Zaterdag en zondag 1 en 2 juni

Ochtendwandel in de wijk. Doe de was en de strijk. Werk verder aan de inhoud van de loodgieterstassen. Fiets aan het eind van de ochtend heen en weer naar de Keizerstraat en daarna naar de Frederik Hendriklaan. Doe er een paar boodschappen.

Ga in de loop van de middag op uitnodiging van uitgever Radjin Thakoerdin samen met Camilla (kabinetszaken) richting het Nationaal Archief aan het Prins Willem-Alexanderhof. Krijg in een bomvolle bovenzaal uit handen van de auteurs Chan Choenni en Kanta Adhin, samen met Padma Ratan-Jipat (vertegenwoordiger Hindostaanse gemeenschap), Rabin Baldewsingh (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme), Krish Gupta (directeur Gandhi Centre) en Arjan Agema (hoofd van de afdeling Digitalisering, Nationaal Archief), het eerste exemplaar van het boek ‘150 jaar Hindostanen 1873-2023. Een geschiedenis van twee migraties’ aangeboden. Spreek met plezier enkele dankwoorden uit. Na afloop biedt Chan Choenni me spontaan een exemplaar van een eerder werk aan. Een vuistdik boek (688 bladzijden), getiteld: ‘Geschiedenis van Afro-Surinamers 1863-1963’. De boekpresentatie is de plechtige afsluiting van het 150e herdenkingsjaar van de Hindostaanse immigratie. Dana Duijn doet me in- en uitgeleide.

De Eerste Haven op Scheveningen is mijn volgende bestemming. Drink onderweg een kopje koffie van de Waterreus. In de Eerste Haven ligt het opleidingsschip Johann Smidt (voorheen ‘De Eendracht’, in 1989 verkocht aan de Duitse Clipper Verein). Ter gelegenheid van haar 50e verjaardag is de tweemast schoener terug op Scheveningen. Dienstdoend kapitein, Jörn Löffler, verwelkomt me aan boord. Oud-schipper Nikolaus Kern (zoon van de voormalige Hamburgse Zweiter Bürgermeister Helmuth Kern) verzorgt een rondleiding benedendeks. Bekijk de messroom, het kombuis en de slaapvertrekken. Een van de slaapvertrekken telt twaalf slaapplaatsen… Spreek bovendeks, net als Jörn, oud-schipper Leeke van der Poel en Rob Nijs (voorzitter van de stichting Eendracht II) de aanwezigen toe.

Krijg na afloop een exemplaar van de jubileumuitgave ‘Johann Smidt 1974-2024, ein Schiff in Bildern und Geschichten’ overhandigd, net als een exemplaar van het maandblad De Blauwe Wimpel. In het meinummer staat een uitvoerig artikel over het zeeschip Eendracht. Zeer attent.

Fiets ’s avonds samen met Simone naar The Fat Mermaid aan de Strandweg. Gebruiken daar het avondeten met het ondernemersechtpaar Helene en Dick Schip. Aangenaam samenzijn.

 

Ga zondag in alle vroegte aan de wandel in de wijk. Bereid een ontbijtje en vermaak me ’s ochtends in de privésfeer.

Begeef me in de loop van de middag naar het Academiegebouw van het Vredespaleis. Word ontvangen door Don Ferencz en zijn echtgenote Valentina. Don organiseert vanmiddag een symposium ter ere van zijn vader – Benjamin Ferencz – en zijn goede vriend Thomas Buergenthal. Ben was zijn leven lang pleitbezorger voor het internationaal recht en stond aan de basis van de oprichting van het Internationaal Strafhof. Tom was jarenlang rechter bij het Internationaal Gerechtshof. Ben en Tom overleden vorig jaar kort na elkaar. Er zijn meer dan 200 gasten uit alle hoeken van de wereld naar Den Haag gekomen om hier bij te zijn. Oud-collega’s en vrienden van de families Ferencz en Buergenthal, maar ook veel (oud-)medewerkers van de internationale organisaties in Den Haag, waaronder het Internationaal Strafhof, het Asser Instituut en het voormalige Joegoslaviëtribunaal. Zeer eervol om hier namens het gemeentebestuur enkele welkomstwoorden te mogen uitspreken.

Breng aansluitend een bezoek aan kunstenares Hanne de Charro in de zondagsalon IINFIINIIT die is gevestigd in het Atelier Koetshuis van Clingendael. Elke maand vinden hier exposities plaats. Het is een prachtige locatie. Medegastvrouw Hendrikje Claassen vertelt over het atelier en de aanwezige kunstwerken. Francesca Vencken verzorgt ondertussen enige muzikale omlijsting. Een bezoek waard.

Stap aan het eind van de middag, terug thuis, op de fiets. Doe een paar boodschappen aan de Prins Willemstraat. Oud-collega Petra Nijmeijer wipt even aan (ze was in de buurt in verband met een jarige vriendin). Gezellig. Zie flarden van de spectaculaire wedstrijd tussen Excelsior en NAC (4-1). NAC promoveert met deze uitslag naar de eredivisie. Weekend voorbij. Lig op tijd in bed. Een drukke week wacht.