Zaterdag en zondag 9 en 10 maart

Vermaak me zaterdag vooral in de privésfeer. Beleef in Houten een opa-ochtend met m’n kleindochters Florien en Jolein (vooral met de bijna tweejarige Florien). Ook in Houten is het voorjaar in aantocht.

Bezoek ’s middags mijn moeder in Edam (vergt enig omrijden om Edam binnen te komen). Ma is weer terug ’thuis’ aan de Lingerzijde. Vind haar best pittig, maar de 90-jarige blijft tobben over ‘hoe het nu allemaal verder moet’. Geniet samen met haar met een kopje thee van de zon in de tuin.

Stap aan het eind van de middag, terug thuis, op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Bereid Simone het avondeten. Ga vroeg naar bed.

 

Ochtendwandel zondag in alle vroegte door de wijk. Chiu Man (politie) belt. Hij informeert mij over de laatste stand van zaken rond een bezoek aan Den Haag van een staatshoofd. Fiets aan het eind van de ochtend richting de Houtrustweg. Bezoek er de Houtrustkerk. Ben voor de zekerheid iets eerder van huis gegaan; de 48e editie van de NN CPC Loop Den Haag kan zomaar voor enige logistieke complicaties zorgen. Ben dus iets te vroeg. De man van de kosteres wenkt me vanuit een bovenraam naar binnen. De kosteres zelve – Marieke Klijn – doet open en verzorgt een heerlijk kopje koffie. Ze vertelt over haar groene vingers. De blauwe druifjes staan er prachtig bij.

Hoor ondertussen mooie klanken van het orgel, bespeeld door Marieke Stoel tijdens haar befaamde koffieconcert. Dit doet Marieke inmiddels 30 jaar, en het begeleiden van kerkdiensten al 45 jaar. Op het Klais-orgel speelt ze de partita ‘Sei gegrüsset, Jesu gütig’ BWV 768 van J.S. Bach. De verrassing is groot wanneer ik, na een welkomstwoord van voorzitter Joke Hoogakker, onder grote belangstelling Marieke Stoel mag toespreken. Reik haar namens Z.M. de Koning de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke onderscheiding.

Marieke is stomverbaasd en tegelijk blij verrast. Neem afscheid en fiets – via de Badhuisstraat voor het doen van een boodschap – terug naar huis.

Draag in de loop van de middag op uitnodiging van Axel Lemmens in de WTC The Hague Art Gallery aan de Prinses Beatrixlaan met een toespraak bij aan de opening van de tentoonstelling ‘Royal Blue’ van de zeer talentvolle beeldend kunstenaar Just Alex (Aliaksandra Puhachova). Haar werk is geïnspireerd op de majestueuze duinen van Kijkduin en de typische omgeving die de identiteit van Den Haag zo bepaalt. Geraakt door de tijdloze allure van Panorama Mesdag, is de tentoonstelling een eerbetoon aan dit meesterwerk en biedt het tegelijkertijd een eigentijdse interpretatie. Het spel van licht op de golven, de golvende contouren van de duinen en de levendige tinten van ‘Royal Blue’ dienen als een dialoog met de kijker en nodigt je uit om je onder te dompelen in de schoonheid en rust hiervan.

Maak, als je de tentoonstelling bezoekt, je zintuigen wakker door je in te beelden dat je midden in de duinen zit terwijl je de geur van de zee ruikt, de golven hoort en het zand voelt. Een aanrader. De tentoonstelling is te zien van 10 maart tot 21 april.

Woon ’s avonds samen met Simone in het volledig uitverkochte Ziggo Dome op uitnodiging van Gerjoke Wilmink en Patricia Kerckhoff (namens het bestuur van Alzheimer Nederland) de tweede editie van het ‘Herinneringen Top 50’ concert bij.

Gerjoke en Patricia ontvangen ons in de ruimte van de Ziggo Dome Business Club. Lopen er over een gele loper naartoe. Genieten van optredens van Willeke Alberti, Waylon, Brigitte Kaandorp, André Hazes jr, Jim Bakkum, Douwe Bob en vele anderen. Het zijn inderdaad veelal mooie muziekherinneringen. De opbrengst van het concert gaat naar Alzheimer Nederland. Krijg ondertussen een foto van de drie wethouders die vandaag deelnamen aan de CPC Loop. Kanjers.

Weekeinde voorbij.