Zaterdag en zondag 4 en 5 maart

Wandel zaterdagochtend in de wijk. Doe dat net na de zonsopgang. Fiets ’s middags heen en weer naar de Frederik Hendriklaan. Doe er een paar boodschappen. Haal een paar spullen op bij het Stadhuis.

Bezoek de kapper aan de Korte Houtstraat en draag aan het eind van de middag bij aan de opening van een nieuw restaurant van de jeugdvrienden en inmiddels talentvolle ondernemers Tom Janssen en Teun Zuurveen. Tommy’s & Zuurveen bevindt zich aan de Veenkade. Het is hun tweede restaurant in Den Haag. Prijs hun ondernemerstalent en wens hen veel succes en plezier met de nieuwe zaak. Trotse vader en tevens directeur van de stichting Internationaal Perscentrum Nieuwspoort Eric Janssen doet me in- en uitgeleide. Maak kennis met familie, vrienden en relaties, waaronder zus juf Lisa (geeft les in Moerwijk) en schrijfster Annemarie de Vries. Annemarie schreef eerder een boek (Tommy’s & Zuurveen 5 jaar) over het (eerste) restaurant. Den Haag mag trots zijn op deze ondernemers.

Groet, onderweg terug naar huis, een paar medewerkers van de gemeentelijke dienst Stadsbeheer. Zij zijn in wisselvallig weer gewoon aan het werk. Top.

Ochtendwandel zondagvroeg ook. Bereid een lekker ontbijtje thuis. Ga in de loop van de ochtend richting het Bezuidenhout. Draag bij aan de jaarlijkse herdenking van het bombardement.

78 jaar geleden, op de eerste zaterdag van maart (3 maart 1945) en met de bevrijding in het vooruitzicht, werd de bevolking van de Haagse wijk Bezuidenhout getroffen door een groot bombardement. Zeker 550 mensen lieten die dag daarbij het leven. De luchtaanval is de dodelijkste die onze stad in de Tweede Wereldoorlog te verduren kreeg. Leg samen met mevrouw Toos van Dam-Kersbergen, die het bombardement overleefde, tijdens de jaarlijkse ceremonie namens het gemeentebestuur een krans om de slachtoffers van deze tragedie te herdenken. Toos was tijdens het bombardement 15 jaar oud en woonde met haar ouders en haar broertjes Ben en Frans in de Schiestraat. Ze liep na het bombardement samen met haar jongere broer Ben ruim 40 kilometer naar een veiligere plek: een dorpje bij Gouda. Eervol om de krans met deze mevrouw te mogen leggen.
De belangstelling voor de herdenking is groot, het is goed georganiseerd en omlijst met muziek. Spreek met de stichtingbestuurders en een aantal (voormalige) bewoners. Begroet ambtgenoten Jules Bijl (Leidschendam-Voorburg) en Leendert de Lange (Wassenaar), de wethouders Saskia Bruines en Martijn Balster en oud-wethouder Andrée van Es (Amsterdam). De Haagse oud-wethouder Pierre Heinen spreekt de aanwezigen toe. Zeer de moeite waard allemaal.

Vermaak me de rest van de zondag met leeswerk en het kijken naar de prestaties van een aantal Nederlandse sporters. Simone bereidt het avondeten. Heerlijk.
Bel met m’n moeder in Edam. ‘Zit een beetje in een dip’, maar komt goed.