Zaterdag en zondag 4 en 5 september

Voorzie in alle vroegte Simone van een ontbijtje. Fiets even voor zevenen naar de Frederik Hendriklaan. Doe er een paar boodschappen. Ben jarig vandaag – m’n woonkamer is vrolijk versierd en voorzien van bloemen en gezellige verjaardagskaarten – maak een aantal lieve kadootjes open… Mooi begin van de dag.

Ga in de loop van de ochtend naar de Van Alkemadelaan. Woon er de jaarlijkse Oranjehotel herdenking bij. Directeur Anke van der Laan en stichtingsvoorzitter Dineke Mulock Houwer ontvangen me allervriendelijkst. Heb de eervolle taak bij deze 76e editie de herdenkingsrede te mogen uitspreken. Verwijs in mijn toespraak naar Betty van Trotsenburg. Zij belandde als meisje van net twintig jaar voor drie maanden in de gevangenis in Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog (‘Vrede en recht moesten de gevangenen van het Oranjehotel in de oorlogsjaren node missen. Vrede en recht zal Den Haag blijven uitdragen. Als eerbetoon voor de slachtoffers van toen. Uit solidariteit met de onderdrukten van nu’).

Vanwege de coronamaatregelen is het aantal aanwezigen beperkt. Gelukkig zendt Omroep West de herdenking live uit. De stille tocht langs Dodencel 601 is indrukwekkend. Leg samen met Anke een krans namens het Haagse gemeentebestuur. Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, wijst aan het eind van haar toespraak het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte officieel aan als rijksmonument. Dineke en Wim Drossaert (directeur van drinkwaterbedrijf Dunea) krijgen uit handen van de minister de bijbehorende schildjes uitgereikt. Praat na afloop bij met een aantal goede bekenden en neem afscheid.

Begeef me aan het begin van de middag naar het Lange Voorhout. Breng een bezoek aan de negende editie van het Embassy Festival. Draag met een korte toespraak bij aan de opening van het festival – Mark O’Loughlin kondigt me aan – en maak een wandeling langs de stands van de verschillende ambassades. Arthur Pronk van Prooost leidt me rond. Begroet ambassadeurs, consuls en koks uit allerlei landen. Beproef her en der kleine hapjes en allerlei soorten koffie in mini-bekertjes. Word overal gastvrij ontvangen. Aardige traditie in een mooie ambiance. Het weer helpt.

Foto’s: Wouter Vellekoop

Kleed me, terug thuis, om. Stap op de fiets om aan het eind van de middag en het begin van de avond in The Fat Mermaid aan de Strandweg m’n ouders, broer, beide kinderen en familie en aantal life time vriendinnen en vrienden te ontvangen ter gelegenheid van mijn 60e verjaardag. Malou, Jessie en hun collega’s zorgen voor een gastvrije begeleiding.

Slaap zondag een klein beetje uit. Vergezel in de loop van de ochtend Simone, die door Frans Vleggeert en Imre van Leeuwen van SportVibes is uitgenodigd om de ‘Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix’ in Zandvoort bij te wonen. Voor het eerst sinds 36 jaar vindt de race weer in Nederland plaats.

Het is een belevenis om de 72 ronden in het zonnetje van dichtbij mee te maken samen met talloze in het Oranje gehulde racefans. Bewonder de enorme logistieke inspanningen die voor- en achter de schermen zijn gepleegd. Max Verstappen wint de race en neemt de leiding weer over in het WK klassement. Verricht ‘s avonds terug thuis een aantal (lees)werkzaamheden waar ik eerder dit weekend niet aan toe kwam.