Woensdag 8 november

Ga zwemmen. Ben tegen negenen voor de tweede keer deze week bij Keu’s Genoeg aan de Genemuidenstraat. Draag met een korte toespraak bij aan de aftrap van het werkbezoek aan Den Haag Zuidwest van de gemeenteraadcommissies Ruimte en Samenleving.

Behalve de commissieleden en medewerkers van raadsfracties en de griffie zijn ook Harry Wientjes (voorzitter Alliantie Werk en Economie) en Erik Heineman (Alliantie Gezondheid en Vitaliteit) onderdeel van het gezelschap. Zuidwest verdient in allerlei opzichten een steuntje in de rug en het is daarom mooi te zien dat zo veel partners samen in de verschillende allianties hiervoor aan de slag willen. De opkomst vanuit de gemeenteraad is bovendien hoog. Top.

Ga op bezoek bij Cornelia Groen-Vrolijk – Scheveningser kan bijna niet – in woonzorgcentrum De Thuishaven aan de Neptunusstraat. Wens haar van harte geluk met haar 100ste verjaardag.

De eeuwelinge komt uit een groot gezin en heeft door de woningnood jarenlang met haar gezin bij haar ouders ingewoond. Haar man heeft vele jaren gevaren. Hij overleed op 66-jarige leeftijd. “Het geheim om 100 jaar te worden is door het geloof in God”, vertelt ze vrolijk en overtuigd. Het is gezellig druk op haar verjaardag. Kan me dat goed voorstellen. Cornelia is aangenaam gezelschap. Groet tussen de bedrijven door journalist Nathalie Huigsloot van de Volkskrant.

Praat, terug op het Stadhuis, bij met goede bekende Jetta Opdenberg. Een bestuurlijk overleg met wethouder Saskia Bruines volgt. Onderwerp: vormgeving van het locatiebeleid voor evenementen. Ontvang in de collegekamer een aantal vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Den Haag, Arjéh Baumgarten (NIG-voorzitter), Alejandro Bank (LJG-voorzitter), Roy Cohen en Bert Dreese. Spreken indringend over de actualiteit. Bespreek met de raadsgriffier en de gemeentesecretaris de agenda van de gemeenteraadsvergadering van morgen.

Reik in de loop van de middag aan Harald Braakman de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Een zaaltje boven in Schlemmer aan de Lange Houstraat is gezellig gevuld met familie, (buitenlandse) vrienden, collega’s van de KLM en vrienden van korfbalvereniging HKV Achilles. Harald krijgt de onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk (sinds de jaren tachtig) dat hij heeft gedaan, voor Achilles en voor een prachtig project voor Oegandese kinderen. Maak kennis met de zussen van Harald.

En het is leuk om en passant ook m’n lieve vrienden Marie Louise van Kleef en Steven Broers (helemaal uit Kampen) te zien en te spreken. Neem afscheid en ga in de stromende regen richting de Grote Kerk.

Aangekomen bij de Horecabeurs in de Grote Kerk wachten Arjan Verburg (secretaris van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Den Haag), Anthony Renaud (evenementenbureau Kreativ) en Guus Hermans (Vereniging van Strandpaviljoenhouders Scheveningen me op. Reik in een korte toespraak Awards uit aan drie Haagse horecazaken. De award ‘Beste Nieuwkomer’ gaat naar BAR BEA, de award ‘Vriendelijkste Bediening’ gaat naar Bar Club 188 en de award ‘Beste Vega Zaak’ gaat naar De Vegetarische Toko.

Maak een ronde langs de stands. Er zijn allerlei innovaties te zien en te proeven. Er is een stand van het team City Gin, van Queen’s Rum, van Lodewyck Gourmet en van BMD. Proef een likje mayonaise bij de Mayoneur en een puntje pindasaus bij Mooyman. Thijs Wullems (‘Head of the Tribe’) vertelt over Monkey’s by the Sea en krijg bij de stand van De Haagsche Croquetterij van Tom de Heij de fraai vormgegeven brochure ‘Het lekkerste van achter de duinen’ mee voor thuis. Geestig.

Eindig de woensdag met een bedrijfsbezoek aan het Paviljoen Malieveld (‘Poffertjes en pannenkoeken’) aan de Koekamplaan. Bestuursadviseur Nathalie Felix vergezelt me. De eigenaren Ruud (vader) en Berry (zoon) Louwerens ontvangen me allerhartelijkst. Het restaurant is een fenomeen in Den Haag en ligt op een iconische plek in de stad. Het kunnen omgaan met demonstraties is onder andere hun core business. Spreken over de geschiedenis en de toekomst van het familiebedrijf. Wordt vervolgd. Kom er graag een keer terug.

Tref, ’s avonds terug thuis, in de postbus een exemplaar van de verkiezingskrant aan. Ziet er mooi en handzaam uit.

Heb enig telefonisch verkeer met Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV) en met plv. directeur Veiligheid Rombout Alkema. Bel later op de avond met good old Sjoukje Volten. Condoleer haar en haar zoon Sam met het overlijden van haar echtgenoot Sydney. Wat een verdriet.