissen terwijl zoon Bastiaan een filmpje maakt. Zeg gedag en koop een bloemetje aan de overkant bij Kapteyn aan de Rijnlaan. Leuk Wil Bakker en haar collega’s weer eens te zien.

Het zonnetje breekt door als ik bijna in Amstelveen ben. Ga op bezoek bij de inmiddels voor mij legendarische kapper Jan Bartels aan de Lindenlaan. Zijn echtgenote Gerry heeft enig fysiek ongemak, dus als ik ‘spontaan’ aanwip is de vandaag jarige Jan (82) er niet. Dochter Monique – zij wist van mijn komst – zorgt voor koffie en meldt: “Ja, Pa is net weg, moest iets halen bij de post. Hij weet niet dat je komt”. Even later komt Jan binnen.

Praten gezellig bij. Ook al zo’n topondernemer. Begrijp dat – als ik inmiddels ben vertrokken – de vierde generatie kappers Bartels, Monique’s zoon Nino, ook aanwipt om opa Jan geluk te wensen.

Fijn dat ik Jan heb kunnen zien en spreken. Wens Gerry een goed en als het even kan spoedig herstel.

Doe, in de loop van de ochtend terug in Den Haag, de was en de strijk. Stap tegen twaalven op de fiets. Ga heen en weer naar de Dibbetstraat. De periodieke pedicure is mijn deel. Haast me terug naar huis. Woon in de loop van de middag in de Zuigerstraat in Laak samen met de Marokkaanse ambassadeur Z.E. Mohamed Basri een Wijk Suikerfeest bij. Het is georganiseerd door Stichting Islamitische Organisatie Nederland (STION), BBG Boxing en een groot aantal vrijwilligers. Het markeert op een vrolijke manier het einde van de Ramadan. Youssaf Bouyazdouzen en Said Bettah leiden me rond door het gebouw. Bezoek de verschillende activiteiten: handen beschilderen met henna, knutselen met afwasborstels die in een wandelende dinosaurus veranderen en het geven van voorlichting over gezondheid en onderwijsbegeleiding. Dan neemt in een fraai aangeklede aparte zaal presentator Aya El Bouazatti de regie over. Spreek net als de ambassadeur de aanwezigen toe. Snijd met dezelfde ambassadeur een enorme taart aan. Patissier Oumaima Kaddouri ziet erop toe dat het goed gaat. Dan gaan we met z’n allen naar buiten. Wandelen richting het Puntpark. Traditionele muziek begeleidt ons. Twee jonge dames van BBG Boxing Ladies Only geven een demonstratie en bij een kraam van de politie vertellen de politiemensen met enthousiasme over hun werk.

Een groot aantal kinderen uit de wijk toont belangstelling. Misschien zitten er een paar toekomstige politievrouwen of -mannen bij. Zou mooi zijn. Neem afscheid en ga richting huis.

Begin thuis met het wassen van de op Koningsdag op de vrijmarkt gekochte Duplo. Bel uitvoerig met m’n moeder in Edam. Stap op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Badhuisstraat en bereid, terug thuis, het avondeten.

Zondag is het opnieuw een stralende dag. Ga door met het in een kussensloop gestopte Duplo te wassen in de wasmachine.

Werk aan de inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis. Bezoek ’s middags op uitnodiging van Fred Boo en Jort Janssen (NEW Productions) en Alex Mulder (Amerborgh) Soldaat van Oranje – De Musical. De musical draait sinds 2010 (12½ jaar lang dus) met veel succes. Vandaag is het de 3.245e voorstelling.

Plaats van handeling is de TheaterHangaar aan de 1e Mientlaan/Wassenaarseweg in Valkenburg (gemeente Katwijk). Mijd bij binnenkomst de lange rij over de oranje loper. Geniet van de voorstelling – ik was er niet eerder – en zie dat zo’n beetje alle mensen uit de 23 verschillende eerdere casts zich aan het eind van de voorstelling verzamelen. Top. Ook mijn lieve Edamse vriendin Betty Schuurman (zij speelde Koningin Wilhelmina in seizoen 2012-2013) is van de partij, net als goede bekenden Eric en Eva van Stade-Lunshof. Meteen door naar huis. Doe een paar boodschappen op de fiets. Zie flarden van de tweede helft van de door PSV na penalty’s van Ajax gewonnen bekerfinale en ga naar bed.