Donderdag 30 mei

Ga zwemmen en fiets bijna aansluitend naar het Stadhuis. Praat op mijn werkkamer bij met de secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, Gert-Jan Buitendijk. Ontvang samen met Sjoerd Robertson (public affairs) het Tweede Kamerlid Marco Deen (PVV). Breng een aantal Haagse dossiers onder zijn aandacht. Bespreek met Erwin Muller, bestuurder van de Universiteit Leiden Campus Den Haag, de afgelopen demonstraties en de afstemming tussen de gemeente en de universiteit. Voer het gesprek samen Bart Ludwig en Liesbeth van der Heide van de directie Veiligheid. Vanuit de Campus Den Haag zijn aanwezig strategisch secretaris Mirjam Kersbergen, Kim Duistermaat en Judith van Doorn.

Neem met het college de agenda door van de gemeenteraadsvergadering van vanmiddag. Loop tegen twaalven op uitnodiging van raadsgriffiemedewerker Lies Roest en raadsgriffier Lilianne Blankwaart-Rombouts naar de raadzaal voor het Kindervragenuur. De griffie organiseert het vragenuur elk jaar voor verschillende Haagse basisscholen. Kinderen mogen vooraf hun vragen doorgeven. Een selectiecomité kiest uit honderden ingezonden vragen dertien vragen die de leerlingen zelf in ‘de raad’ mogen stellen. Zit deze bijzondere vergadering voor. Leerlingen van de Bavinckschool (Segbroek), de Europese School (Bomenbuurt) en de Van Ostadeschool (Schilderswijk) stellen de aanwezige gemeenteraadsleden en collegeleden de meest uiteenlopende vragen. Sluiten af met een groepsfoto. Fotograaf Martijn Beekman deelt een van zijn foto’s op Instagram.

Om half twee begint de (echte) gemeenteraadsvergadering. Condoleer voorafgaand aan de vergadering namens het gemeentebestuur de weduwe van voormalig wethouder Nico Dijkhuizen en groet ambtsvoorganger Wim Deetman en een aantal voormalige wethouders en raadsleden. Spreek een in memoriam uit naar aanleiding van het overlijden van wethouder Dijkhuizen. Neem met een korte toespraak afscheid van gemeentelijk ombudsman Addie Stehouwer en beëdig Noud Dumoulin tot gemeenteraadslid (VVD). Zit vervolgens – samen met plv. voorzitter Dennis Groenewold – de raadsvergadering voor. Een lange zit. Het is droog als ik tegen twaalven naar huis fiets.