Donderdag 1 februari

Begin de maand februari zwemmend. Ben ruim voor negenen op het Stadhuis. Start met een overleg met Chris Schaapman, directeur van het Nationaal Programma Zuidwest. Bespreken een paar actuele onderwerpen. Ontvang in de collegekamer de bestuursleden Samir Hajdarevic, Paul de Vries en Midheta Jukic van de stichting Nationaal Monument Srebrenica Genocide ’95. Paul Jansen van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en kabinetschef Eline Tops-Visser vergezellen me. Staan stil bij het locatieonderzoek dat de gemeente heeft uitgevoerd en bespreken vervolgstappen.

Praat samen met directeur Veiligheid Herke Elbers bij met ADO Den Haag-directeur Natascha van Grinsven-Admiraal. Begeven ons aansluitend naar de collegekamer. Daar wisselen we samen met wethouder Hilbert Bredemeijer en Margot van Beusekom (Firma Leef!) en Marieke Copini van gedachten over de rol van ADO in onze stad. Voor een stabiele toekomst van de club is het onder andere belangrijk dat in de eredivisie wordt gespeeld. Ook de activiteiten van ADO voor de jeugd en voor de senioren dragen bij aan de gemeenschap. Promoveren moeten de voetballers zelf doen, maar onderstreep samen met de sportwethouder het belang van de Haagse voetbalclub. Raad en college helpen waar ze kunnen.

Gebruik samen met kabinetschef Eline op uitnodiging van Maarten Reuchlin, voorzitter van de Haagsche club – Plaats Royaal, aan het Lange Voorhout de lunch. Bezorg aan de Van Alkemadelaan een fruitmand bij ‘early morning’ sportmaat Jan Willem. Hij hoopt binnenkort weer te kunnen komen sporten.

Maak, terug op het Stadhuis, samen met Wilma Verschoor (hoofd bestuursondersteuning) kennis met de nieuwe lobbyist Sjoerd Robertson. Bespreek samen met directeur Veiligheid Herke Elbers, ambtgenoot Han Weber (Zuidplas) en Ilona Kalksma (hoofd RIEC) de actualiteit door van het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) Den Haag. Praat bij met Govert van Koningsveld, controller van de landelijke ondernemersvereniging VOG toen ik daar bestuurs- en directiesecretaris was. Inmiddels is Govert werkzaam bij Amsterdam Data Collective, een bedrijf gericht op data en AI. Hij informeert mij over de ontwikkelingen rondom data, artificiële intelligentie en de mogelijkheden om daarmee te innoveren. Maaike Patist en Jorg Rodijk komen langs ter voorbereiding van een themabijeenkomst over wijkgerichte aanpak van het college van komende dinsdag.

Wandel samen met Camilla (kabinetszaken) naar The Hague Humanity Hub aan de Fluwelen Burgwal voor de jaarlijkse Peace & Justice-ontvangst ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Sacha Felix van de directie Internationaal ontvangt ons. Groet bij binnenkomst managing director Jill Wilkinson en ontmoet CyberPeace Institute-CEO Stéphane Duguin, medeoprichter en vicepresident van Commit Global Olivia Vereha en Partos-directeur Liana Hoornweg. Goed om te weten dat deze nieuwe ngo’s zijn geland in Den Haag. Zwaai naar Iljan van Hardevelt, directeur van de Carnegie stichting. Draag met een kort welkomstwoord bij aan de opening van de ontvangst voor het senior management van organisaties in Nederland die werkzaam zijn op het gebied van vrede en recht. Moderator Connor Sattely praat de bijeenkomst aan elkaar.

Chiu Man (politie Den Haag) belt over een actualiteit. Bezoek aan het begin van de avond Sohbet barbecue aan de Calandkade in Laak. Lawrence Eghosa (stadsdeeldirecteur Laak) en Bob van Emmerik (directie Veiligheid) en zo’n 50 gasten genieten er samen van een maaltijd, aangeboden door de gemeente als dank voor hun inzet voor de buurt en wijk tijdens de afgelopen jaarwisseling. Onder hen veel vrijwilligers, inwoners uit Laak, die ook deze oudjaarsavond weer lieten zien hoe waardevol hun bijdrage aan de wijk is. Ze werken als buurtvaders of in buurtpreventieteams samen voor meer gezelligheid en minder onrust in hun buurten. Het contact met de professionals van de hulpdiensten, politie en jeugdwerkers is goed. Informeer de aanwezigen over de ‘uitkomsten’ van de afgelopen jaarwisseling die ‘beheersbaar’ verliep. Het was allemaal minder heftig dan voorgaande jaren en vaker gewoon goed en gemoedelijk, zoals bij het vreugdevuur aan de Paets van Troostwijkstraat. Wens de ‘buurtbouwers’ een fijne avond en smakelijk eten.

Stap, ’s avonds terug thuis, op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Bel uitvoerig met mijn broer Koos. Onderwerp: het gesprek van onze moeder met de geriater. Volhouden is het motto.