Dinsdag 10 mei

Ochtendwandel. Het is ‘warm’, veertien graden. Vandaag is het 10 mei. Een bijzondere dag voor Den Haag. De dag staat in het teken van het herdenken van wat er 82 jaar geleden, op vrijdag 10 mei 1940, is gebeurd. Nazi-Duitsland viel met een verrassingsluchtaanval het neutrale Nederland binnen. Duizenden parachutisten werden gedropt rondom Den Haag met het doel de Koninklijke familie en de regering te ‘ontvoeren’ om op deze manier in één keer Nederland te bezetten. Bij de voormalige vliegvelden Ockenburg, Ypenburg en Valkenburg heeft het Nederlandse leger hevig verzet getoond en ervoor gezorgd dat de vijand de stad niet kon bereiken. Meer dan 550 manschappen van met name de regimenten Grenadiers en Limburgse Jagers (het huidige Garderegiment Grenadiers & Jagers) hebben hierbij het hoogste offer gebracht. Het is de enige succesvolle overwinning van het Nederlandse leger op de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De slag staat bekend als de Slag om de Residentie.

Begin om negen uur met een bijdrage aan de opening van de Financial Crime Week, georganiseerd door het Institute for Financial Crime IFFC. Plaats van handeling is New Babylon aan het Anna van Buerenplein. Word ontvangen door directeur Martin van Manen en bestuursvoorzitter Adriaan van Dorp. Begroet goede bekende én hooggeleerde Hans Boutellier van het Verwey-Jonker Instituut. Tina Colls-Vagnholm zorgt dat de opening vlekkeloos verloopt. Zit naast dagvoorzitter Marcia Luyten. Martin heet de 150 deelnemers welkom, waarna ik mijn openingswoorden uitspreek. Het thema van de week en deze openingsbijeenkomst is zeer relevant en actueel.

De eerste herdenking in het kader van de Slag om de Residentie is bij het Grenadiers & Jagers monument aan het Böttgerwater in Ypenburg. De plek is vernoemd naar de Wilhelm Böttger, een van de omgekomen commandanten tijdens de Slag. Naast het monument ligt de Openbare Basisschool ‘De Startbaan’. Het voordragen van een gedicht, het plaatsen van een krans en het gezamenlijk zingen van het lied van Claudia de Breij ‘Mag ik dan bij jou’ zorgen ervoor dat de leerlingen een bijzondere rol hebben tijdens de ceremonie. Mooi, want dit is dé manier om de verhalen van de Tweede Wereldoorlog door te vertellen aan de toekomstige generatie. En om hen te laten zien hoe belangrijk vrijheid is. Spreek de aanwezigen toe en leg een krans bij het monument. Na afloop krijg ik van Lina, één van de leerlingen, uitleg over het schoolproject dat alle leerlingen van de basisschool met elkaar hebben gemaakt in aanloop naar deze dag om hen ervan bewust te maken wat er zich in hun directe leefomgeving allemaal heeft afgespeeld. Complimenteer schooldirecteur Barbara Mindé met de bijeenkomst. Ook haar aanwezige ouders Robert en Mieke Mindé genoten mee.

Neem aan het begin van de middag via Zoom deel aan de vergadering van het ‘Committee on Statutory Affairs’ van de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Heb uitvoerig telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx.

Woon vervolgens de jaarlijkse herdenking bij op het Militaire Erehof, gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Chef kabinet Eline vergezelt mij. Begroet Ton Bos, voorzitter van de stichting Herdenking Militaire Erehof. Spreek bij het monument op het Erehof de aanwezigen vanuit Defensie, nabestaanden en andere belangstellenden toe. Ook brigade-generaal Solkesz, luitenant-kolonel De Haan en nabestaande Boot, wiens vader sneuvelde in de meidagen van 1940, spreken. Leerlingen van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (de adoptie-school van het monument op het Militaire Erehof) dragen ‘elfjes’ voor, gedichtjes waarin elk van de leerlingen de geschiedenis van 10 mei 1940 heeft proberen te vatten. De leerlingen lezen aan het einde van de plechtigheid ook de namen van alle gesneuvelden op. Leg een krans namens het gemeentebestuur. Net als vanmorgen een emotievolle herdenking.

Bel met m’n vader die vandaag voor controle en een scan naar het ziekenhuis is geweest. Hij klinkt optimistisch.

Meteen door naar The Student Hotel aan de Hoefkade. Woon er een bijeenkomst van het Stagehuis bij met enthousiaste, ambitieuze jongeren uit de Schilderswijk. Ouafae, Joy, Sarra, Houda, Amina, Younes, Achraf, Redouan, Amine en Mohamed nemen me, aan de hand van zelfgemaakte tegeltjes, mee in zaken waar zij in de wijk tegenaan lopen en waarvoor zij de afgelopen zeven weken gezamenlijk oplossingen hebben bedacht. Yassine en Anne-Frieda van het Stagehuis begeleiden het gesprek. Wordt vervolgd. Maartje Schuurmans tekent het verslag van de bijeenkomst. Avondeet op mijn werkkamer iets eenvoudigs samen met kabinetschef Eline. Wel erg gezellig.

Sluit de dinsdag af met het bijwonen van een herdenkingsconcert in Amare. Het concert symboliseert de afsluiting van een periode van herdenken en het vieren van onze vrijheid. Samen met de Regionaal Militair Commandant regio Midden/West kolonel Peter Wilming, regimentscommandant van het Garderegiment Grenadiers & Jagers, luitenant-kolonel Joost Hubbers en regimentscommandant van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, luitenant-kolonel George Dimitriu, ben ik de gastheer van deze avond. Voorafgaand aan het concert spreek ik de aanwezigen toe. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso onder leiding van dirigent Tijmen Botma speelt met op de achtergrond historische beelden van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog. Na de pauze neemt voormalig Commandant der Landstrijdkrachten luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif ons mee in zijn belevenissen als ISAF-commandant in Afghanistan. Hiermee wordt nogmaals duidelijk dat we niet alleen vroeger, maar ook recentelijk en nu, elke dag moeten werken aan en voor vrijheid en vrede.

Foto: Frank Janssen