Vrijdag 10 mei

Ga in alle vroegte zwemmen. Het is lekker weer vanochtend. Draag tegen negenen op uitnodiging van Pee Groothuizen – net als ikzelf erelid van JCI – bij aan de opening van het ‘Multi-twinning-event’ van JCI Haaglanden. Ga daarvoor samen met Freek (kabinetszaken) naar het MN-gebouw aan de Prinses Beatrixlaan. Het thema van dit jaarlijkse event is veiligheid en criminaliteit, lokaal en internationaal. Er zijn rond de 50 deelnemers uit verschillende landen. Uit Duitsland (JCI Heidelberg), België (JCI Liège), Frankrijk (JCI Montpellier), Finland (JCI Kajaani), Denemarken (JCI Odense) en Estland (JCI E-Koda). Dit jaar is JCI Haaglanden de hostorganisatie. Pee, voorzitter Tessa Huizing en Gregor Neggers begroeten me bij de ingang. Wandelen naar de zaal waar de bijeenkomst plaatsvindt. Trap de bijeenkomst af. Vertel wat er op lokaal (Haags) niveau bij komt kijken als het gaat over veiligheid en criminaliteit. Begroet na afloop alle internationale vertegenwoordigers, ga met ze op de foto en krijg kleine traditionele lokale snuisterijen kado.

Gebruik op het terras buiten van het nabijgelegen WTC een versnapering. Neem afscheid van Freek en ga door naar stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. Het is vandaag 84 jaar geleden dat de Grenadiers en Jagers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een felle strijd leverden tegen de Duitsers. Het monument ´Grenadiers en Jagers’ aan de Böttgerwater is opgericht om hen die zijn gesneuveld sinds de meidagen van 1940 te gedenken. In de loop van de ochtend vindt bij het monument de jaarlijkse herdenking plaats. Het is prachtig weer. René van der Dikkenberg is ceremoniemeester. Houd een korte toespraak. Leg net als kolonel Joos Hubbers, de (kersverse) stadsdeeldirecteur Marion Beaujean en schooldirecteur Barbara Mindé (obs de Notenkraker) een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen. Doe dat namens het gemeentebestuur.

Woon ’s middags de jaarlijkse herdenking bij van de Slag om de Residentie op en rond het vliegveld Ypenburg. Aan het ILSY-plantsoen komen Nederlandse militairen van alle krijgsmachtdelen, eenheden en regimenten bijeen. Willem Verheijen is een zeer precieze ceremoniemeester. Er is dit jaar speciale aandacht voor de oorlog in de Oekraïne. Ambassadeur H.E. Oleksandr Karasevych is aanwezig. Zit naast hem. Ook hij legt een krans, net als 23 anderen.

Fotografie: Astrid Abbing
Groet vele bekenden, waaronder een aantal ambtgenoten uit de regio, de voorzitter van de Eerste Kamer en de ondervoorzitter van de Tweede Kamer. Spreek de aanwezigen toe. Politiechef Karin Krukkert belt in verband met de actualiteit.

Moet na afloop meteen door naar het Stadhuis. Heb in de collegekamer bestuurlijk overleg met Natascha van Grinsven-Admiraal, de algemeen directeur van ADO Den Haag. Spreek in aanwezigheid van de Bart Ludwig en Mark Kram (beiden van de directie Veiligheid) over het thema veiligheid in en rond het stadion.

Fris me thuis even op. Woon ’s avonds samen met Simone de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Jong PSV (2-3) bij. Geen best resultaat. Het is niet anders. Op naar de nacompetitie. Maak kennis met de hooggeleerde Chris Andersen en met de nieuwe veiligheidsmanager van ADO Den Haag Emilië van Duijn.