Woensdag 10 mei

Vanochtend is het mistig onderweg naar het zwembad. Spreek bij thuiskomst buurvrouw Angelique die op weg gaat naar het (andere) zwembad aan de Seinpoststraat. Ze belooft me de goede bekende mede-vroege-vogelaars te groeten.

Ga in alle vroegte richting Böttgerwater voor de herdenking Grenadiers en Jagers. Het is gelukkig droog. Barbara Mindé, directeur van OBS De Notenkraker en van OBS Ypenburg, ontvangt me. Bezocht De Notenkraker recent nog, sommige leerlingen herkennen me. Regimentscommandant Kolonel der Grenadiers Joost Hubbers leidt de ceremonie. Richt net als commandant Hubbers het woord tot de aanwezigen. De leerlingen Amelia en Emina zingen het lied ‘Imagine’ van John Lennon. Andere leerlingen vertellen over het project ‘Grenadiers & Jagers’ en de bijbehorende QR-tegels in de wijk. Dankzij de QR-tegels krijgen 15 soldaten van toen een gezicht – uit eerbetoon en om de geschiedenis levend te houden. Alle aanwezige leerlingen zingen het lied ‘Vrede’ van Ruth Jacott. Gevolgd door het taptoe-signaal, een minuut stilte, de kranslegging en een defilé langs het monument. De deelname van de leerlingen maakt deze herdenking bijzonder.

Ben rond het middaguur in de Schilderswijk, doe dat op uitnodiging van wijkagent Loubna Laabid. Plaats samen met plaatsvervangend politiechef Tolga Koklu de ‘Blauwe tegel’ op de stoep van de Vaillantlaan kruisend met de Hoefkade.

Het is een blijk van waardering voor de succesvolle samenwerking tussen politie, gemeente, buurtvrijwilligers en jongerenwerkers in de Schilderswijk en Transvaal. Onder anderen aanwezig zijn Mammar El Jabli van bewonersorganisatie De Paraplu en jongerenwerker Karim El Boujjoufi. Ook zij zetten zich tijdens het WK voetbal in om het ‘gezellig’ te houden. Een unieke samenwerking waar we enorm trots op mogen zijn. Spreek met enthousiaste wijkbewoners, onder wie een hoop kinderen uit de buurt.

Ontvang van Kamlawatie Ajodhia van buurtpunt Het Karmijn een kleurrijke bos bloemen. Maina Bodha overhandigt me een eigengemaakt kaartje en bakkerij Marakech geeft me een vers brood mee. Omroep West doet verslag.

Haast me naar het Zuiderpark. Spreek in restaurant Losh, gelegen op een mooie plek aan het water, met Charles Crown, voorzitter van de stichting Zuiderpark. Aanleiding voor het gesprek is een terugblik op de demonstratie in het park afgelopen maart. Het Zuiderpark ligt er prachtig bij, maar er zijn natuurlijk altijd ambities en wensen voor de toekomst. Maak na afloop kennis met de uitbaters Fatih en Sinan Kilic en Burak Alkilic.

Ben rond half drie in New Babylon aan het Anna van Buerenplein. Draag aldaar in het The Hague Hearing Centre bij aan de opening van de Nederlandse divisie van het Unified Patent Court (UPC), een nieuw supranationaal gerecht voor octrooigeschillen binnen de Europese Unie, oftewel een Europese octrooirechtbank. Jessica Surie doet me in- en uitgeleide. Ook wethouder Saskia Bruines is aanwezig. De totstandkoming van deze Europese Rechtbank voor octrooigeschillen heeft jarenlang geduurd. Het is een mijlpaal dat we de lokale divisie vandaag in Den Haag kunnen openen.

Deze nieuwe rechtbank gaat op 1 juni 2023 van start met 17 EU-lidstaten. Bedrijven kunnen rechtszaken over Europese octrooien hier in het Nederlands én Engels voeren. Dit is heel aantrekkelijk en goed voor het (inter)nationale bedrijfsleven. Een aanwinst voor onze internationale stad van vrede en recht. De minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens onderstreept dit in haar toespraak. Spreek ook zelf de zaal toe. Ga met name in op het belang van het UPC voor bijvoorbeeld het innovatieve mkb en start-ups. Zij kunnen langs deze weg rechtszaken over octrooi aanspannen. Rechter van het Unified Patent Court en lid van het Presidium, Rian Kalden, geeft ons een inkijkje in de totstandkoming van het Unified Patent Court en de verschillende hobbels die afgelopen jaren zijn genomen. Heb daarna het genoegen om samen met minister Micky Adriaansens en de rechters Rian Kalden en Edger Brinkman (een van de drie rechters van de lokale divisie) de Nederlandse lokale divisie bij hamerslag officieel te openen.

Ontvang, terug op het Stadhuis, in mijn werkkamer de ambassadeur van Zuid-Korea: H.E. Yeondoo Jeong. Zijn plaatsvervanger, Hyejeong Ahn, en assistent Junsu Park sluiten aan.  Na vier jaar in Nederland te hebben gewerkt keert de ambassadeur terug naar zijn familie in Seoul. Ondanks de heftige coronajaren kijkt hij met een goed gevoel terug op zijn tijd in Den Haag. Zo is de handel tussen onze landen in zijn periode verdubbeld. Yeondoo zal zich in zijn volgende functie blijven inzetten voor sterke bilaterale relaties tussen Korea en Nederland.

Zit aansluitend in de collegekamer de vergadering voor van het zogenaamde Fractievoorzittersoverleg (FVO) van de gemeenteraad. Nemen de agenda door van de ingelaste gemeenteraadsvergadering van morgenavond. Fris me thuis even op. Begeef me ’s avonds naar de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout.

Ben vanavond samen met Regionaal Militair Commandant West-Midden, kolonel Peter Wilming, gastheer bij het muzikale eerbetoon aan de Slag om de Residentie en de bevrijding van Den Haag. Samen met de Garderegiementen Grenadiers en Jagers, Fuseliers Prinses Irene en de Regionaal Militair Commandant organiseert de gemeente Den Haag jaarlijks dit herdenkingsconcert. Spreek de aanwezigen toe, de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso speelt, Tijmen Botma dirigeert, er is zang van Kilke John en Dennis Kroon en voormalig Commandant der Strijdkrachten en generaal b.d. Peter van Uhm en (nieuwslezer) Gijs Wanders begeleiden indrukwekkende beelden met tekst. Zit gezellig naast Madeleine Hemmes, weduwe van ereburger Rudi Hemmes. Een gedenkwaardige avond.