Maandag 25 september

Zwem vanochtend om zes uur mijn vertrouwde baantjes, dit keer niet op Scheveningen maar bij de andere vestiging van Max Health Club aan de Westvlietweg (Leidschenveen-Ypenburg). Ging hier afgelopen januari langs om een kijkje te nemen bij de bouw van het vernieuwde sportcomplex. Journalist Frits Wester was er ook. Wij spraken af terug te komen – en als eersten een symbolische duik in het zwembad te nemen – als de bouw zou zijn afgerond. Dat moment is vandaag. De zwembadmedewerkers Alyssa Thiele en Ambani de Haan en de eigenaren Jacco Helmink en Niels Renes ontvangen ons. Sabine (communicatie) is er ook. Het zwembad is fraai geworden. Trek samen met Frits de allereerste baantjes. Het water is aan de koude kant. Drink na afloop een kopje koffie. Gezellig zo op de vroege ochtend.

Zit op het Stadhuis aangekomen het wekelijkse ‘secaba-overleg’ met een aantal naaste medewerkers voor.

De vergaderingen van de staf Veiligheid en de driehoek volgen. Spreek met directeur Veiligheid Herke Elbers over de voorbereiding van de jaarwisseling. Peter van Heerwaarden praat me bij over de actualiteit inzake de coalitieonderhandelingen. De rest van de ochtend en een groot deel van de middag staan in het teken van vergaderingen van het zogenaamde LOVP (Landelijk Overleg Veiligheid en Politie) met de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. De vergaderlocatie is de Alexia-zaal op de 38e verdieping van het ministerie aan de Turfmarkt. Wandel heen en weer vanuit het Stadhuis. Informeer na afloop via MS Teams de naaste medewerkers Herke, Rombout, Nathalie en Robin over de resultaten van het overleg en bel met de secretaris van de regioburgemeester Den Haag, Marlies Koppers.

Breng aan het eind van de middag in de Zoetermeerse Loodstraat een bedrijfsbezoek aan Henk ‘Patat’ en zijn zoon Koos. Krijg een rondleiding door de zaak en bewonder het wagenpark.

Henk vertelt over het verleden en heden van zijn zaak. Fris me thuis even op. Begeef me ’s avonds naar Het Talentenhuis aan de Ferdinand Bolstraat. Daar wacht veiligheidsregisseur Karima me op. Mohamed el Khadir nodigde me uit om bij de officiële start van het Buurtpreventieteam (BPT) van de Frans Halsbuurt te zijn. Doe dat met plezier, want de buurtpreventieteams leveren in Den Haag een belangrijke bijdrage om de wijken leefbaar en veilig te houden. Net als ik spreken Isolde (de nieuwe wijkmanager) en Brenda en Viresh (de wijkagenten) hun dank uit richting de medewerkers van het BPT voor hun inzet in de buurt. Krijg na afloop een kleurrijke plant overhandigd. Dan gaan we aan de wandel. Lopen door een groot aantal straten.

De pleinen in de omgeving krijgen speciale aandacht. De BPT-medewerkers informeren me over de zaken die spelen. Werk aan de winkel. Wordt vervolgd. Thuis wachten de stukken voor morgen.