Zaterdag en zondag 9 en 10 december

Ochtendwandel in de wijk. Ga met m’n autootje door de wasserette en tank. Stap op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Werk de rest van de ochtend aan de inhoud van de loodgieterstassen van het Stadhuis. Bel met m’n broer en m’n dochter. Ben dan ongeveer twee uur tevergeefs bezig met het regelen van thuiszorg voor m’n moeder maandagmorgen. De huisarts verwijst – via een bandje – naar de huisartsenpost. “U bent de elfde wachtende” meldt het bandje van de huisartsenpost. Na een uur wachten meldt een vriendelijke mevrouw mij dat ik toch echt bij de huisarts moet zijn (“Dit kunnen wij vanuit Purmerend niet regelen”). Moet de huisarts maandagochtend vroeg bellen. Wie weet lukt de thuiszorg dan voor dinsdagmorgen… Geen commentaar. Bel met m’n broer, achternicht Nel Buijs en met m’n dochter. Praat telefonisch bij met woordvoerder Robin Middel. Beeldbel met kleindochter Florien. Ga dan aan het eind van de middag met tramlijn 1 naar station Hollands Spoor. Reis in een bomvolle trein naar Haarlem. Avondeet met en bij de familie van Simone. De grote eetzaal van het verpleeghuis waar we te gast zijn is mooi versierd.

Het waait stevig tijdens mijn vroege zondagse ochtendwandeling. Vermaak me de rest van de ochtend met stukken en de strijk. Begeef me aan het begin van de middag samen met kabinetschef Eline Tops-Visser richting de MASTERS EXPO in de Amsterdamse RAI. Gebruik er op uitnodiging van Pieter Klein Beernink van De Telegraaf de lunch. Raymond Plat en zijn collega’s van Troef zorgen goed voor ons. Zit aan tafel met onder anderen Eric Fennis, deken van Amsterdam, ondernemer Maya Meyer, de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Arthur van Dijk en voormalig wethouder Frits Huffnagel.

Woon vervolgens, terug in Den Haag, de jaarlijkse Chanoeka-viering in het Atrium van het Stadhuis bij; het feest van het licht. De hal zit bomvol. Gemeenteraadsleden en leden van de Tweede Kamer zijn aanwezig. Er is een stemmig programma. Er is muziek en er zijn toespraken van rabbijn Katzman, de Israëlische ambassadeur Z.E. Modi Ephraim, de vicevoorzitter van de Nederlands Israëlitische Gemeente Den Haag Jaron Haas en van mijzelf.

Steek samen met de ambassadeur en de rabbijn de kaarsen van de menora aan. Emotievol en de moeite waard. Dat was de zondag.