Zaterdag en zondag 29 en 30 augustus

Fiets in alle vroegte een paar boodschappen in huis. Werk opnieuw aan de inhoud van de stadhuistas. Drink aan het eind van de ochtend een kopje koffie thuis bij Aarnout Loudon en zijn echtgenote aan de Houtweg. Ga dan richting het Zeeheldenkwartier, de Elandstraat en het Prins Hendrikplein om precies te zijn. Draag bij aan de onthulling van twee muurschilderingen die symbool staan voor Den Haag Beatstad, oftewel de Haagse rockgeschiedenis. Bezoek samen met initiatiefnemer Henk Augustijn en met Jaap Schut van museum Rock Art in Wijk- en Dienstencentrum de Heldenhoek een fototentoonstelling over de Nederbeat. Spreek vervolgens buiten in de stromende regen de aanwezigen kort toe. Rudy Bennett, die ik ken uit Amstelveen, zingt Wasted Words van zijn band The Motions. De songtekst van dit protestlied uit de jaren 60 staat tegenover waar wij staan op een muur in de Elandstraat afgebeeld.

Stap samen met Rudy in een klassieke ‘rose’ open Cadillac. Rijden richting het Prins Hendrikplein. Daar bevindt zich een tweede muurschildering. Deze verbeeldt de helaas veel te vroeg overleden Haagse Mariska Veres. Zij behaalde wereldfaam met Shocking Blue en het nummer Venus. Na de onthulling spreekt stadsdichter Victor Meijer een prachtige ode aan Mariska uit (‘Icoon uit de stad der Steden’). Maak kennis met een aantal coryfeeën van de Haagse Popscene. Ontmoet bijvoorbeeld Eddy Chatelin van The Crazy Rockers en de voormalige Nachtburgemeester René Bom. Sta een reporter van Den Haag FM te woord en neem afscheid. Begeef me aansluitend met paraplu richting de Frederikstraat. Gebruik samen met Simone en onze vriendinnen Ina en Carolien de lunch bij TEDs.

Ochtendwandel zondagmorgen in druilerige regen in de omgeving van mijn appartement. Bezoek rond het middaguur samen met Sandra van der Zwan (kabinetszaken) aan de Ametisthorst de honderdjarige Diny Hendriks-van Lunteren. Het is een bijzondere ontmoeting in Mariahoeve. Mevrouw Hendriks heeft een tweelingzus An die woonachtig is in Waalre. De media besteedden er al veel aandacht aan (gisteren het AD/HC, maar eerder ook De Haagse Tijden). Begrijpelijk. Gaat het om de oudste tweeling van Nederland? Enfin. De beide zoons (Fred en Ron) en hun partners zijn aanwezig. ‘Mijn zoon Ron was zeventig jaar geleden een verjaardagskadootje. Hij is op dezelfde dag als ik geboren …’., vertelt de jubilaris enthousiast. Vrolijke ontmoeting met een krasse eeuwelinge.

Breng aansluitend aan het Lange Voorhout een bezoek aan de expositie Tote Räume/Dead Spaces van Gregor Schneider in de voormalige Amerikaanse Ambassade, waar nu West Den Haag – hedendaagse kunst huist. Marie-José Sondeijker en Akiem Helmling leiden me rond. Gebouw en expositie(s) zijn de moeite waard. Heb, ‘s middags terug thuis, telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Bestuursadviseur Bernadette van der Wal meldt ondertussen de geboorte van haar dochter Carlijn. Van harte…