Zaterdag en zondag 1 en 2 oktober

Ochtendwandel in de wijk. Draag om half  tien aan de Machiel Vrijenhoeklaan bij aan de aftrap van de zeventigste editie van de Duinenmars. Voorzitter Richard Leloux doet me in- en uitgeleide. Spreek de wandelaars en vrijwilligers kort toe en geef aan trots te zijn op deze sportieve traditie. Er doen 9.000 wandelaars mee. Boerenkapel ‘Prometoeters’ uit Loosduinen onder leiding van Melchior van der Veen speelt er ondertussen vrolijk op los. Richard leidt me rond over het terrein. Zie de controleposten, de inschrijfbalies, de catering, de radiopost van de scouts, de post van het Rode Kruis en spreek met de vrijwilligers. Gelukkig is het droog en mooi wandelweer.

Reik aansluitend aan Karina Baarda-Verbaan de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Zij kon vanwege vakantie niet aanwezig zijn bij de Lintjesregen in april. De ontvangst bij haar thuis vanochtend aan de Cornelis Jolstraat is hartelijk en vrolijk. Het is dubbelfeest voor de familie want de kleindochter is jarig. De woonkamer zit vol met familie en vrienden. Houd m’n toespraak en neem afscheid.

Heb vanuit huis via Zoom een kort overleg met mijn Turkse ambtgenoot Uğur İbrahim Altay (Koyna). Spreken over het komende congres van de wereldvereniging van gemeenten UCLG.

In de loop van de middag bezoek ik de Haagse Korfbalvereniging Achilles aan het Pomonaplein in de Vruchtenbuurt. De vereniging bestaat honderd jaar en vandaag is ook de opening van het nieuwe clubhuis. Wout Broers (voorzitter en erelid) en Steven Broers (erelid) ontvangen mij allerhartelijkst. De openingshandeling is het hijsen de nieuwe Achillesvlag. Dat lukt. De vlag wappert in top. Krijg een rondleiding door Arthur Bolder. Ben onder de indruk van het nieuwe clubhuis. De accommodatie wordt ook voor andere sporten gebruikt. Het is een mooi en duurzaam ontwerp van architect Bert de Jel. Complimenteer de styliste Audrey de Man met de prachtige en sfeervolle inrichting. Inmiddels zijn heel veel clubleden (jong en oud) in de grote zaal aanwezig. Het typeert de hechte en familiaire band binnen vereniging. Reik de versierselen uit die horen bij een Koninklijke Erepenning en spreek net als voorzitter Wout en bondcoach Jan Niebeek de aanwezigen toe.

Politiechef Paul van Musscher belt, net als Rombout Alkemade van de directie Veiligheid.

Moet meteen door naar de 175-jarige  Pulchri Studio aan het Lange Voorhout. Woon de opening van de jubileumtentoonstelling bij. Doe samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit H.K.H. Prinses Beatrix in- en uitgeleide. In de Mesdagzaal spreekt voorzitter Marieta Reijerkerk een welkomstwoord uit. Michael Toorop overhandigt het eerste exemplaar van het jubileumboek aan de Prinses. Daarna volgt een vrolijke toespraak van Willem-Jan Hoogsteder (Hoogsteder & Hoogsteder) en een hilarisch optreden door Paul van Vliet. Wens in een korte toespraak Pulchri Studio van harte geluk met het 175-jarig bestaan en reik Michael Toorop de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding.

Een rondleiding langs de expositie volgt. Begroet een aantal bekenden en maak kennis met Joop van Caldenborgh. Al met al een mooie bijeenkomst. Krijg na afloop een exemplaar van het fraaie jubileumboek ‘Pulchri Studio 175 jaar’ kado.

Foto’s: o.a. ANP

Neem ’s avonds bij mij thuis samen met Maarten Beks en Jessie Post de laatste dingen door die relevant zijn voor mijn deelname aan het driejaarlijkse congres van de wereldvereniging van gemeenten UCLG dat na volgende week in het Zuid-Koreaanse Daejeon plaatsvindt.

Maak zondagochtend vroeg m’n ochtendwandeling in de wijk. Rijd dan in mijn Fiatje naar m’n moeder in Edam en vervolgens naar m’n dochter en haar gezin in Houten. Kleindochter Florien groeit als kool. Gezellig. Werk ’s middags thuis. Poets een zilverkleurig dienblad uit het Stadhuis.

Heb telefonisch overleg met bestuursadviseur Bernadette. Bereid het avondeten en ga op tijd naar bed.