Maandag 11 maart

Ga zwemmen aan de Klatteweg. Begin de werkweek op het Stadhuis met het wekelijkse ‘secaba-overleg’ met een aantal naaste medewerkers. Nemen de agenda van de afgelopen en komende week door. Zit de vergaderingen voor van de staf Veiligheid en van de driehoek. Praat aan het eind van de ochtend bij met Han ten Broeke en Michel Rademaker van The Hague Centre for Strategic Studies. Spreken over de mogelijkheden om meer te doen met de vele internationale delegaties die Den Haag aandoen. Bel met Chiu Man (politie) in verband met een vervelende actualiteit in mijn directe omgeving.

Gebruik op uitnodiging van de Franse ambassadeur Z.E. François Alabrune de lunch in zijn residentie aan de Tobias Asserlaan. Praten bij, onder andere over de komende Tour de Femmes in augustus. Dit wielrenspektakel doet dan Den Haag aan. De allereerste gele trui van de Tour de Femmes in het buitenland wordt uitgereikt in… Den Haag.

Meteen door naar het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. Op 9 augustus 2023 redt Temina Kemper een man van de verdrinkingsdood. Bekroon haar heldenactie met een bronzen medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD). Voor deze speciale gelegenheid zijn Temina’s zwager, broer, zus, zoon en moeder ook naar het Oude Stadhuis gekomen. Spreek haar, net als Joost Gunning van de KMRD, toe.

Begeef me naar de Bezuidenhoutseweg. Woon daar in de Statenpassage van de Tweede Kamer de ontvangst bij ter gelegenheid van het afscheid van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Maak kennis met haar in Amstelveen geboren en getogen moeder (“U blijft mijn burgemeester”). Spreek en pensant met een schoolklas die onder leiding van Esra Steenman (nu werkzaam bij Prodemos) een bezoek brengt aan de Tweede Kamer. Ontmoette Esra in november vorig jaar toen ik meewerkte aan een interview door mijn middelbare school, het toenmalige West-Fries Lyceum in Hoorn.

Zit aan het eind van de middag in wijkcentrum Allekanten aan Speelzijde in Bouwlust een vergadering voor van de Alliantieraad van het Nationaal Programma Zuidwest. Directeur Chris Schaapman staat me bij. Vandaag voor het eerst aanwezig is Fatma Koçer Kaya. Fatma vervangt Charlie Ortega als ‘pijler’voorzitter sociale samenhang en participatie. Bespreken onder andere een initiatief om de gezondheid van de allerjongsten in Zuidwest te verbeteren. Wethouder Martijn Balster neemt namens het gemeentebestuur deel aan de vergadering. Zet na afloop Charlie in het zonnetje. Rens Snoep trakteert op een paar hapjes. Groet op weg naar de uitgang in de centrale hal van het ontmoetingscentrum een groot aantal seniore wijkbewoners die samen van de avondmaaltijd genieten. Ziet er gezellig uit. Bel uitvoerig met raadsgriffier Lilianne Blankwaard.

Fris me, terug thuis, even op. Woon ’s avonds samen met Simone op uitnodiging van Harry Ballemaker en Kirsten Langeveld in het Bingoal Stadion de wedstrijd ADO Den Haag – FC Dordrecht bij. Harry is trouwe supporter van de club en heeft zich er als strategisch partner aan verbonden. Begroet in de lounge clublegende Lex Schoenmaker, ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer), good old Bram Poons uit Laak en Harry’s zoon Marco en dochter Ineke. Maak kennis met Harry’s echtgenote Ineke en met een andere voetbalicoon, Guus Haak (“Mijn vader zou trots zijn geweest dat ik u heb ontmoet”). Het is traditie dat gasten van deze lounge een voorspelling van de wedstrijd doen. Hoop zelf op een 3-1. Beleef een spannende eerste helft. Beluister tijdens de rust enig entertainment van Lou Prince en praat bij met ADO-directeur Natascha van Grinsven. Zie in de tweede helft dat ADO met een prachtige goal de eindstand op 2-2 zet. Gelukkig.