Donderdag 27 juni

De Klatteweg is mijn eerste bestemming vanochtend. Trek er m’n zwembanen. Bel met ambtgenoot Marja van Bijsterveldt (Delft). Dennis van Os (politie Den Haag) belt in verband met een actualiteit. Zit in de raadzaal van het Stadhuis in Alphen aan den Rijn de vergadering voor van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van de politie-eenheid Den Haag. Gelukkig zijn verreweg de meesten van m’n 26 ambtgenoten aanwezig.

Race aan het eind van de ochtend terug naar Den Haag. Zit vanuit mijn werkkamer via MS Teams de vergadering voor van het Dagelijks Bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Bel met m’n moeder in Edam. Ontvang aan het begin van de middag de secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, Gert-Jan Buitendijk. Doe dat samen met Rombout Alkema (directie Veiligheid). Zit online een extra vergadering van de driehoek voor. Praat bij met Romein de Klerk, nog steeds actief binnen de JOVD. Maak (nader) kennis met ondernemer Roy Zegwaard. Roy vertelt met enthousiasme over zijn bedrijf en zijn medewerkers.

Woon aan het eind van de middag in de Hof Van Wouw aan de Lange Beestenmarkt samen met kabinetschef Eline de presentatie bij van het boek ‘375 jaar Hof Van Wouw’. Regentes-secretaris Jeanne Kamerlingh Onnes ontvangt ons allerhartelijkst. Bewonder een ‘nieuwe’ aanwinst, de bierbeker van oprichtster Cornelia van Wouw. De beker keerde recent terug naar de Hof. Lopen vervolgens door de prachtige tuin naar de Tuinkamer waar buiten in de hete zon de boekpresentatie plaatsvindt. Ontmoet regentes Catherine Kamerlingh Onnes en regent-rentmeester John Pelle. Maak en passant kennis met Agnes Kamerlingh Onnes-barones Van Dedem, vief en 94 jaar oud. De schrijfster en historica Marjolein Jorna (werkzaam bij het Nationaal Archief en als vrijwilliger bij de Hof betrokken) geeft met haar verhaal en boek een mooi inkijkje in de 375 jaar van de Hof.

Ontvang uit handen van Marjolein het allereerste exemplaar en spreek enkele dankwoorden uit. Maak kennis met een aantal vrijwilligers. Er komt veel bij kijken om deze parel van de stad te onderhouden, zo vertellen de dames en heren me. De boekpresentatie is door Haagse Dingen op beeld vastgelegd.

Ontvang, terug op het Stadhuis in de collegekamer, Roel Broer (hoofd Beheer en Onderhoud, tevens plv. directeur van de Oorlogsgravenstichting), Dick Lagemaat (oud-inspecteur), Wim Feij en Henk Eijssens (beiden oud-consuls). De Oorlogsgravenstichting is in 1946 in het leven geroepen om namens de rijksoverheid het Nederlands en geallieerd oorlogsgraven, waar dan ook ter wereld, in te richten, te onderhouden en in stand te houden. In Nederland zijn hiervoor per gemeente consuls aangesteld met als doel de lokale oorlogsgraven een beetje in de gaten te houden en daarover aan de stichting te rapporteren. Wim en Henk waren jarenlang de Haagse consuls en namen in 2019 afscheid. Zij krijgen vandaag alsnog het ereteken van de Oorlogsgravenstichting. Bedank de heren namens het gemeentebestuur voor hun verdiensten.

Praat op mijn werkkamer bij met wethouder Robert Barker.

Heb aan het begin van de avond onderweg naar mijn volgende afspraak een telefonisch overleg met Eric Rosand, directeur van het Strong Cities Network. Bespreken de voortgang en de komende activiteiten van het netwerk en mijn taken als Co-Chair van het International Steering Committee. Gebruik (snel) het avondeten samen met bestuursadviseur Maarten en kamerbewaarder Björn buiten op het terras van Buurten in Oost aan de Burgemeester Reigerstraat. Woon op uitnodiging van Jasper Sterrenburg aan de Maliebaan het tweejaarlijkse netwerkevenement van Andersson Elffers Felix (AEF) bij. Dit jaar is het thema van AEF Live ‘Samen in beweging’. In een tent van de Parade op het festivalterrein ontvangt Jasper me. Hij begeleidt me richting de plek waar gewoonlijk de garage is. Vandaag is de garage omgetoverd tot studio. Jasper interviewt me over het vak van burgemeester en de betekenis van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. Vertel over mijn recente bezoek aan Oekraïne, de komst van de NAVO-top in 2025 en het belang van samenwerken aan het exporteren van vrede in plaats van het importeren van conflicten. Geniet van het afsluitende optreden van de dichter Ingmar Heytze. Leuk hem weer te ontmoeten, net als Hans Andersson. Handel onderweg terug naar Den Haag de stapels post en stukken af.